Les falles de València ja són a tocar. I per això aquesta setmana s’ha inaugurat l’Exposició del Ninot. D’ençà del 1934 cada comissió fallera de València hi presenta un ninot de la falla que plantaran. Després el públic és l’encarregat d’escollir-ne un per acabar-lo indultant del foc. Enguany n’hauran de triar un de 372. A més, el qui finalment sigui indultat tindrà la sort de passar a formar part del Museu Faller de València.

‘Indulta la República. Vota per la República’

Enguany la Falla Arrancapins, una de les més singulars i alternatives de la ciutat de València, ha decidit de presentar un ninot ben reivindicatiu: la República. I apareix de bracet d’una campanya per a demanar-ne l’indult, amb la intenció que sigui una papereta que vagi més enllà de l’elecció del millor ninot. Volen que sigui ‘la forma efectiva de dipositar una papereta a favor de la reflexió i el debat quant al model d’estat del qual la República ha representat els valors més democràtics, progressistes i transformadors de la nostra societat’.

I és amb un comunicat que la falla fa una crida a tothom qui pugui a acostar-se a l’Exposició del Ninot i a votar a favor de la República. ‘Volem que la gent vote per la República i faça viral el seu vot perquè més gent s’acoste a l’Exposició del Ninot i ens faça costat. A veure si entre tots i totes podem aconseguir eixe simbòlic Indult del Foc que demostre que la República encara està ben viva.’

La figura forma part de la falla que, amb el lema ‘Desaparegudes, Ignorades i Invisibles‘, es plantarà a Arrancapins el març del 2019 per ‘denunciar tot allò valuós i important per a una vida digna que ha desaparegut, que ha estat ignorat o invisibilitzat’. La falla vol visualitzar la tasca de totes les dones científiques, artistes, avantguardistes ignorades i també de les víctimes i desapareguts del franquisme. A més dels drets humans, la igualtat o la mateixa República.

Actualment la figura és decapitada, però la falla ha explicat que si finalment és indultada, li restituiran el cap al seu lloc. La República porta la balança de la justícia, tan simbòlica, a la mà dreta, i el seu cap a l’esquerra.

La figura, obra de professors del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV), es podrà visitar i votar a l’Exposició del Ninot, a la Ciutat de les Arts i les Ciències, fins al 15 de març.

Arrancapins una falla singular

La falla alternativa per excel·lència a València és l’Arrancapins. Amb més de cent anys d’història, evita la coentor i la pompa imposada tan habitualment per la Junta Central Fallera, i s’estima més la tradició. Fan la falla de fusta, de tela i de materials reciclats. I les seves falleres no porten flors a la Mare de Déu. No hi ha despertades i al migdia conviden a tocar un quartet de corda. Tot una falla ben alternativa.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.