chapeau fundacio palau

Entre el 26 de gener i el 9 de juny a la Fundació Palau, s’hi pot veure la mostra ‘Chapeau! De Casas i Picasso a Balenciaga a Pertegaz’. És la primera exposició de barrets, amb caràcter retrospectiu i amb una certa identitat, que s’ha vist mai en un museu o institució del país. S’hi revisa el món dels barrets de cap a cap del segle XX i fins a l’actualitat. L’exposició es divideix en dues parts: una de dedicada exclusivament als barrets, en què es poden veure prop de 250 exemplars masculins i femenins, i una altra que explora la presència d’aquesta peça de vestir en el món de l’art.

A la part ‘Ells i elles’, s’hi poden veure tant els barrets de copa, bombins o boines com els que utilitzaven les vedets del Molino. S’hi fa una repassada de les tendències de la moda i de les grans marques i dissenyadors: des de Balenciaga o Pertegaz fins a creadors internacionals com ara Paulette, una de les barretaires franceses més reconegudes del segle XX.

Amb el títol ‘Casas, Picasso, l’Alquimista i la Divina’, la part dedicada a la relació entre els barrets i l’art inclou escultures, olis, dibuixos i gravats d’artistes com ara Ramon Casas, Pablo Picasso, Ricard Opisso, Pablo Gargallo, Ismael Smith, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Joan Brossa, Pep Duran o Antoni Bernad, entre més. A totes les obres, s’hi destaca l’omnipresència dels barrets i s’hi mostra la importància que van tenir com a símbol de poder, de màgia i de creativitat, o bé com a element de transformació d’identitats.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb