Ja fa més de vint anys que, cada hivern, Puigcerdà fa la Festa del Trinxat, un àpat comunitari que vol potenciar el plat més popular de la Cerdanya. Enguany, el sopar es farà dissabte a les nou del vespre al pavelló municipal i aplegarà un miler de persones. Amb el trinxat com a pretext, la festa vol ser un aparador de la rica gastronomia de la comarca i, per això, al menú hi consten altres productes autòctons de la zona, provinents en molts casos de l’agricultura ecològica i de quilòmetre zero.

Així, a més del trinxat, al sopar de dissabte també es degustarà un entrant d’embotits i formatges de la comarca i una crema de carxofes aromatitzada amb fetge gras d’ànec. Després del plat protagonista, els comensals menjaran vedella local ecològica amb cremós patata de la Cerdanya perfumada amb tòfona. I després de les postres, el sopar de gala s’acabarà amb un ball a càrrec de l’orquestra Montecarlo.

La col de la Cerdanya, l’ingredient estrella del trinxat

El trinxat és un plat típicament hivernal consistent en un puré espès de col i patata enriquit amb cansalada fregida i el seu suc. És originari de tota la zona del Pirineu, però el que es fa a la Cerdanya té una fama especial perquè s’elabora amb una varietat molt concreta de col autòctona de la zona anomenada col d’hivern. És especial perquè creix a grans altures i ha estat tocada pel gel de les nits cerdanes i això fa que tingui una consistència especial i que no es desfaci del tot a l’hora d’aixafar la verdura.

Menjar trinxat més enllà de la festa

A banda del sopar de gala, cada dijous del mes de febrer diversos restaurants del centre del poble afronten el repte de crear tapes amb els principals ingredients del trinxat. També durant tot el mes, els restaurants col·laboradors de la Festa del Trinxat ofereixen dins en les cartes i menús l’opció de degustar el tradicional trinxat de Cerdanya.

La recepta del Trinxat de la Cerdanya

El trinxat de la Cerdanya és una recepta molt senzilla de fer: només calen tres ingredients bàsics. A més és un plat molt nutritiu i tradicional de la temporada d’hivern. Aquesta és la recepta de la Gastroteca, extreta del Corpus Culinari Català.

Ingredients:
1 quilo de patates
1 col d’hivern
4 talls de cansalada viada
Oli
Sal

Preparació:
Es neteja la col, es renta i es talla. Es pelen les patates, s’esqueixen i es renten.
Es fan bullir les patates i la col en aigua i una mica de sal fins que gairebé es desfacin.
En una paella amb oli, es rossegen els talls de cansalada i es reserven.
En el mateix oli, se sofregeixen les patates i la col ben escorregudes, remenant-les i aixafant-les.
En el moment de servir el plat, posar-hi la cansalada per sobre.

Missatge de Vicent Partal

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb