La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat amb la finalitat de poder allargar la instrucció, que es declari “complexa” la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i tres membres de la Mesa de la Cambra investigats per permetre votar propostes sobiranistes.

En un escrit remès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al qual ha tingut accés Europa Press, els fiscals recorden que, malgrat que la llei estableix que el termini màxim per a les instruccions és de sis mesos, cap la possibilitat de declarar complexa la causa si no es pot complir amb el termini estipulat de complir-se una sèrie de requisits.

Davant la inminència de complir-se els sis mesos des de la primera querella, la Fiscalia ha justificat que el fet que després s’hagi presentat una altra per nous fets –i contra més persones que en la inicial– “és sens dubte una circumstància sobrevinguda que permet declarar complexa la instrucció”.

Per això, el Ministeri Públic ha demanat al TSJC que declari complexa la causa i, en aquest sentit, augmenti a 18 mesos el termini màxim per a la instrucció del cas, una sol·licitud que, d’altra banda, és habitual fer des que la reforma legislativa va limitar a sis mesos la instrucció.

La Fiscalia va presentar la seva primera querella contra Forcadell l’octubre del 2016 pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació després que la presidenta permetés votar les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent malgrat l’avís del Tribunal Constitucional (TC).

La segona querella
El 23 de febrer del 2017 el TSJC va admetre a tràmit una nova querella contra ella per “la seva obstinada voluntat d’incomplir” els mandats constitucionals en permetre votar a la Cambra propostes sobiranistes, entre elles, el suport a un referèndum vinculant sobre la independència.

Aquesta querella –que igual que la primera era pels delictes de desobediència i prevaricació– es va dirigir també contra el vicepresident de la Cambra catalana, Lluís Corominas; la secretària primera, Anna Simó, i la secretària quarta, Ramona Barrufet (tots de JxSí), acusant-los de diverses accions encaminades a exercir l’autodeterminació.

El Ministeri Públic va deixar fora de la querella el secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet (SíQueEsPot), malgrat haver permès per dues vegades amb el seu vot que s’incloguessin en l’ordre del dia del ple propostes vinculades amb la independència, perquè “no pretenia com els querellats incomplir els mandats del TC”.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]