La flota d’arrossegament catalana pesca deixalles en un 97% de les sortides a la mar

  • El 64% de les deixalles són plàstics i a prop de Barcelona se'n pesquen vint-i-quatre quilos per km2

VilaWeb
ACN
31.05.2023 - 19:20
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Les deixalles marines apareixen en el 97% de les pesques que fa la flota d’arrossegament al litoral català. El plàstic és el material més abundant d’aquestes deixalles, i representa més del 64% del total. Pel que fa a la distribució, la concentració més gran de residus – uns 14 kg per km2 – es localitza als fons marins propers a àrees altament urbanitzades, com és el cas de la zona centre, que inclou la ciutat de Barcelona, on el 75% dels residus analitzats són plàstics. Són els principals resultats d’un estudi publicat recentment a la revista ‘Waste Management’ dut a terme per personal investigador de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona.

L’estudi concreta que als fons propers a Barcelona hi ha una concentració de plàstic de 24 kg per km2, essent les tovalloletes higièniques els residus més abundants. En relació amb la fondària, la plataforma continental, la superfície de fons marí més propera a la costa –entre vint i dos-cents metres de fondària–, és la que concentra una major quantitat de deixalles marines, amb una mitjana de 12 kg per km2.

“Tenint en compte els resultats d’aquest estudi i considerant el total d’hores que les embarcacions d’arrossegament dediquen a la pesca a Catalunya, s’estima que el conjunt de la flota té la capacitat d’extreure una mitjana de 237 tones de deixalles marines a l’any”, destaca un dels coautors principals i investigador de l’ICM-CSIC i l’ICATMAR, Marc Balcells.

El treball s’ha realitzat en el marc del programa de seguiment dels recursos pesquers de la costa catalana que l’ICATMAR realitza des de l’any 2019. Les mostres i dades emprades per a l’anàlisi provenen de pesques d’arrossegament dutes a terme entre els anys 2019 i 2021 a fondàries d’entre 20 i 700 m.

Per a l’elaboració de l’estudi, els autors van dividir la costa catalana en tres zones tenint en compte els principals ports pesquers des d’on salpen les embarcacions d’arrossegament: la zona nord, que inclou els ports de Roses, Palamós i Blanes; la zona centre, que engloba els ports d’Arenys de Mar, Barcelona i Vilanova i la Geltrú; i la zona sud, que abasta els ports de Tarragona, l’Ametlla de Mar i la Ràpita. Pel que fa a la classificació de les deixalles, aquestes es van separar entre metall, plàstic, cautxú, tèxtil, fusta processada i altres residus, i cada categoria es va pesar per separat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any