Què es pot fer a la fase 2, sense franges horàries, amb les platges obertes, trobades de quinze persones…?

  • Vegeu tots els detalls publicats pel BOE d'allò que es podrà fer a les regions sanitàries o illes que passen a la fase 2

VilaWeb

Redacció

07.06.2020 - 13:00
Actualització: 07.06.2020 - 13:28

El 8 de juny passaran a la fase 2 del desconfinament la regió sanitària de Lleida i la regió unificada de Barcelona i la seva àrea metropolitana, on ja hi ha el conjunt del País Valencià, i les regions sanitàries de Girona, la Catalunya Central i les comarques del Garraf i l’Alt Penedès. A la fase 2 s’aboleixen les franges horàries, es permeten les passejades en grups de no més de quinze persones, les visites a residències i la reobertura de les platges, piscines recreatives, cinemes, teatres i interiors de bars i restaurants.

Tot i que és permesa una mobilitat més gran que no pas a la fase 1, els ciutadans encara no poden canviar d’unitat de confinament. Aquesta mena de trajectes, ni que sigui per a visitar familiars, només es permetran entre territoris en la fase 3 de desconfinament. Quant a la feina, l’administració continua recomanant el teletreball sempre que sigui possible.

Mobilitat i socialització

Encara que no es pugui sortir de la unitat de confinament si no és per raons laborals o d’urgència, sí que es relaxen o desapareixen restriccions a la mobilitat quotidiana. Així doncs, desapareixen les franges horàries per a la població general i, per tant, es podrà fer esport i passejades durant tot el dia. De totes maneres, sí que es mantenen les franges prioritàries per a més grans de setanta anys (de 10 a 12 del matí i de 19 a 20 del vespre).

Un altre gran canvi són les trobades socials, que podran ser de quinze persones i podran passejar plegades encara que no convisquin a la mateixa llar. Es manté, això sí, l’ús obligatori de la màscara i es recomana la distància de seguretat. Quant a l’activitat física, també es permet en grups de quinze persones sempre que es practiqui un esport sense contacte i a l’aire lliure: córrer, bicicleta, etc.

Els ciutadans només poden anar a la segona residència si és dins la mateixa unitat de desconfinament: regió sanitària, departament sanitari o illa. La mobilitat entre territoris només es permetrà entre els que arribin a la fase 3.

Feina i visites a residències

Les administracions continuen recomanant el teletreball quan sigui possible. Ara, a la fase 2 es permeten les reunions i les conferències amb un màxim de cinquanta persones sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat. Respecte de les obres, es tornen a permetre en habitatges habitats sempre que es respectin les mesures de seguretat.

A més a més, es permeten per primera vegada les visites a centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències geriàtriques. Cada govern podrà regular-les o fer-ne les recomanacions necessàries.

Restaurants, bars i comerços

Després de la reobertura de terrasses, la fase 2 preveu que es reobrin els interiors, però limitant l’aforament al 40% i sense possibilitat de consumir a la barra. A més, caldrà que es mantingui la distància de seguretat entre taules i clients. Respecte de les terrasses, l’aforament es limitarà al 50% i no es permetran més de deu persones per taula. D’una altra banda, tots els comerços i serveis poden reobrir, independentment de la superfície, cosa que inclou els centres comercials.

Reobertura de platges i piscines

La fase 2 permet de tornar a obrir les piscines recreatives i les platges, una mesura molt esperada amb l’arribada de l’estiu. A les piscines caldrà mantenir les distàncies de seguretat i la capacitat serà del 30%. Tanmateix, caldrà cita prèvia per a anar-hi. Es faran torns i no s’obriran els vestidors. A banda, les platges podran reobrir completament però sempre que es garanteixi una distància de dos metres entre persones. Així mateix, cada municipi hi podrà imposar mesures concretes. Les dutxes, lavabos i vestidors a l’aire lliure només podran ser utilitzats per una persona. Perquè cada ajuntament calculi l’aforament de cadascuna de les platges, el BOE indica que l’espai de què ha de disposar cada persona que hi sigui és de quatre metres quadrats.

A les piscines també es permetrà la pràctica esportiva individual o d’un màxim de dues persones, sempre que no hi hagi contacte físic i es mantingui la distància de seguretat. Les piscines dividides en carrils han de tenir un sistema d’accès i control que eviti l’acumulació de persoens. En tot cas, la capacitat de les piscines serà del 30%.

Educació i biblioteques

En fase 1 els centres educatius podien obrir per a tasques administratives, de desinfecció i neteja. En aquesta nova fase, el BOE detalla que cada govern pot decidir de restaurar les classes presencials, excepte a les universitats. De les biblioteques, se’n permet la reobertura per llegir i fer servir els ordinadors. La capacitat es limita al 30%. La relaxació de restriccions també afecta les acadèmies i les autoescoles, que poden tornar a obrir amb un terç de la capacitat. Els vehicles s’hauran de desinfectar entre alumne i alumne i caldrà màscara.

Casaments i vetlles

En la fase dos es permeten els casaments amb un màxim de cinquanta persones en espais tancats i amb el doble en espais oberts. A les vetlles, el BOE preveu un topall de quinze en espais tancats i vint-i-cinc en espais oberts. Així mateix, es permet que els centre de culte puguin encabir la meitat de la capacitat.

La cultura també pot recuperar l’activitat, però amb certes limitacions. A la fase 2 s’obriran una altra vegada cinemes, teatres o espais similars, amb un terç de l’aforament. Els altres equipaments culturals podran concentrar un màxim de cinquanta persones en espais tancats i un màxim de quatre-centes en oberts. Així mateix, es poden obrir els serveis complementaris com ara bars o cafeteries. També poden obrir les sales d’exposicions, però sense actes d’inauguració.

Quant al turisme, malgrat les limitacions en la mobilitat, el BOE permet que es reprenguin algunes activitats com ara les visites turístiques amb un recorregut marcat. Els grups podran ser de màxim vint persones en les sortides a espais naturals amb guia. A banda, als allotjaments turístics es podran reobrir les zones comunes amb un terç de la capacitat permesa.

Competicions professionals

L’esport professional pot tornar a la competició en la fase 2, tot i que sense públic. De fet, la lliga de futbol espanyola ja ha anunciat que tornarà el 8 de juny. Però els entrenaments no seran complets, sinó amb un màxim de catorze persones. En les lligues i competicions no professionals, es podran reprendre els entrenaments, però individualment.

S’autoritza l’obertura de piscines per a la pràctica esportiva individual, sempre sense contacte físic i mantenint les mesures de seguretat i protecció i la distància de seguretat de dos metres. Quan la piscina es divideixi en carrils d’entrenament s’ha d’habilitar un sistema d’accés i control que eviti l’acumulació de persones i, en qualsevol cas, s’ha de respectar el límit del 30% de capacitat d’aforament d’ús esportiu de cada piscina.

En les instal·lacions esportives cobertes es permet la pràctica esportiva individual o aquelles pràctiques que es puguin desenvolupar per un màxim de dues persones en aquelles modalitats que ho requereixin, amb l’excepció de les que es practiquen en parella, sempre que no comportin contacte físic. Es limita al 30% la capacitat de les instal·lacions esportives, que han de tenir un sistema d’accés que eviti l’acumulació de persones.

Navegació recreativa

Es permet la navegació aquàtica recreativa de persones que visquin en la mateixa regió sanitària (Catalunya), província (País Valencià) o illa on estigui amarrada l’embarcació, a la qual només hi podrà anar un 75% dels passatgers permesos habitualment. En els casos que els passatgers convisquin en el mateix domicili, la capacitat podrà ser del 100%. Això sí, s’ha de tenir en compte que el nombre de persones a bord de l’embarcació no pot superar els deu passatgers.

Es poden llogar embarcacions, bucs, motos nàutiques i artefactes nàutics recreatius, sempre que els llogaters siguin de la mateixa regió sanitària (Catalunya), província (País Valencià) o illa que l’empresa de lloguer. En el cas de les motos nàutiques, només hi podrà anar una persona a bord, excepte en els casos de persones que viuen juntes. A més, es podran fer pràctiques de navegació per a obtenir els títols necessaris per a les embarcacions recreatives.

En tots aquests casos, la navegació s’haurà de limitar a les aigües adjacents al territori on sigui l’embarcació.

Congressos

Es permet la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci, conferències i esdeveniments públics i privats. En tot moment, les activitats hauran de complir les obligacions de distància física de dos metres, sense superar en cap cas la xifra de cinquanta assistents. Amb tot, cal promoure la participació no presencial d’aquelles persones que puguin participar-hi a distància.

Quan no es pugui garantir la distància de seguretat de dos metres caldrà tenir a la disposició equips de protecció adequats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem