govern català Generalitat

El Consell Executiu ha aprovat avui la creació de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista que analitzarà la resposta dels òrgans judicials, els serveis penitenciaris, la justícia juvenil, les mesures penals alternatives i l’atenció a la víctima respecte a la violència masclista.

Segons ha informat la Conselleria de Justícia en un comunicat, l’observatori investigarà amb metodologia acadèmica i oferirà conclusions per millorar les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament de la violència masclista, per millorar l’efectivitat i contribuir en la lluita contra la violència masclista.

Aquest òrgan, que dependrà del Centre d’Estudis Jurídics del Departament de Justícia, oferirà formació específica sobre violència masclista dirigida a professionals que treballen als jutjats i en l’execució penal a Catalunya, i es preveu formar 1.500 professionals en dos anys.

Les primeres investigacions analitzaran les ordres de protecció, la percepció de la víctima i de la resta d’actors implicats en un cas, així com els sistemes de recollida i explotació de dades d’estadística judicial, amb resultats que es preveu que estiguin disponibles a finals d’aquest any.

L’Observatori estarà presidit per la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, la seva vicepresidència recau en la directora del Centre d’Estudis Jurídics, Núria Clèries, i la constitució d’aquest nou òrgan serà en una reunió al març.

També comptarà amb responsables dels diversos àmbits competencials del Departament, a més de representants de les conselleries de Treball i Interior, l’Institut Català dels Dones, el Consell de l’Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Set dones mortes el 2018

A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 d’ells amb dedicació exclusiva a aquest àmbit, i hi treballen 499 professionals.

Durant el 2017, van resoldre més de 30.000 casos i, d’acord amb les dades de la Conselleria d’Interior, el 2018 van haver-hi 7 dones assassinades per les seves parelles.

El perfil de condemnats a presó per un delicte de violència de gènere és un home (98,2%) amb fills (88,6%), normalment no tenen antecedents familiars d’activitat delictiva i els que entren a la presó tenen uns 35 anys, reben condemnes d’un màxim de dos anys (91,1%) i un de cada quatre reincideix.

En el cas de penats que no entren a la presó, la mesura penal alternativa més habitual per delictes de violència masclista és un programa formatiu (55,7%), seguit de la pena de treballs en benefici de la comunitat (39,3%), amb una durada d’entre sis mesos i un any, i la reincidència és d’un de cada 10.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.