Les promeses de Cambray es desinflen: el govern es desentén de les aules que ja apliquen el 25% de castellà

  • Hi ha tres posicions del conseller Gonzàlez-Cambray, declarades en tres moments diferents, que ara han quedat en qüestió

VilaWeb
Ot Bou Costa
22.11.2022 - 15:38
Actualització: 22.11.2022 - 16:24

El govern considera que les vint-i-sis aules on s’aplica el 25% d’hores lectives en castellà “l’han d’aplicar per llei”. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va admetre ahir que el seu departament no sap com impedir-ho, per bé que ell mateix havia assegurat al setembre que aquest curs “cap aula del país” no aplicaria el 25% de castellà. L’explicació del govern és que, en aquests vint-i-sis casos, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hi havia establert explícitament l’aplicació del 25% abans que no es presentés la nova llei sobre l’ús de les llengües oficials a l’escola, i que per tant no pot fer-hi res, perquè són dues qüestions paral·leles. 

Aquesta no ha estat sempre la posició de l’executiu. El 4 de juliol, el conseller va insistir que el TSJC mateix havia “admès i constatat la impossibilitat d’aplicar percentatges”. Aquell dia, el TSJC havia dictat una providència en què deia que l’existència d’una llei nova feia que de moment no es pogués aplicar la sentència que forçava el 25% de castellà de manera generalitzada. Però, per una altra banda, el tribunal considerava que aquesta nova llei era inconstitucional i hi va recórrer en contra. Ara la llei és al calaix del Tribunal Constitucional espanyol i, si fos suspesa, la sentència del 25% general de castellà tornaria a ser vigent. 

Encara abans, el 31 de maig, Gonzàlez-Cambray havia ordenat a les direccions dels centres “la inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües”. Llavors, la versió del conseller era que la nova llei impedia l’aplicació de percentatges, malgrat que el text reconeixia la condició de llengua curricular del castellà. Amb l’argument legalista, per tant, el govern admet també que aquestes escoles no compleixen les instruccions del conseller. Unes instruccions que, a més a més, tenien gat amagat, perquè si bé no establien percentatges, argumentaven que els percentatges de català i de castellà vigents a les escoles catalanes ja eren, a la pràctica, els que demanava la sentència.

Hi ha, per tant, tres posicions del conseller Gonzàlez-Cambray, declarades en tres moments diferents, que ara han quedat en qüestió. Primer, al maig, quan publicà les seves instruccions. Segon, al juliol, quan va afirmar que el TSJC havia refusat els percentatges. I tercer, al setembre, quan va dir que aquest curs no hi hauria percentatges enlloc. Tot i això, el govern no en matisa cap afirmació anterior i la portaveu, Patrícia Plaja, ha dit avui que “l’opinió del govern és l’opinió del conseller”. De fet, Plaja ha insistit que “la nova normativa ha fet inaplicable els percentatges” en més aules, llevat de les vint-i-sis que ja els complien, on considera que hi ha “un sense sentit”. 

El govern diu que la situació de la llengua continua essent una prioritat. Dimarts vinent a la tarda, després de la reunió ordinària del consell executiu, n’hi haurà una altra d’extraordinària i monogràfica sobre el català. Es farà a l’Institut d’Estudis Catalans. Tot i que l’ordre del dia encara no s’ha acordat, Plaja ha dit que probablement una de les qüestions que s’hi tractaran seran els passos a seguir en cas que el Constitucional espanyol tombi aquest nou marc jurídic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any