La Generalitat de Catalunya vol sancionar amb 7,9 milions d’euros en total a Telefónica, Vodafone i Orange pels increments unilaterals dels preus al consumidor. Concretament, la sanció més alta seria per a Telefónica, amb 5.073.519 milions, seguit de Vodafone, amb 1.695.063 milions i d’Orange, amb 1.130.002 milions. L’Agència Catalana del Consum (ACC) proposa aquests imports després que incrementessin les reclamacions dels consumidors i que, durant el 2018, es celebrés una reunió entre la direcció general de l’ACC i les companyies afectades per avisar de la ‘disconformitat’ per part de la Generalitat. La mesura l’ha anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, durant la presentació del balanç d’actuacions de l’ACC del 2018.

Ferrer ha explicat que l’ACC va decidir iniciar la inspecció després de detectar ‘una allau’ de reclamacions per part de consumidors i ha especificat que no es tractaven de queixes en relació al servei sinó específicament de la pujada de preus. En aquest sentit, el secretari ha informat que es va ‘avisar’ les tres companyies afectades, amb les que es va celebrar una reunió. Segons el representant del govern durant aquesta trobada les empreses ‘no es van donar per al·ludides’.

En aquest sentit, Ferrer ha dit que l’increment dels preus podria ser lícit si respongués a una modificació tècnica imposada per una norma de rang superior, però ha assegurat que aquest no era el cas. De fet, ha apuntat que l’augment podria ser coordinat entre les tres empreses perquè ‘de cop tothom va actuar igual’, encara que ha reconegut que no tenen cap constatació d’això, per afegir després que el que els preocupa ‘no és que sigui coordinat sinó injustificat’.

D’altra banda, Ferrer ha explicat que l’expedient sancionador es va comunicar aquest dimecres i que ara s’obre un termini de deu dies per presentar al·legacions, que és prorrogable. Tot i això, les al·legacions les resol la mateixa directora de l’Agència Catalana de Consum, així que previsiblement es desestimarien i les empreses afectades podrien presentar un recurs d’alçada contra la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, amb un termini més d’un mes. Com ha apuntat el secretari, si s’esgotés la via administrativa, que calcula que serà d’un mes i mig en total, ja es passaria a la via judicial amb un recurs contenciós.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb