eurocambra

El Parlament Europeu ha aprovat avui una reforma de la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretén facilitar que tants ciutadans com sigui possible instin la Comissió Europea a proposar noves legislacions a través d’aquest mecanisme. Una àmplia majoria de la cambra -535 vots a favor, 90 en contra i 41 abstencions- ha apostat per simplificar els passos per registrar una ICE creant noves eines en línia, com una plataforma de gestió i registre i pàgines informatives.

També es podran recollir firmes a través d’un servei gratuït i en línia en qualsevol de les llengües oficials de la UE i fer un seguiment de l’estat de la petició i les respostes de les institucions europees.

El nou mecanisme, però, encara ha de comptar amb l’aval del Consell i no s’aplicaria fins al gener del 2020. Els canvis també preveuen que les autoritats dels estats membre comprovin les signatures a través d’una mostra aleatòria i que es consideri reduir l’edat mínima per a la participació als 16 anys.

Per altra banda, un cop una ICE sigui registrada amb èxit, el Parlament Europeu podrà organitzar una audiència pública amb els organitzadors de la iniciativa. La Comissió, al seu torn, haurà de pronunciar-se en un termini de sis mesos.

Segons l’eurodiputat d’Esquerra Josep Maria Terricabras, el més important és ‘l’obligació que a partir d’ara té el PE de debatre les ICEs exitoses’. ‘Malauradament no s’ha pogut aconseguir que la Comissió Europea estigui obligada a legislar sobre cada ICE exitosa i només se la pot convidar a fer-ho’, ha afegit Terricabras.

Què és una ICE?

La ICE és una eina que permet instar la Comissió Europea a legislar sobre una qüestió. Per a fer-ho cal reunir com a mínim un milió de signatures de ciutadans europeus que resideixin en almenys una quarta part dels estats membre de la UE.

Des de la introducció del mecanisme l’any 2012, aproximadament nou milions d’europeus dels 28 estats membre hi han participat. Fins ara, s’han registrat amb èxit quatre ICEs i la Comissió s’ha compromès a emprendre accions en almenys tres d’aquestes, incloent-hi la que proposava acabar amb el canvi d’hora.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb