Neix Fibracat TV, una nova televisió en català, que es defineix com a ‘igualitària i tecnològica’

  • Es pot veure a tot Catalunya a la freqüència que fins ara tenia RAC105 TV · La programació serà de càpsules de menys de mitja hora amb presentador, amb una intel·ligència artificial o sense

VilaWeb
Arnau Lleonart
01.06.2020 - 01:50

D’avui al 15 de juny emetrà en proves Fibracat TV, un nou canal privat de TDT en català de l’empresa de telecomunicacions manresana Fibracat. Es tracta d’un canal temàtic sobre tecnologia amb un fort accent femení que emetrà en alta definició i arribarà a un 92% de les llars del Principat gràcies a l’arrendament de la freqüència que fins ara ocupava el canal musical RAC105 TV. Per sintonitzar-lo n’hi ha prou de cercar la llista de canals del televisor. Gran part del contingut anirà enfocat a donar visibilitat a dones de l’empresa i la tecnologia. ‘Volem acostar la tecnologia al públic general. Parlarem de robòtica, d’intel·ligència artificial, de carreres STEM, de gamers o de youtubers amb normalitat total’, explica la presidenta de Fibracat TV Meritxell Bautista.

Per ella, la igualtat és un dels valors fundacionals del canal, un fet que es plasma en un manifest en què promet de combatre la discriminació d’identitat de gènere, d’orientació sexual, de raça, de cultura o de religió, tant en la producció pròpia com als continguts externs i la publicitat. Aquest compromís també es mostra en la manera com parlaran els presentadors i col·laboradors, que faran servir un llenguatge respectuós envers les qüestions de gènere. Se’n cuidarà especialment Mireia del Pozo, que serà l’editora de gènere.

Fibracat TV neix sense cotilles marcades per les expectatives d’audiència. Bautista defensa que el més important és ‘fer coses interessants’ i es defineix dos grans objectius: ‘Un és fer conèixer la marca. Som un operador amb xarxa independent, sempre hem corregut riscs. I l’altre és materialitzar el nostre ADN: donar sortida al desig de visibilitzar els valors d’igualtat que sempre hem defensat.’

Una programació poc habitual

Durant les dues primeres setmanes de vida el canal s’obrirà pas amb vídeos que explicaran el projecte, en presentaran la programació i mostraran les cares que s’hi veuran habitualment. El 15 de juny començarà la programació habitual, amb deu programes, que s’ampliarà al setembre. Segons Bautista, no tenen cap intenció de competir amb TV3 fent una programació generalista i fugiran dels formats habituals mitjançant programes que no duraran més de trenta minuts. ‘Procurarem ser diferents i captar l’atenció amb unes altres coses, que el públic jove s’interessi pels nostres continguts i que el públic sènior, acostumat a la TDT, s’acosti a un món en què els productes siguin interessants i ràpids’, diu.

Aquests programes podran ser amb presentador, sense, o fins i tot conduïts per una intel·ligència artificial, com ara el programa d’entrevistes ‘Connectades’, que s’estrenarà la setmana del 15 de juny. Serà centrat en dones relacionades amb la tecnologia i l’empresa implicades en l’apoderament femení. Les entrevistes seran en línia i la presentadora serà un assistent de veu que recopilarà informació a internet d’aquestes dones i farà preguntes relacionades amb què hagi trobat.

A més, també disposarà d’un espai infantil sobre tecnologia, un programa de videojocs que vol ‘trencar estereotips de tota mena’, un de cuina amb la col·laboració de la Fundació Alícia o un altre que reivindicarà dones desconegudes de la història a qui devem part de la nostra quotidianitat. Cada dia s’emetran píndoles curtes per promocionar grups de música en català emergents que al setembre es convertiran en un programa propi i el divendres a la nit s’oferiran sessions de música house amb DJ dones gràcies a la col·laboració amb el festival Manrusionica.

Tanmateix, també oferirà informació d’actualitat, que, com no pot ser de cap manera, se centrarà a explicar les novetats tecnològiques i què es mou a les xarxes socials. ‘No farem un telenotícies habitual, perquè per a això ja hi ha TV3. Farem notícies enfocades a les xarxes per veure quin és el tema del moment i què passa al món d’internet. Notícies que de vegades no s’expliquen a un telenotícies convencional però que ho rebenten a les xarxes’, diu Bautista. A més, també faran informació meteorològica.

Cerquen perfils emergents

Fibracat TV començarà amb presentadors poc coneguts per l’audiència –tot i que Bautista explica que la intenció és incorporar tres dones mediàtiques al setembre– amb la intenció de cercar figures emergents. ‘Està bé de tenir cares conegudes pel gran públic, però volem donar difusió a gent que no ho és tant.’

Durant els primers mesos l’audiència veurà els rostres de Mireia del Pozo, l’editora de gènere del canal i actual presentadora del programa ‘Plusvàlua de dones’ a Ràdio Estel; Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia; Sergi Grimau, ex-jugador de bàsquet i conferenciant; Gemma Cernuda, experta en comunicació en clau femenina; Rosa Paradell i Sergi Figuerola, de la Fundació i2cat; l’empresària Esther Cid o el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor