carxofa benicarló

Entre totes les varietats de carxofa que hi ha al país, la de Benicarló és una de les més preuades. Per això en aquesta població del Baix Maestrat hi dediquen la Festa de la Carxofa, que abasta gairebé tota la temporada: del gener al març. Entre els actes, s’hi destaquen tot d’activitats gastronòmiques per a potenciar tots els vessants que ofereix aquesta hortalissa: pintxos amb carxofa, tallers de cuina, unes jornades en què participen tot de restaurants de la ciutat, excursions als camps de conreu, col·loquis sobre les propietats que té…

Aquest cap de setmana es fan alguns dels actes centrals de la festa. N’és un la fira de productes gastronòmics de proximitat que es farà dissabte; a més de carxofes, s’hi podran comprar i tastar més menjars de la terra. I al vespre es farà un dels actes més concorreguts de la festa: la gran torrada de carxofes. Ben amanides amb un raig d’oli, es couran a la graella centenars de carxofes autòctones. Tot seguit, la festa es clourà amb un ball.

Diumenge, els restaurants que participen en les jornades gastronòmiques presentaran a la plaça de la Constitució les creacions més innovadores en la Demostració Gastronòmica de la Carxofa de Benicarló. Serà un acte obert a tothom i s’hi podran degustar tot de plats que tenen la carxofa d’element principal. La programació es completa amb tallers de dansa, concerts de música folk, esdeveniments esportius i activitats per a la mainada.

D’ençà del 1998, les carxofes de Benicarló tenen  Denominació d’Origen Protegida, un reconeixement a un cultiu que hom creu que es va començar a conrear al segle XIII, però que no es va començar a produir a gran escala fins ara fa setanta anys. Benicarló no és pas l’única població que celebra una festa gastronòmica dedicada a la carxofa; s’hi afegeixen també, per exemple, Cambrils i el Prat del Llobregat, que durant el mes de març i abril fan fires dedicades a promoure’n el consum.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb