ETA comunica oficialment la dissolució en una reunió amb verificadors i diplomàtics internacionals a Ginebra

  • Oferim el comunicat íntegre en català i els àudios de Josu Urrutikoetxea i Marixol Iparragirre, amb el comunicat llegit en diverses llengües

VilaWeb
Pere Cardús
03.05.2018 - 14:13
Actualització: 03.05.2018 - 15:09

Aquest matí hi ha hagut una reunió entre els verificadors internacionals del procés de desarmament d’Euskadi Ta Askatasuna (ETA) i diplomàtics de diversos països per a certificar la dissolució de l’organització armada. La reunió s’ha fet a Ginebra i molt pocs periodistes hi han tingut accés. Els verificadors internacionals han presentat les proves d’aquesta dissolució anunciada –que entre avui i demà serà comunicada formalment– als diplomàtics convocats a la reunió.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, entre les proves hi ha una comunicació directa de la direcció d’ETA, que explica que ha dissolt totes les seves estructures i que deixa d’existir ara mateix. El membre de l’equip negociador d’ETA, Josu Urrutikoetxea, és qui ha llegit el comunicat de l’organització, com també ho ha fet la presa política Marixol Iparragirre. Urrutikoetxea ha llegit el comunicat en èuscar, francès i castellà, mentre que Iparragirre ho ha fet exclusivament en èuscar. VilaWeb ha tingut accés als arxius d’àudio i els ofereix a continuació (podeu escoltar les versions en castellà i francès al final de la notícia).

Comunicat llegit per Josu Urrutikoetxea:

Comunicat llegit per Marixol Iparragirre:

En el comunicat –enviat al diari Berria– ETA anuncia que ja ha dissolt les seves estructures. ‘ETA acaba la seva acció política’, diu el comunicat que VilaWeb us ofereix en català. Amb aquest comunicat, ETA s’avança a l’acte que s’ha de fer demà a Kanbo, al País Basc Nord, i anuncia que ‘no tornarà a ser un agent que expressi les seves posicions polítiques, promogui iniciatives ni interpel·li als altres actors’. Seixanta anys després de fundar-se, el 1959, ETA tanca un cicle del conflicte entre el País Basc i els estats espanyol i francès. Tot i que ‘els estats continuen obstinats a mantenir encadenat el nostre poble a aquest cicle’ –diu–, ratifica el compromís d’acabar l’acció armada anunciat el 2011, tres dies després de la conferència d’Aiete, que va aplegar mandataris de prestigi internacional per exigir un procés de pau dialogat.

Aquesta reunió internacional a Ginebra és la prèvia a l’acte convocat demà a Kanbo, al País Basc Nord, on es formalitzarà la dissolució d’ETA després de gairebé seixanta anys d’existència. A l’acte hi haurà representants institucionals i de partits, com també d’organitzacions socials i polítiques basques.

Podeu llegir ací el comunicat traduït al català per VilaWeb:

«ETA a Euskal Herria, última declaració.

ETA, organització socialista revolucionària per a l’alliberament nacional, vol comunicar a Euskal Herria que considera acabada la seva trajectòria, una vegada els seus membres han ratificat la proposta d’acabar el cicle històric de l’organització i la seva funció. Com a conseqüència d’aquesta decisió:

—ETA ha dissolt totes les seves estructures.

—ETA acaba l’acció política. No tornarà a ser un agent que expressi les seves posicions polítiques, promogui iniciatives ni interpel·li els altres actors.

—Els ex-militants d’ETA continuaran en uns altres camps la lluita per una Euskal Herria unificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal, cadascú en el lloc que consideri més convenient, amb la responsabilitat i l’honradesa de sempre.

Ofegada per les urpes del franquisme i assimilada per l’estat jacobí, ETA va néixer quan Euskal Herria agonitzava i ara, seixanta anys després, s’hi manté viu un poble que vol ser amo d’ell mateix, gràcies a la feina que molts han fet en camps diferents, i a la lluita de moltes generacions.

ETA vol tancar un cicle del conflicte entre Euskal Herria i els estats, període caracteritzat precisament per la violència política. Malgrat això, els estats continuen obstinats a mantenir encadenat el nostre poble a aquest cicle, conscients de la debilitat que tenen en la confrontació estrictament política, i temorosos de la situació que es derivaria d’oferir una solució global al conflicte. Amb tot, ETA no tem aquesta situació democràtica, i per això ha pres aquesta decisió històrica, perquè el procés per la llibertat i la pau avanci per una altra via. És la continuació lògica de la decisió presa el 2011 d’abandonar la lluita armada.

El desafiament principal serà la construcció d’un procés que tingui com a eixos cabdals l’acumulació de forces, l’activació popular i els acords entre els diferents; tant per a encarar les conseqüències del conflicte com per a abordar-ne el contingut polític i històric. La implementació del dret de decidir serà la clau per a aconseguir el reconeixement nacional. L’independentisme d’esquerres continuarà treballant en la direcció de crear un estat basc.

Per tant, hem pres aquesta última decisió per afavorir aquesta fase històrica que volem aconseguir. ETA va néixer del poble, i ara es dissol en el poble.»

Josu Urritukoetxea llegeix el comunicat en castellà i francès:

Ací podeu veure el muntatge de vídeo que ha fet Berria:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any