La Generalitat ha de prendre decisions sanitàries fortes abans no siga massa tard

«Els nostres governs sembla que no han interioritzat que tenen les competències de sanitat i les han d'exercir amb plena autonomia per a defensar la salut dels ciutadans»

Vicent Partal
12.03.2020 - 01:21
Actualització: 12.03.2020 - 02:21
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A mesura que avancen les hores creix la sensació que la crisi del coronavirus s’intensifica perillosament. La clau de tot és contenir els nous casos impedint que desborden la capacitat del sistema sanitari i mantenint sota control la traçabilitat del contagi. Però tot fa pensar que el risc de desbordament és real. I cal que la Generalitat (la Valenciana i la de Catalunya, a més del govern balear) prenguen decisions sanitàries fortes abans no siga massa tard. Ahir vam tenir un avís a Igualada, amb l’aparició d’un brot molt preocupant a l’hospital que, per sort, sembla que encara s’arribà a temps de contenir. Però la sensació és que no s’actua prou amb la consciència que el temps és clau i és millor no dilatar decisions. Ahir moltes institucions van fer passos prohibint concentracions multitudinàries o anul·lant actes. Però cal ser conscients que encara resten al marge de les mesures, i no és raonable, alguns dels espais més multitudinaris de socialització, com ara les escoles,  que és més discutible si és bo tancar-les o no, o les universitats, que pràcticament ningú discuteix que haurien d’estar tancades ja.

Un cas particularment preocupant també, i molt decebedor per l’actitud presa, és la relació amb Madrid. Els nostres governs sembla que no han assumit que tenen les competències de sanitat i les han d’exercir amb plena autonomia per defensar la salut dels ciutadans. I que una manera especialment important de fer-ho, sobretot quan al costat hi ha un focus que ja ha ultrapassat la fase de contenció, és protegir el territori on s’ha fet l’esforç de contenir el brot.

Ahir, per exemple, el president Ximo Puig va justificar la cancel·lació de les Falles i les festes de la Magdalena de Castelló dient que el desplaçament en massa de madrilenys a la ciutat de València –mig milió l’any passat– implicava un gran perill d’extensió del coronavirus. Ningú no discuteix que les Falles s’havien de suspendre fos com fos per mantenir sota control l’extensió del brot. Però que l’argument siga l’arribada de ciutadans de Madrid ha causat una indignació justificada. Perquè les dades ho diuen tot: ahir al matí, quan Puig va fer aquestes declaracions, Madrid, amb només el 14% de la població de l’estat espanyol, tenia el 50% dels casos diagnosticats i el 65% de les morts. Malgrat això el govern espanyol va respondre a les primeres crítiques dient que de cap manera no pensava aïllar ‘la capital’, de la manera com es va aïllar dies enrere Milà o Wuhan –i crec que és bo de recordar que quan es va aïllar la ciutat xinesa de Wuhan, que té deu milions d’habitants, s’hi havien declarat 550 casos; a Madrid, amb tres milions menys d’habitants passen de mil.

De fet, el govern espanyol reconeix que a Madrid i a Vitòria ‘òbviament’ la Covid-19 ja és en la fase quatre segons el barem de l’OMS, mentre que a la resta de l’estat i a tots els Països Catalans, ahir va haver-hi el primer cas a laa Catalunya Nord, es manté –i ja veurem si dura o si el pròxim ensurt va més enllà d’això que hem vist a Igualada– en fase tres. La fase primera és no tenir casos; la segona, tenir-ne d’aïllats; la tercera, tenir grups de contagi controlats, com passa ara mateix al País Valencià i al Principat. La quarta és quan ja hi ha transmissió comunitària, en què no és possible saber qui apega la malaltia a qui, de manera que perilla que el sistema de salut es col·lapse per no poder atendre la gran quantitat de casos declarats.

D’aquest punt de vista, ara mateix Madrid és literalment una amenaça per a la resta de l’estat espanyol, llevat de Vitòria i Labastida, que es troben en les mateixes condicions. Potser al govern espanyol això li és igual, però a les dues Generalitats i al govern balear els hauria d’importar, en defensa legítima de la salut dels seus ciutadans. Seria raonable que les dues Generalitats i el govern balear reclamassen al govern espanyol mesures dràstiques de contenció, paral·leles a les que adopten en els seus territoris, que impedissen el desplaçament de gent de l’indret on s’ha perdut el control de l’epidèmia, tal com el govern italià va fer amb Milà i Venècia. Perquè no té gens de trellat lluitar per contenir la situació sobre el territori, com s’ha fet a Igualada, si alhora no es pot contenir l’arribada de possibles portadors del virus. I si, com és evident, no es volen prendre mesures, els tres governs haurien de prendre’n de pròpies, a fi de protegir la salut dels ciutadans, especialment aprofitant que les competències de Sanitat són completament a les mans dels tres governs autonòmics.

En relació amb això, és interessant de veure què ha passat a Sardenya. Sardenya és una regió autònoma d’Itàlia i una de les competències que té el govern sard és precisament la sanitat. Per aquest motiu el govern de l’illa, en primer lloc, ha ordenat que tots els qui hi han arribat provinents de la zona original del focus estiguen en quarantena. I més endavant ha establert punts de control sanitari obligatoris, amb funcionaris sards, als principals ports i aeroports de l’illa, concretament a Càller, Òlbia i Porto Torres. El govern sard havia demanat al govern italià de tancar directament els accessos a l’illa, cosa que no ha estat possible, però ha aconseguit de pactar aquestes mesures, que ha explicat que adoptava per l’obligació que té de ‘tutelar la salut i la seguretat dels ciutadans de Sardenya, una prerrogativa reconeguda a l’estatut’, concretament a l’article quart. Amb això, si hi ha ningú que tinga febre va directament a l’hospital i els altres han de declarar on tenen residència a Sardenya i posar-se obligatòriament en quarantena.

La situació sarda és clarament comparable a la de les dues Generalitats i el govern balear. Les competències de sanitat són dels tres governs autonòmics. La pregunta, doncs, és per què no les exerceixen amb més contundència ara ja a l’interior però també controlant els focus de dispersió del brot de la Covid-19.  És evident que a Sardenya li és més fàcil perquè és una illa, però la lògica més elemental indica que els controls sanitaris bàsics, com ara el de temperatura, es podrien fer i s’haurien de fer als passatgers que arriben amb TGV o amb avió de Madrid. A les estacions de Sants, Joaquim Sorolla i Alacant i els aeroports de Barcelona, PalmaValència i Alacant, si més no, perquè són els que registren més trànsit. No seria una operació completa, però seria un pas important i un senyal d’avís.

PS. Després d’escriure aquest article he sabut que la vicepresidenta Mònica Oltra ha demanat al govern espanyol, en un programa de televisió, la suspensió dels trens TGV amb origen a Madrid. Ho ha fet equiparant el cas de Madrid al de Milà i explicant que no és gens congruent que es donen vacances als universitaris en la ciutat que és el principal focus de la infecció i això derive en un allau de visitants festius a una ciutat com València que està lluitant per contenir la malaltia. Crec que no ha fet esment, però això és secundari, al fet que Renfe, tant bon punt es va saber que els universitaris madrilenys no anirien a classe la setmana de les falles, va crear ofertes especials de viatge cap a València des de Madrid.

PS2. Itàlia ha endurit encara més la reacció tancant totes les botigues del país, excepte farmàcies i supermercats. I Dinamarca que no té encara cap mort i té la meitat de casos detectats que Madrid ha decidit tancar tots els centres educatius, enviar els funcionaris que no són indispensables a casa amb vacances pagades i anunciarà una sèrie de mesures de reforçament del sistema de salut nacional i de suport econòmic a la ciutadania. Ho fa quan encara està a temps de contenir el brot. Durant un temps es va dir al Principat que el que volíem ser és la Dinamarca del sud…

[VilaWeb ha posat en marxa fa dies una newsletter especial, Report diari sobre el coronavirus, que podeu rebre directament a la vostra bústia de correu cada nit, amb un resum actualitzat de la situació i amb els enllaços més interessants per a estar-ne al corrent i saber com s’està analitzant i seguint la informació arreu del món.]

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Almar
Josep Almar
11.03.2020  ·  22:21

Tens tota la raó. Control exhaustiu d’entrades i retorn automàtic al lloc d’origen de tots els viatgers amb símptomes, per lleus que siguin.
A que espera el Govern català?

Josep Usó
Josep Usó
11.03.2020  ·  22:24

Caldria, en efecte. Però molt em tem que els governs “efectius” que tenim a les generalitats ara mateix, actuen a remolc d’aquells que manen a Madrid i que ja han demostrat la seua total incapacitat davant la pandèmia. I ara, com no pot ser d’altra manera, l’exportaran. Allà no conceben “la capital” aïllada. I de moment, la tenen empestada. Caldrà actuar i de pressa. En cas contrari, pot ser la setmana que ve ja tindrem una situació força lamentable.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
11.03.2020  ·  22:34

Un tema que crec és molt preocupant és la nul·la actuació respecte al transport públic. Uns llocs amb total proximitat de les persones, que comparteixen seients, barres i altres estris per mantenir l’equilibri, botons per obrir i tancar portes, baranes d’escales mecàniques… Ens ho prenem seriosament d’una vegada?

Pere Jordi Junqué
Pere Jordi Junqué
11.03.2020  ·  22:36

La frase no és meva però la vaig trobar molt encertada: “En una crisi com la present és posen de manifest qualitats i les febleses els governs”, de tots els d’aquí i els de més lluny.

carme vilella
carme vilella
11.03.2020  ·  22:52

Si Catalunya i Valencia volen controlar el madrilenys que entren al país s’emportaran unes critiques ferotges de tot l’estat i tal com van les coses, tot i tenint la raó els buscaran mil i un problemes, de cara al govern de l’estat sembla que els estatuts siguin paper mullat.

Gerber van
Gerber van
11.03.2020  ·  23:00

Tens tota rao, Vicent. Hi ha en perill vides humanes. No hi ha cap excusa que la Generalitat no actua. És una irresponsabilitat de primera orde. S’ha de prendre el control del territori per motius de sanitat, semblant com van fer els Mossos d’Esquadra després dels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrills.

Josep Salart
Josep Salart
11.03.2020  ·  23:07

No es un tema per fer broma. S’hauríen de cancel.lar trens i aeroport, i més provinents de madrid.
Ells allà, esperaran fins el darrer moment per prendre les mesures que calguin, fent cas omís fins i tot a la premsa alemana que els està avisant de lo pasrells que són. Be, són uns irresponsables que actuen com sempre amb totes les coses: ells són intocables, ho fan tot be i ho tenen tot controlat. Mentides i mentides, fins que la realitat els supera, i tot i així, sempre menteixen.

Que gratificant h estat veure el President Macron saludant-lo de lluny. Borbó de merda.¡¡

Jordi Torruella
Jordi Torruella
11.03.2020  ·  23:48

Algú pensa que tenim un govern capacitat per afrontar aquesta crisi?
Algú creu que amb polítics de 2 fila tindrem una resposta exemplar com el 17A?
Jo tinc ben clar que no. Ja es vau veure la gestió que varen fer de MWC. Prioritzant els interessos econòmics que no pas el benestar del poble. I així seguirà. Sempre hi han pressions a altes instàncies i es necessiten polítics valents per prendre decisions com les que ens ocupen. Amb polítics de 2 fila poca cosa farem. Esperaran que amaini la tempesta.

Ramon Sans
Ramon Sans
12.03.2020  ·  00:14

Estoy empezando a creer que nos hemos vuelto majaras , VEAMOS LA EPIDEMIA DE GRIPE 2017-18, 800.000 INFECTADOS , 15.000 muertos indice de MORTALIDAD 1,875% https://www.redaccionmedica.com/secciones/sanidad-hoy/gripe-en-espana-casi-800-000-casos-52-000-ingresados-y-15-000-muertos-5427

COREA DEL SUR coronavirus TESTA A 140.000 , indice de mortalidad 0,6% https://www.businessinsider.com/south-korea-coronavirus-testing-death-rate-2020-3?IR=T

¿Estamos LOCOS ? ESTAMOS REPITIENDO LA ESTUPIDEZ DE LA GRIPE A 2009-10 https://es.wikipedia.org/wiki/Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009-2010

Los políticos temen más el que les puedan reprochar NO HACER NADA que HACER ALGO MAL , espero que cuando acabe estA CRISIS se HAGA BALANCE DE LO OCURRIDO ( si han acertado , naturalmente se les reconozca ) PERO POR LOS DATOS PARECE QUE SE TOMAN DECISIONES EN ESTADO DE ALARMA SOCIAL y no con la cabeza fría-

EL OBJETIVO TIENE QUE SER AYUDAR A PASAR LA CRISIS A LAS FAMILIAS DE RIESGO , A LA GENTE DE MAYOR EDAD Y CON ENFERMEDADES AÑADIDAS .

TENEMOS PROFESIONALES GENIALES EN CATALUNYA , LES TIENEN QUE DEJAR DECIDIR A ELLOS , NO PINTA NADA LA CONSEJERA DE SALUD DE ERC ENUNCIANDO MEDIDAS SANITARIAS , ES ECONOMISTA Y PROGRAMADORA INFORMATICA … es el tiempo de los expertos de los principales hospitales de Barcelona , con un portavoz TÉCNICO de la Generalitat .

Molta sort i salut .

Jaume Bosch
Jaume Bosch
12.03.2020  ·  00:33

Les Illes Balears també son illes, com Sardenya.
El que ens passa és que estan cagats per les cancel·lacions turístiques, i cal recordar, ara, que Formentera és va vendre al turisme italià i que els italians controlen la illa.
També a Eivissa la presència dels italians en els negocis és important, molts bar i restaurants de la capital eivissenca només parlen italià.
I ara? Ón és el tanmateix i la visió de futur del principal negoci illenc?
Es presenta un estiu fotut, molt fotut i ja vorem l’any qui ve.

Enric Mauri
Enric Mauri
12.03.2020  ·  00:43

Del tot d’acord.

Antoni Soy
Antoni Soy
12.03.2020  ·  00:48

Els països que estan controlant millor el tema són els que han pres mesures contundents, efectives i ràpides, per exemple Korea.
Estic d’acord amb el que és diu a l’editorial, però s’hauria de ser encara més contundents, posant els hospitals privats, especialment els que tenen convenis o concerts amb la Generalitat al servei de la salut pública, de la vida de la gent.

Núria Florensa
Núria Florensa
12.03.2020  ·  01:23

Dinamarca amb menys població que Catalunya ha pres mesures ràpides, concretes i contundents. Demano al govern de la Generalitat q prengui exemple. I pel q fa a l’Ajuntament… Creuers, pel port, locals, etc. S’emmiralli amb Sardenya, també rigorosa (i només aplicant el seu Estatut). Ciutadans/es de Catalunya exigim més protocols estrictes. I ja!

Josu Elorduy
Josu Elorduy
12.03.2020  ·  02:41

Control del territorio
El 18 A, igual fue azar, igual fue fracaso del planificador, pero puso en evidencia un país, que sabia funcionar por si sólo sin las fuerzas y cuerpos de ocupación. Fue una injección de autoestima enorme.
El covid19 puede ser el, punto de ruptura para evidenciar como controlar el territorio de forma imaginativa y efectiva.
La fuerza de un país en marcha que surge por donde menos se espera.
Ser agua decían en HongKong.
Objetivo independencia.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
12.03.2020  ·  03:01

Tenir les competències de sanitat transferides i no poder tancar fronteres amb Madrid, no es compatible. Haver de pidolar que suspenguin els AVE indica quin nivell de transferència de competències tenim.

Joan López
Joan López
12.03.2020  ·  06:44

Cuando estallo la crisis en china, no se tomó ninguna medida en europa,aviones que llegaban de china,personas que viajaban a china,veiamos imàgenes de wuhan y a pesar de ello aqui en europa se podia circular con total libertad. EEUU ha prohibido los vuelos de europa,y se deberia hacer algo ya aqui,Madrid està descontrolada.

JOAN FERRAN
JOAN FERRAN
12.03.2020  ·  06:46

En sanitat animal, la primera actuació davant qualsevol epidèmia, es no moure cap animal i tancar totalment la zona afectada i un perimetre lliure al voltant.
Crec que són motius econòmics i no pas sanitaris, el que no s´ailles en el seu moment, les zones afectades. Crec que ara j as´ha fet tard, però en un primer moment s´havien d´haver tancat el movimemt d´aquestes zones. No té sentit que gent de Milà o Madrit vagi a zones lliures.
Ara es pateix molt perquè no arribi al tercer món, però m´agradaria saber si s´han prohibit desplaçaments de zones infectades cap a l´Africa p.e.
Pel que fa a Catalunya, necessitariem una actuació com la que es va fer pels atentats i no la veig enlloc. Tornem anar a remolc de Madrit com abans. Ens han tornat a convertir en una autonomia de segona. Això es el que passa quan es perd.

Guillem Pera
Guillem Pera
12.03.2020  ·  07:32

Ahir mateix, centenars de seguidors de l’Atlético de Madrid van anar a Liverpool a veure el seu equip. Em va sorprendre que les autoritats angleses ho permetessin.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
12.03.2020  ·  07:51

Els que hem treballat tota la vida en la sanitat del país sabem que està al límit de les seves possibilitats (recursos insuficients i personal al límit del que és possible suportar).

No estem tocats de l’ala ni “majaras”. El perill de descontrol ja el tenim a sobre. El perill de gran pandemia és ja una realitat.

Altra cosa és que els polítics tinguin por de prendre les mides adequades o no.
Altra cosa és que, tot i estar dins d’un gran problema mundial, la gent no hauria d’entrar en pànic.

Martí Zamora
Martí Zamora
12.03.2020  ·  08:33

Ramon Sans, l’alarma ve de que no hi ha immunitat parcial de la malaltia perquè és nova. Per tant, la pot passar tothom, incloent el personal mèdic. El col·lapse del sistema sanitari és més que probable i en aquest desastre no es podrà demanar ajuda a ningú perquè tothom estarà igual, a diferència d’un terratrèmol o unes inundacions que són locals.

L’OMS porta setmanes dient als governs que estiguin preparats i des d’aquí fa un mes se’ns deia que com a molt hi hauria un o dos casos i que “la grip és molt pitjor”. No ens hem preparat. Fins aquesta setmana no es podien fer tests a cap altre hospital que no fós el Clínic i els protocols, quan apareixen, ja estan obsolets. Només cal veure “l’app”, si se’n pot dir així, del CatSalut que aquesta setmana et deia que si no havies estat a Itàlia o Xina no t’havies de preocupar, que abans d’ahir van prohibir viatjar a Itàlia quan s’havia d’haver fet en el primer brot, o que el nou protocol d’ahir només permet fer el test a gent amb pneumònia o personal sanitari que tingui simptomes respiratoris. I tota l’altra gent amb simptomes? Deixem que vagi escampant el virus? No els comptavilitzem. Genial.

I per no entrar en que estem donant per certes unes dades d’infectats que, a causa d’aquests protocols, subestimen el nombre real d’infectats en un ordre de magnitud segurament i que per tant, les decisions que es puguin prendre en base a aquestes dades van deu dies tard.

Fa tota la pinta que la setmana que ve la passarem a casa…

Pep Agulló
Pep Agulló
12.03.2020  ·  08:35

CONTROL DEL TERRITORI

Fins i tot en una pandèmia reconeguda i amb competències sanitàries clares per part de la Generalitat, som incapaços de trencar el vincle colonial amb Madrid i prohibir qualsevol moviment del centre cap als països catalans…

La radialitat territorial i política està per damunt de l’emergència sanitària. El lleure d’un madrileny per damunt de tota la resta de mortals de l’Estat. Supremacisme?

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
12.03.2020  ·  08:45

Una grip, que segons diuen no més és perillosa per les persones amb quadres patològics greus del sistema respiratori, (com totes les grips, mes o menys) està sent propagada pels mitjans de comunicació com si fos una Pandèmia més perillosa i mortal que l’Ebola.

Crec que estan muntant una histèria col·lectiva de proporcions insospitades. Em recorda molt a la grip A que havia de matar tothom que no es vacunés, (havien preparat milions i milions de vacunes que els governs s’avien afanyat a comprar i que després no es van utilitzar per que va desaparèixer de cop i volta no es va saber com).

Em jugo un pèsol a que en pocs dies apareixerà una vacuna i voldran vacunar a tota la població si o si.

A les noticies no més informen de les morts del coronavirus i no de les morts provocades per la grip normal, per que no puguem comparar.

Tot plegat ho veig molt sospitós.

Carles Farre
Carles Farre
12.03.2020  ·  09:01

Bon dia, veig bastant complicat restringir amb efectivitat el moviment de persones d’un lloc a un altre, sobretot quan parlem dels desplaçaments amb vehicles privats, ja sabem que una de les principals preocupacions, es l’afectació de tot plegat en l’economia.

Crec que la generalitat, a mes d’actuar de forma ràpida i contundent en aquest episodi, hauria de treure’n conclusions de cara al futur, aquest futur que no pinta gaire be, en poc mes de 2 mesos, en tingut un tast del que potser aquest futur d’ara en endavant.. el temporal “Glòria” i el temporal “COVID 19”, massificar el territori com s’està fen, comporta conseqüències, tenir una economia tan dependent de l’exterior, comporta conseqüències, no s’ha de ser un Nostradamus per veure cap a on ens dirigim. La pandèmia global microscòpica, no es sin no resultat de la pandèmia global macroscòpica

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
12.03.2020  ·  09:21

Govern efectiu?
Doncs que sihui conscient d’això i que actuï.

Si es tenen competències totals en sanitat, les Generalitats haurien de posar controls a les entrades d’avions i AVEs des de Madrid o Euskadi, enviant a 14 dies de quarantena els que vinguin.
Es a dir potser no es té, malauradament, el control del transport i no es pot impedir que Madrid faci sortir trens i avions, però si, un cop arribin, es pot controlar estrictament el passatge enviant-lo a quarantena de 14 dies sense excepcions. Això provocarà que simplement la gent no vingui encara que hi hagi transport.

El mateix cal aplicar a totes les entrades amb vehicle rodat.

És per tant ben fácil i es tenen les competències per fer-ho no cal permís.
A què espera la Generalitat?

Albert Miret
Albert Miret
12.03.2020  ·  09:39

Està clar que són uns amorals. No tenen idea de res que no sigui el seu melic. Són asocials. Creuen en la seva profunda incultura, que els virus també els poden fer anar cap allà on volen, i si els neguen, deixen d’existir. Ara, que algú ens tornin a explicar que punyeta esperen pactar amb una gentussa que es comporta tan incivilment i tan mancada d’un mínim respecte per la salut o la mort dels demés.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
12.03.2020  ·  09:52

Totalment d’acord amb l’editorial…S’ha de fer pressió al govern perquè actui com un Estat com es va fer amb l’atentat de la Rambla i implanti les mesures més dràstiques de protecció, prescindint de Madrid. Si Madrid no s’aïlla ens hem d’aillar nosaltres. És una gran oportunitat que no podem deixar passar.

maria serra
maria serra
12.03.2020  ·  09:56

Totalment d’acord Vicent , la Generalitat va a remolc de Madrid, val més tancar tot d’una vegada perquè botigues de roba , sabateries, perruqueries…i com veus que desinfecten amb les màquines això vol dir que els virus queden a pertot arreu

Jaume Gras
Jaume Gras
12.03.2020  ·  10:22

Els nostres polítics es deuen al seu partit com varem poder comprovar fa un parell de dies. Uns més que els altres, naturalment. Ara estan obsesionats amb la taula… Al marge d’això, quantes decissions serioses han prés durant aquests darrers 40 anys? La política catalana viu de la xerrameca continua i de la innacció absoluta…Té una naturelesa simbòlica, gerencial i administrativa que és impossible que demani prohibir alguna cosa que vagi en contra direcció de “lo que es razonable y pertinente”.

Robert Mora
Robert Mora
12.03.2020  ·  10:50

Perquè no es pot aïllar la Comunitat de Madrid epicentre de l’epidèmia de coronavirus?
Doncs perquè el problema que tenim és que el model radial hipercentralitzat de l’Estat espanyol amb centre a la ciutat i comunitat de Madrid, fa imposible aïllar Madrid com es va fer amb Wuhan o amb Milan i la Llombardia. Ara ens podem adonar de manera pràctica de l’immens error que es escollir un model centralitzat com l’espanyol madrileny en compte d’un policèntric com l’alemany. Espere que si més no després d’aquesta crisi romandrà la consciència d’aquest immens error. És impossible no passar per Madrid i per això també és impossible aïllar els madrilenys a la seua comunitat autònoma. O si més no molt complicat.
Continuaran entestats els partits espanyols en fer passar el corredor mediterrani per Madrid?
El desplaçament massiu incontrolat sense control sanitari de cap tipus de població potencialment portadora és un despropòsit sense nom, però així i tot, amb tots els inconvenients derivats del model radial esmentat s’han d’arbitrar mesures per evitar que des de Madrid s’exporte l’epidèmia fins l’últim racó de l’Estat.
Si més no aquesta epidèmia ens aprofitarà per treure molts ensenyaments i ens ajudarà a redimensionar la nostra cultura a dimensiona més racionals i humanes.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
12.03.2020  ·  10:56

D’acord amb l’editorial. No descobrirem ara la sopa d’all, ni per la indecència dels dirigents de Madrid, ni per la pusil·lanimitat dels nostres (ment colonitzada servil). Si no es pot fer ni això, amb una competència que ja pertany a l’autonomia, amb quina fermesa es va, per exemple, a la taula de diàleg?

Però bé, avui només vull dir que, havent-me informat, havent parlat amb gent d’Itàlia i havent també llegit el testimoni de la Maria Àngels Fita, reconec que no he mirat la situació amb prou rigor. El problema és sobretot el col·lapse sanitari i la incapacitat de prendre decisions fermes per por a perdre calers. Crec que ja fem tard, en tot.

Hi ha moltes lliçons a extreure’n, amb humilitat, des de molts punts de vista. Tot això és nou per tothom i ningú sap del tot què s’ha de fer. És un coneixement que encara s’ha de generar, i que més ràpid que no ens pensem ens forçarà a canviar la civilització sencera, tot i sabent que l’amenaça de l’extinció és plausible. El covid-19 serveix com a preludi del col·lapse de la civilització que viurem.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
12.03.2020  ·  11:22

Continuo sent bastant escèptic respecte a la gravetat del virus, en comparació d’altres, numèricament parlant, cosa que no ha de treure importància a la situació. Però aquest alarmisme desmesurat, abans dels primers casos, a quins interessos respon? Si en comptes de ser difós per els mitjans de comunicació, l’informació hagués estat gestionada per els serveis mèdics o epidemiològics, sería igual? Ara tots (polítics inclosos) han de respondre més a la histèria col·lectiva que als fets reals. L’alarma de la població (inversament proporcional al nivell cultural, per cert) és un problema afegit al mèdic. I en quinze dies serà molt pitjor… més valdrà no trencar-se una cama, que no tindrem centre sanitari on acudir. A qui beneficiarà tot això?
Com una cosa no treu l’altre i ja que hi som, ja que l’OMS ha declarat pandèmia, actuem ja. Avui millor que demà. Comparteixo l’editorial. No és tan greu la situació i empitjorant? Respostes dràstiques. Respostes de govern (no diré efectiu) per protegir el territori i la seva gent. Si som en nivell tres (controlat), que no es descontroli com a Espanya, apliquem una dui sanitària. I no pensem en l’economia (imbècils) durant quinze dies o un mes. Sabrem actuar amb independència, o deixarem el tema per la propera taula de negociació el mes vinent (que serà ajornada, clar)?

Miquel d'Arenys
Miquel d'Arenys
12.03.2020  ·  11:29

POTSER QUE DONNGUIN UN GRAPADET DE MASCARETES A CADASCÚ D’ UNA VEGADA.
EL POLITICS NO VOLEN LA IMATGE D’ UNA BARCELONA O UNA CATALUNYA AMB MASCARETES A LA CARA I HO PAGAREM CAR.

Joan Pagès
Joan Pagès
12.03.2020  ·  11:51

Ni a Catalunya ni als Països Catalans no hi ha govern. Ho hauríem de tenir molt en compte. Els oportunistes que ocupen els llocs de responsabilitat només serveixen per fer declaracions absurdes i alimentar les tertúlies de la televisió i la ràdio i animar les xarxes socials, però davant problemes greus de la ciutadania com el de l’habitatge, la precarietat laboral, l’explotació, el racisme i el feixisme, i ara una epidèmia gravíssima, no saben què fer i resten en passivitat absoluta. Es deixen arrossegar per les pressions dels lobbies econòmics, que prefereixen sacrificar la salut pública abans d’assumir pèrdues empresarials. Pensar que votem i paguem aquesta gent!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
12.03.2020  ·  11:53

Hem de tenir clar a hores d’ara que l’explosió ja s’ha produït, el virus està entre nosaltres i serà impossible evitar que hi hagi moltes infeccions. Es tracta d’una pandèmia amb afectació a tot el món -cinc continents, també a l’Àfrica- , la calor no és un obstacle com es creia. Fem el què fem, Espanya seguirà el mateix camí que Itàlia. El què passa és que anem uns deu dies endarrerits. Quan veiem els afeccionats de l’Atletico de Madrid acudint tranquil·lament a Liverpool sense cap restricció o afeccionats de l’Atlanta -Bèrgam (Lombardia)- venint a València i entrant als bars per veure el partit s’entén molt bé, en aquests dos exemples, que la pandèmia seguirà el seu camí sense obstacles. El món no està preparat ni entrenat per prendre decisions radicalment restrictives en poc temps. Tot i això no cal dramatitzar més del compte la situació. És un virus nou amb un comportament molt conegut i similar a altres virus respiratoris. Segons la OMS a la Xina té una taxa de mortalitat del 2-4% però fora de la Xina la taxa de mortalitat es redueix al 0.7%. A Catalunya l’afectació -les dades més pessimistes- pot importar a 14000 persones i es produirien 280 morts -entre la part de la població més gran i amb malalties cròniques-, pensem que la Grip va provocar 277 morts al 2017 a Catalunya. Es parla molt i molt bé del nostra sistema de salut i aquí cal dir tota la veritat. El nostra sistema sanitari dona molt bona resposta -a tota la població- a les malalties que requereixen alta tecnologia però és molt deficitari en l’atenció primària, en la prevenció i en l’educació sanitària. Tothom que ha entrat en un Servei d’Urgències hospitalari en el pic d’una epidèmia gripal, haurà constatat que la majoria de pacients que esperen a ser atesos i que col·lapsen el Servei són pacients lleus o molt lleus. Podrien ser atesos a casa seva la majoria d’aquests pacients perquè els CAP’s també estan col·lapsats. Cal una política de redistribució de recursos i d’educació sanitària per desarrelar el concepte d’immediatesa. Anar a un Servei d’Urgències hospitalari o al CAP no és com anar al “super”. Aquesta política que molts reclamem des de fa molts anys, no s’ha fet mai. Sí, requereix una inversió inicial, però taparia els forats del colador en què s’ha convertit el sistema i donaria una resposta més efectiva. Tenim a Catalunya uns 380 llits d’intensius que cal preservar i que són la punta de la piràmide d’un sistema amb fonaments de fang.

NURIA CAMPABADAL
NURIA CAMPABADAL
12.03.2020  ·  12:21

Ja és tard. Els sanitaris comencem a caure com mosques. Quin desastre tot plegat.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
12.03.2020  ·  12:23

Els que parlen d’alarmisme: No és més alarmant que NO se segueixin els consells dels especialistes?. Què amaguem el cap sota l’ala?. Què fem veure que no passa res?.
Això no és una grip, ara per ara és tres vegades més contagiosa i 10 vegades més letal. No hi ha vacuna, no se sap per què en alguns no dóna símptomes, en un 30% si i en un 20% són greus. tampoc sabem ben bé si desapareixerà espontàniament.
Des del punt de vista sanitari ja s’estan fent coses malament (definició de cas, infeccions als hospitals, falta de tests…).
Si seguim fent l’orni s’acabarà descontrolant. I gent amb situació greu no podrà ser atesa. Per què això se SUMA a la grip!.
Potser és que això no importa mentres afecti als altres?.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
12.03.2020  ·  12:44

Des de Italia, us estimem molt. Us hem estimat molt aquests dies quan vèiem que no ho entenieu.
Hem intentat de totes totes avisar-vos. Hem enviat missatges als nostres familiars (el meu pare té 87 anys) i no volieu creure. Ens enviaveu respostes fent bromes i dient que “aqui no passa res”.
Ahir us vaig avisar que estàveu instal.lats en el mon que nosaltres viviem fa 3 setmanes. Com diu una noia del nostre grup WhatsApp de “Amics de Catalunya a Itàlia”: …és com mirar un “disaster movie” des del principi quan ja l’havies vist.
Ara estan anunciant tancaments d’escoles per dilluns: I perqué avui no?
Protegiu la gent gran. Prohibiu les visites de familiars a les residències i als hospitals.
El President Torra anuncia mesures econòmiques … perqué senyors, la pela és la pela. I la salut de tots nosaltres.
Perqué a la Sagrada Familia poden entrar fins a 1000 persones? Perqué voleu que tots els turistes escampin el virus a tot el mon?

Us estimem i us tornem a dir que no ho esteu fent bé. Que s’ha de tancar. I que el dilluns sera massa tard.

La meva filla a Budapest també ha de lluitar amb la superficialitat dels professors universitaris. Han tancat la universitat però els professors convoquen els nois/es als propis domicilis privats per continuar les lliçons. I això comporta desplaçaments amb mitjans publics i contactes propers…..!! Horrible!

Cuideu-vos. Si us plau. Prepareu-vos.
Però els catalans i catalanes de Italia no haurien de viure un altre cop el mateix malson. No ens ho mereixem. Us haviem avisat.

Una abraçada

Guillem Canet
Guillem Canet
12.03.2020  ·  13:16

Els politics no estàn prenen les mesures dràstiques pertinents (en vista del què ha passat a Italia) perquè van a remolc, son covards. Si fas les coses bé , els ciutadans no ho veuen, ho donen per descomptat. Han estàn erróneament donant prioritat al tema econòmic però no veuen que la sotregada econòmica serà molt pitjor si el virus s´estén exponencialment provocant el pànic. Per exemple, s´havia d´haver prohibit l´arribada de gent de la comunitat de Madrid, tancar les escoles i universitats …etc. des de bon començament. No té sentit per quarentenes aqui si tenim la porta oberta a que vinguin els infectats de Madrid que estàn fins el fetge. Ara potser ja es massa tard.

Joan Lluís Dalmau
Joan Lluís Dalmau
12.03.2020  ·  15:46

En aquest reportatge hi una paraula mal aplicada. On diu “Infignacio justificada” HAURIA DE DIR “INJUSTIFICADA”

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
12.03.2020  ·  16:01

Bueno, sigo creyendo que todo esto es un gran circo cuando no una gran tomadura de pelo, una más, que coincide, como en 2008-2009, con una crisis económica que hay que justificar.

Pero también es cierto que el virus campa a sus anchas.

Poblaciones de riesgo (me refiero a mortalidad): personas mayores con patologías respiratorias y patologías cardiovasculares y en menor medida, numéricamente hablando, personas de cualquier edad con patologías graves (una persona de 35 años con, por ejemplo, leucemia).

Pero claro ¿a quién le importan los “viejos”? Pues los “viejos” importan a los que consideran que son “sus” viejos, por ser sus padres, abuelos o el entrañable vecino con el que conviven en el barrio. Para el Estado, los entes administrativos superiores, los poderes supranacionales, el “viejo” es esa persona que, en primer lugar (incluso sin pandemia) cuesta dinero y, en segundo, no produce, luego no les genera riqueza. Sin llegar a ser un parásito, lo tratan casi como si lo fuera, a menos que tenga la suficiente capacidad económica para arreglárselas solo, con su peculio, no con el de la Seguridad Social.

En el País sin Nombre vales lo que ganas (dinero, solo dinero). En el resto de “Occidente”, sin llegar a ese extremo, sí se ha llegado a unos tiempos en el que los “viejos” empiezan a ser un problema porque numéricamente son demasiados.

Recuerdo a un ministro japonés que tuvo (según él) la feliz idea de plantear la necesidad de que a partir de cierta edad, los viejos deberían suicidarse o suicidarlos en aras del bienestar del resto de la población. Creo recordar que terminó por dimitir pero la simiente fue sembrada.

Volviendo al coronavirus de marras.

Población en riesgo de mortalidad (porque, no nos engañemos, aquí el pánico injustificado radica en el miedo a morir): entrañables personas mayores con patologías asociadas a la edad. Recomendación: no salgan de casa durante un tiempo prudencial (ahora en Catalunya 15 días para ver cómo evoluciona la cosa). Como no todas las entrañables personas “viejas” disponen de un círculo de apoyo familiar, de amigos, de vecinos que les quieren o les aprecian, actuación perentoria de la Generalitat para protegerlos. Proteger al más desvalido.

Segundo segmento de población en riesgo de mortalidad: el resto de las personas que tienen cuadros médicos límites por enfermedades graves.

¿El resto? Para el resto es como pasar una gripe. En casita, bien calentito, un paracetamol si la fiebre sube demasiado, un caldito y poco más. Y si los síntomas son del tipo insuficiencia respiratoria, llamar al 061 (ahora que la llamada es gratuita, por fin) para que las autoridades sanitarias se hagan cargo.

Si la Generalitat, con todos sus medios de comunicación y financieros transmitiera esto a la población, este mal paso se resuelve en un pispas, o cuando menos, no habrá saturación del sistema sanitario.

P.S. La calidad y el índice de desarrollo de una sociedad radica en el cuidado que se presta a sus eslabones más débiles. Todo lo demás es puro negocio especulativo que se maquilla con discursos vacuos, falsamente humanos y humanistas.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
12.03.2020  ·  16:57

El problema amb la sanitat és que econòmicament està tocadíssima. Plou sobre mullat. Sobre la decisió de RENFE, prova fins a quin punt els dirigents de Madrid són insensibles a qualsevol cosa que passi, i això ens perjudica a tots. La Generalitat? Porta més de dos anys essent totalment inútil.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
12.03.2020  ·  18:37

Carles Farre: Tens tota la raó. Tan perillosa és la pandèmia microscòpìca -el coronavirus- com la macroscòpica -el virus de la corona-, que Ezpaña pateix des de fa uns 40 anys, i que ha promogut, en benefici propi i de la seva pasma, la irresponsabilitat i la incultura ñola.

Sergi Nicolau
Sergi Nicolau
12.03.2020  ·  21:29

Crec que també podeu fer alguna cosa per ajudar a racionalitzar una mica tot aquest tema. Al costat de les xifres de nous infectats i morts, hauríeu de publicar els donats d’alta, o els detectats com a positius però no hospitalitzats donat el caràcter lleu de la seva afectació. D’aquesta manera tots plegats tindríem una visió molt més real, acurada (en una paraula, informada, com esperem estar els lectors d’aquesta publicació) de què significa aquesta malaltia i les seves conseqüències.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes