El Departament d’Afers estrangers ha obert a concurs públic aquest divendres les places de delegat del govern a França i als Estats Units. La convocatòria dels dos llocs està oberta a totes les candidatures que compleixin els requisits de participació de la selecció, i el procés s’emmarca en el que el conseller, Ernest Maragall, ja havia anunciat que pretenia fer amb diverses delegacions. Després de la restitució d’alguns dels delegats i el nomenament d’altres, ara queden pendents aquestes i les de nova creació que el govern prepara.

La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Natàlia Mas, assegura en un comunicat que ‘la voluntat és apropar-se a les millors pràctiques internacionals, avançar cap a un país modern, meritocràtic i transparent’. ‘Hem d’aprofitar el talent que tenim al país i arreu del món i revertir-ho en l’acció de govern’, ha afegit, tot reiterant que ‘s’està en un procés de millora de l’administració, d’aposta per la transparència i d’introducció de noves formes de captació de talent’. ‘Aquest és un pas més per seguir aquest camí’, comenta.

Tal com va avançar el passat mes de juny el conseller d’Afers estrangers, la reobertura de les delegacions de França i dels Estats Units s’emmarca en la primera fase d’urgència del pla de desplegament de les delegacions del govern, la qual també inclou la reobertura de les oficines de representació al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Itàlia i Suïssa. En aquest sentit, el passat mes de juliol el govern va restituir –després de les destitucions per l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola— els delegats al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén; a Alemanya, Marie Kapretz; a Itàlia, Luca Bellizzi i Manel Manonelles a Suïssa.

El desplegament de les delegacions a l’exterior preveu una segona fase de consolidació i una tercera d’expansió. En ambdues fases està previst aplicar processos similars al concurs públic en la majoria dels casos. La reactivació de les delegacions permetrà, segons el govern, ‘garantir la presència exterior de la Generalitat en aquests territoris i davant les instàncies multilaterals més significatives, amb l’objectiu de defensar-hi els interessos de Catalunya i afavorir la internacionalització de la seva economia, cultura i coneixement’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb