El govern accepta que el pressupost és a mercè del PSC i li demana un gest

  • Plaja diu que estudiaran la construcció del quart cinturó tot i que “no és el model del govern” i demana ara un gest als socialistes

VilaWeb
Ot Bou Costa
24.01.2023 - 15:04
Actualització: 24.01.2023 - 16:49

Sense data límit. Sembla que el govern hagi assumit que el pressupost no és a les seves mans, sinó a mercè dels socialistes, i en lloc d’amagar-ho mira de fer un canvi comunicatiu. Petit, però notable. Ja no diuen que l’acord s’anunciarà els pròxims dies. La portaveu, Patrícia Plaja, va dir fa setmanes que si percebien que el PSC o Junts dilataven la negociació sense voluntat d’aprovar el pressupost, el durien a govern i el tramitarien igualment. Avui ha qüestionat que “la voluntat real” del PSC sigui l’aprovació del pressupost i ha fet avinent que el govern no entenia el paper dels socialistes, però Plaja continua sense posar cap data límit i diu que de moment no pensen portar el pressupost al consell executiu perquè “no és l’opció” preferida. 

Llum de gas. El govern no està segur que els socialistes no li facin llum de gas i ara l’objectiu principal sembla que és escatir-ho. “Hi ha dos discursos que no coincideixen” amb allò que passa en les reunions de negociació, ha dit avui Plaja. “Tenim acords molt avançats tant amb el PSC com amb Junts”. Segons la seva versió, amb Junts s’han acordat 54 mesures que sumen fins a 2.600 milions d’euros i, amb els socialistes, se n’han acordat 187 que representen 5.120 milions d’euros. Com d’habitud, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha contradit Plaja en directe. “No hi ha acord parcial. Els acords es fan totals i, si no, no hi ha acord.” Ahir, Salvador Illa va responsabilitzar de la paràlisi el president Aragonès. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha dit avui que “les expectatives per a un possible acord cada cop són més baixes”, però Plaja ha responsabilitzat Junts d’haver endarrerit les reunions.

Detalls. Fins avui, Plaja no havia volgut donar detalls de la naturalesa dels acords que suposadament ja s’han assolit amb els socialistes. Símptoma d’un canvi tàctic, avui n’ha donat. “Amb el 7% de tarifes socials el 2023, ells [els socialistes] volien un 7% i al final hem acordat un 4%. Amb la llei de ciències hi ha hagut un acord de 20 milions d’euros addicionals. La partida era tancada. Amb les llistes d’espera, demanaven 100 milions d’euros, això no sortia, però hi ha hagut un acord de 50 milions d’euros”.

Concessions. El govern ha acabat acceptant, tal com volien el PSC i Junts, de vincular a la negociació del pressupost qüestions que d’entrada considerava extrapressupostàries. La setmana passada, Plaja va assegurar, sense detallar-los, que hi havia acords sobre el macrocomplex turístic a Salou –l’artista prèviament conegut amb el nom de Hard Rock– i sobre l’aeroport de Barcelona –que Ernest Maragall va dir que hauria de tenir més vols intercontinentals. Com que se sap a mercè del PSC, el govern ja no camufla les concessions, sinó que en presumeix. 

Concessió. Ara el govern ha afegit una concessió en l’únic punt que restava pendent de pactar: la construcció de la B-40 –l’artista de vegades conegut amb el nom de Quart Cinturó. “Tothom sap que aquest no és el model d’aquest govern, però s’ha obert a estudiar-ho per primera vegada pel bé del país”, ha dit Plaja. “La mobilitat del Vallès no hauria d’haver marcat la negociació del pressupost”, però tal com el govern s’ha adonat que Illa té el poder d’inclinar la balança amb el pressupost, també ha vist que necessita aprovar-lo. I demana un gest al PSC. “Aquest darrer gest del govern és un gest significatiu, clar, claríssim”, ha dit. “Si això també els sembla insuficient, potser voldrà dir que busquen excuses” i “quedarà palès que els ciutadans no són la prioritat del PSC”.

El millor moment. Sobre la vaga dels professionals sanitaris i la dels professors convocades per a demà, Plaja ha sortit per la tangent, i ha lamentat que “la vaga d’educació no arriba en el millor moment”. La lectura del govern és que els problemes en tots dos sectors vénen de les retallades de fa una dècada, que “van afectar retribucions, infrastructures i material”. “Aquestes retallades es van anar revertint però la pandèmia ho va aturar”, segons Plaja. La portaveu ha assegurat que “s’han revertit pràcticament totes les retallades dels darrers dotze anys en només un any i mig” i s’ha limitat a dir que els departaments respectius continuaran fent propostes per arribar al màxim d’acords.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any