Andorra

El Comitè Europeu dels Drets Socials ha fet públiques les conclusions de l’informe presentat pel govern andorrà sobre els articles de la Carta Social Europea, vinculada als drets de treball. De les quinze disposicions que inclou l’escrit, n’hi ha tres què el comitè considera que no es duen a terme correctament. Són el treball nocturn, el dret dels treballadors a una remuneració suficient i el d’un termini de pre-avís raonable en el cas de cessament de la feina.

El comitè conclou que la legislació no preveu explícitament cap examen mèdic obligatori previ a l’assignació d’un lloc de feina nocturn a una persona. Sobre això, el govern explica: ‘Cal tenir en compte que els serveis de prevenció aliens contractats per les empreses habitualment duen a terme aquestes revisions mèdiques.’ Per tant, considera que aquesta no-conformitat es podrà resoldre fàcilment fent una modificació del reglament.

Sobre el dret dels treballadors a una remuneració suficient per a assegurar un nivell de vida digne, que la Carta desaprova, el govern assegura que les conclusions no mostren una imatge real de la situació actual, perquè el període de referència de l’informe va de l’1 de gener del 2013 al 31 de desembre del 2016, i no s’hi reflecteixen els augments del salari mínim interprofessional dels anys 2017 i 2018, aprovats per l’executiu, que han estat molt superiors a l’augment de l’IPC. Finalment, quant a la no-conformitat pel dret dels treballadors a un termini de pre-avís raonable en cas de cessament de la feina, el govern diu que té una ferma voluntat de continuar avançant per revertir aquesta desaprovació.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb