Tot i que fa un parell de mesos que ja es poden menjar calçots, ara arriba la millor època, quan se n’intensifica el consum. Per això, aquest cap de setmana es fa a Valls la Festa de la Calçotada. Una jornada destinada a difondre les propietats gastronòmiques i les tradicions entorn d’aquesta menja.

Des de quan mengem calçots? Les calçotades són el nou plat nacional?

Durant tot el cap de setmana se succeiran les demostracions per a aprendre com coure calçots a l’estil tradicional, degustacions i mostres de cultura popular, com ara cercaviles de danses i gegants.

El dia fort serà diumenge, quan tindrà lloc la Festa de la Calçotada, durant la qual es faran diversos concursos, des del de cultivadors de calçots a la millor salsa. El concurs més popular, per la seva espectacularitat, és el de menjar calçots. Guanyarà qui en mengi més durant 45 minuts. El rècord el té Adrià Wegrzyn, que el 2018 va arribar a menjar més de 300 calçots, uns cinc quilos.

Per a qui vulgui tastar calçots amb calma i moderació, a la plaça de la Zeta es fa una degustació popular. És un menú format per calçots, salsa i una llesca de pa per a acompanyar. Tot plegat regat amb vi de la zona i, per postres, una taronja. A més, hi haurà graelles preparades a la plaça de l’Oli i de la Zeta perquè la gent hi pugui coure la carn que vulgui.

A Valls, des de final del segle XIX, la tradició dels calçots ha anat passant de generació en generació i per això la ciutat és coneguda com la capital del calçot. La calçotada, un àpat protagonitzat pel calçot, la salsa i els complements, mou cada temporada centenars de persones entre els mesos de novembre i abril i constata l’arrelament d’aquest fet gastronòmic tan típic i popular.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb