Contra l’estat d’alarma, contra la inoperància de la pitjor Espanya, contra la por de les nostres Generalitats

La gestió del coronavirus ha demostrat l’allunyament de les prioritats del carrer i de l’estructura central de l’estat

Vicent Partal
13.03.2020 - 20:52
Actualització: 13.03.2020 - 21:52
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

[Nota a les 20:55. Prop de quatre hores després de la publicació d’aquest editorial, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que el govern ha pres la decisió de confinar tot Catalunya però deixant clar que això no ho pot fer sense el suport del govern espanyol. Evidentment, aquesta decisió, amb la qual estic completament d’acord, cal que es materialitze com més aviat millor. Però l’actitud del govern encara està molt lluny de la mostrada per la Generalitat el 17A. L’estat pot ser necessari per a tancar aeroports, ports i trens però no cal per a tancar carreteres i això ho haurien d’estar fent ja, sense excuses.]


La declaració de l’estat d’alarma proporcionarà al govern espanyol la capacitat de suspendre la seua tan intocable constitució, prendre el control de tots els mecanismes de poder de l’estat espanyol i adoptar mesures absolutament extraordinàries tant en el terreny públic com en el privat. Això significa, entre moltes coses més, que els governs autonòmics i la seua estructura podrien passar a ser controlats directament des de Madrid pel govern espanyol –incloent-hi el personal sanitari i, en el cas del Principat, els Mossos d’Esquadra. En la seua línia absurda de política-espectacle-mentre-deixa-fer, Sánchez esperarà vint-i-quatre hores a explicar-nos les mesures concretes. Però el Partit Popular ha aplaudit immediatament la decisió i tothom ha pogut constatar la coincidència de to nacionalista espanyol que han desprès tots dos discursos. I no us enganyeu: hi havia moltes decisions i molt més importants que aquesta que es podien haver pres abans, i no s’han pres, significativament.

Però no és un problema de discursos. Tant de bo fos això i prou. Formalment, l’estat d’alarma no implica necessàriament la centralització del poder –es podria mantenir l’estructura descentralitzada–, però sospito que és això el que ens trobarem demà. I el problema no teòric ni ideològic, només. Tant de bo fos això i prou. El problema és que, precisament, la gestió de la crisi per la Covid-19 ha demostrat com en són, d’allunyats i diferents, les prioritats i els interessos dels governs que tenen a càrrec seu l’assistència directa al territori i els del govern que insisteixen a dir-ne ‘central’.

La prova més concloent de tot plegat ha estat la inoperància total i absoluta que el govern espanyol ha mostrat respecte de la gravíssima situació de Madrid. Les xifres les hem repetides una volta i una altra: Madrid hauria d’haver estat tancada i continguda fa dies, perquè és el principal focus de la infecció. Però no tan sols no s’ha tancat Madrid, sinó que s’ha permès la centrifugació del problema tolerant els viatges i desplaçaments irresponsables cap a fora, els quals han estès encara més la malaltia. Si se’m permet de dir-ho així, Sánchez podria haver proposat, fins i tot, un 155 sobre la Comunitat de Madrid que li permetés de prendre la decisió clau en aquest moment, la més necessària de totes. Però en comptes de fer això, proclama l’estat d’alarma en el moment en què les crítiques i les queixes per aquesta actuació incomprensible ja són generalitzades i tan importants que, fins i tot, un president del PP i espanyolista fins al moll de l’os, com és el de Múrcia, ha adoptat mesures per a contenir la invasió de madrilenys, mesures que els nostres tres presidents, per cert, no han estat capaços d’aplicar.

Hi ha molts altres detalls reveladors de la terrible desconnexió entre l’aparell de l’estat dit central i la realitat. Però entre tots ells, crida molt l’atenció un que il·lustra a la perfecció com funciona la pitjor Espanya, aquella que viu encastellada en el poder que es creuen absolut el nucli de les quatre-centes famílies, l’alt funcionariat, la cort del monarca, l’Íbex 35 i la zona VIP del Bernabéu. Parle dels jutges. Qui ho representa millor, tot això, sinó?

Avui, per primera vegada en la història, quatre associacions de jutges i dues de fiscals, antagòniques entre si, han exigit la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. Ho han demanat perquè Lesmes havia resolt que un jutge no podia decidir de suspendre una actuació judicial pel coronavirus sinó que una decisió així l’havia d’autoritzar en darrera instància el Consell General del Poder Judicial a Madrid, cas a cas. Els jutges i fiscals a peu de carrer, que no són precisament elements revolucionaris, han esclatat d’indignació davant aquesta mostra esbojarrada de cesarisme. No es pot fer res si no ho diu, si no ho autoritza, ja no Madrid sinó l’espessa i endogàmica burocràcia formalista que es va apoderar de l’estat espanyol amb el cop d’estat de Franco i s’ha anat replicant des d’aleshores. Però això que ara veuen fins i tot els jutges i els fiscals de peu no és res més que l’aplicació casolana de les trampes jurisdiccionals que aquestes mateixes associacions van consentir durant el judici al procés.

Amb l’estat d’alarma arribarà la pitjor Espanya en el pitjor moment possible. I davant això, és molt més que preocupant la inacció política dels nostres governs, molt especialment del govern de Catalunya, que se suposa que invoca encara el procés d’independència i el dret d’autodeterminació com a guia de la seua actuació. En una situació que té més paral·lelismes que no sembla, després dels atemptats del 17-A, el govern del president Puigdemont va assumir sense manies el poder atesa la inoperància del govern espanyol i, d’aquesta manera, va protegir la ciutadania, desbordant el marc constitucional espanyol, perquè era necessari, en atenció a la gravetat del moment. Aquesta actitud, amb les adaptacions que calga, es troba molt a faltar en el govern actual i també, en aquest cas, en el govern valencià. Per quin motiu ha estat Múrcia el primer govern a prendre mesures contra l’arribada de madrilenys? És fàcil: perquè les Generalitats tenen por que qualsevol decisió com aquesta, per més que siga elemental en defensa de la salut dels ciutadans, siga atacada amb l’excusa del nacionalisme o de la independència. Per això Múrcia, la més espanyola de totes, ho ha pogut fer, però no ho ha pogut fer el País Valencià o Catalunya.

Així no anem bé. I els ciutadans no ens podem quedar de braços plegats, paralitzats per la por d’allò que diran, mentre al mateix temps veiem com el PP i el PSOE aprofiten descaradament una situació que per si sola ja és gravíssima per a reforçar políticament un model d’estat que aquesta crisi sanitària ha deixat clar que no funciona, perquè viu completament allunyat de la realitat del carrer. Cal reaccionar, doncs, i cal fer-ho amb més contundència que mai, perquè aquesta vegada hi ha en joc no tan sols el repartiment del poder o un model de societat sinó, directament, la salut i la vida de tothom.

PS. VilaWeb us ofereix cada vespre al vostre correu la millor informació i les millors anàlisis sobre la crisi del coronavirus. Apunteu-vos ací per a rebre-la.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Marià Puig
Marià Puig
13.03.2020  ·  17:33

Mes clar, no es pot dir. A la merda tots plegats !! Marxem d’una punyetera vegada.

Eugènia Guiscafré
Eugènia Guiscafré
13.03.2020  ·  17:34

Aquí només els alts càrrecs de l’administració s’han fet les proves. Els treballadors en canvi no….i com això tot. País de pandereta

Ricard Guillamon
Ricard Guillamon
13.03.2020  ·  17:43

Només falta la carn d’olla i remena que remena.

Antoni Soy
Antoni Soy
13.03.2020  ·  17:43

Totalment d’acord.

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
13.03.2020  ·  17:44

Tinc la impressió que entre “ellos” i “els nostres” (en les seves diverses branques, tribus i faccions, dels fatxes fins als autonomistes més o menys ocults) amb una barreja de por, incapacitat i galtes, ens van arraconant, ignorant-nos, deixant indefensa la racionalitat amb els seus silencis còmplices i pervertint les nostres raons, tot maldant per anar reduint la força de l’independentisme.
Fa vergonya, tot plegat!

MIQUEL FIGUERAS
MIQUEL FIGUERAS
13.03.2020  ·  17:46

Molt ben dit Vicent. Els ciutadans estem abandonats i els polítics no tenen valor per dir-nos-ho. Tant com no pleguin ningú no els pot rellevar. És l’hora d’un lideratge. Ja no crec en tsunamis, waterloons, presos ni tjue. L’únic que ha tingut paraules per la digna gent de la Meridiana has estat tu, Vicent. Mai m’avergonyiré d’aquest meu país, però, de vegades l’engegaria a la merda. Proposo un consell de notables compromesos i constituir una formació realment popular per triar un coordinador de consens, digue-ne com vulgueu. Envio una abraçada als meus compatriotes de la Meridiana. Gràcies, companys,sou els millors.

Rosa Maria Martín
Rosa Maria Martín
13.03.2020  ·  17:47

Quin escàndol veure les cues de ciutadans sortint d’un dels focus més actiu per escampar el virus arreu, mentre el govern anuncia l.emergència per demà i sense impedir que surtin de la ciutat!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
13.03.2020  ·  17:49

Té tota la raó Sr. Partal; així no anem bé.

Javier Baena
Javier Baena
13.03.2020  ·  17:51

Aprofitem a tancar fronteres i fer fora els policies espanyols i endavant… sha d’aprofitar la crisis sanitària per sortir del col·lapse…

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
13.03.2020  ·  18:03

M’ha agradat molt l’editorial, Vicent. I opino que cal que la gent la llegeixi. També cal que els governs català i valencià tanquin el país als madrilenys -és una qüestió de vida o mort, caram!
Des de Toronto, una abraçada virtual a tu i a tot l’equip de Vilaweb.

Ramon Perera
Ramon Perera
13.03.2020  ·  18:04

Abans de veure aquest editorial extraordinari pensava que el director de VilaWeb, intuitivament o conscientment, l’encertava de ple quan destacava la frase que segueix en el seu editorial del dijous: “Els nostres governs sembla que no han interioritzat que tenen les competències de sanitat i les han d’exercir amb plena autonomia per a defensar la salut dels ciutadans”.
Això representava adelantar-se amb fets a la decisió barroera i centralista del govern espanyol. És a dir, defensar la nostra sobirania, la nostra via cap a la independència.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
13.03.2020  ·  18:14

Trobo que això ja es veia a venir. Caldrà veure quan temps dura i com en sortim. També cal veure com aprofitem les xarxes per demanar a la Generalitat de Catalunya més valentia

Josep Albà
Josep Albà
13.03.2020  ·  18:15

Perfectament d’acord amb l’editorial.

I sobretot amb una -fonamental- de les seves òbvies afirmacions: la POR. El terror dels nostres polítics a contradir les ordres de Madrit. La submissió vergonyosa dels nostres governants als dictats de la dictadura borbònica.

Res de nou. Ara com el 10 i el 27 d’aquell Octubre malaguanyat, com el 30 de gener del 18, COM SEMPRE, rendits, acovardits, incapaços de reaccionar, incapaços de defensar els interessos dels qui els hem votat.

I que per desgràcia nostra, els seguirem votant.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
13.03.2020  ·  18:19

aI davant això, és molt més que preocupant la inacció política dels nostres governs, molt especialment del govern de Catalunya

Si, però no només en això mostra inacció, sinó també en la forma de portar ‘El Procés’

Ismael Calvet
Ismael Calvet
13.03.2020  ·  18:31

Institucionalment no som res, o menys i tot. I encara confinen Igualada al crit de ‘que n’aprenguin’ i ‘tu ja m’entens’ amb un posat estúpid de suficiència com si els importéssim per gaire més que per riure’s de nosaltres. I ara, per postres, les forces d’ocupació es faran fins i tot ja simbòlicament amb el nostre territori sense que cap Generalitat ni Consell badi boca.

I ara què? Què se suposa que hem de fer?

Carles Balbastre
Carles Balbastre
13.03.2020  ·  18:38

Que, segons la legalitat espanyola, Sánchez agafi el control de tot no eximeix pas de la seva responsabilitat al nostre Govern que, en cas necessari, ha d’enfrontar-se a Sánchez. Tornem-hi, què és més important, la legalitat o els ciutadans?

Jaume Bosch
Jaume Bosch
13.03.2020  ·  18:39

Cap avall i sensa frens, más maderaaa!!

Roser Caminals
Roser Caminals
13.03.2020  ·  18:42

L’estat d’alarma és la pefecte excusa per monopolitzar el poder. Havien d’haver declarat un estat d’emergència sanitària, com ha fet el país basc.
I la Generalitat hauria de desobeir, però amb el Parlament actual la desobediència no existeix.

Martí Zamora
Martí Zamora
13.03.2020  ·  18:46

Poden arribar a derivar personal sanitari de les altres CCAA cap a Madrid amb aquesta excusa de l’estat d’alarma?

Joan Puig
Joan Puig
13.03.2020  ·  18:46

Vicent, ets per a mi l’única veu referent que existeix enmig d’aquest “cambalache” mediàtic en què estem enfangats.
Els teus editorials auto-afirmen les meves conviccions.
Agraït per la teva clarividència i sobretot pel teu esperit combatiu.

francesc felip
francesc felip
13.03.2020  ·  18:47

La meva filla m’ha trucat des del supermercat per a dir-me que estava mig buit. M’he arribat al meu de sempre i efectivament era així. Molta gent amb els carros plens. Als prestatges, ni carn, ni ous ni llegums ni llet. Us en recordeu quan els atemptats de l’agost del 17 en que el Govern controlava la situació tenint a tothom perfectament informat al segon ?. Recordeu el conseller Romeva, a l’intendent Sr. Trapero i al MHP Puigdemont liderant i substituint un gobierno totalment inoperant com be explica el Sr. Partal ? (i avui tots comdemnats i imputats). Ara no es fa. I la gent, vivint de rumors, fem coses com aquesta que acabo de veure. Així sí que som i serem, però una colònia !.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
13.03.2020  ·  18:47

Molt d’acord.
De tota manera, ESTEM DEIXANT PASSAR UNA OPORTUNITAT IMMILLORABLE PER PROCLAMAR LA INDEPENDÈNCIA !!!
Amb Espanya en caos, el Govern central dividit i inoperant, les policies espanyoles col•lapsades, el congrés i el senat gairebé tancats…
Avui no podrien ni enviar “piolins”, ni pràcticament aplicar un 155.
PENSEU-HO !!

Josep Usó
Josep Usó
13.03.2020  ·  18:54

A partir d’avui, amb alarma O sense, és multiplicaran exponencialment els positius i les morts. Perquè fer les coses malament es nota, quan lluites contra un virus.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
13.03.2020  ·  18:58

Cassandra. Soc la reencarnació de la pobra Cassandra.
Si la Generalitat hagués actuat fa tres dies, a hores d’ara, s’hauria evidenciat un altre ridicul espanyol com el 17 d’agost i una capacitat de reacció contundent per part de Catalunya.
S’hauria……

JORGE COMPTE
JORGE COMPTE
13.03.2020  ·  19:10

La verdedera pandèmia són les organitzacions internacionals, els governs i la prensa escrita ó televisada.
Mireu a quin benefici tindrà algú per aquesta PANDÈMIA informativa,
Tindriem de dir PANDÈMIA DESINFORMATIVA.
Algú advertit la “ALARMA SOCIAL” que està causant tot això? .
Crisis bancairies, vacas boiges, el petroli que s’acaba, pestes porcín’és ó aviar, terrorisme etc.
Voleu dir me que el catastròfime dona una esparança a l’humanitat?
Tinc 80 anys i continua pensant que sempre el remei deu ser positiu.
Aixo , els catalans que fa més de trecents
anys que patim PANDÈMIES , no és reonable que ens enganyin.
Apa a manga Esparreguera.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
13.03.2020  ·  19:13

Sr. Partal moltes gracies.
Que fem en aquest estat, des del primer dia es va notar que no volien fer res a favor dels ciutadans d’espanya sino només afiançar això que en diuen españa i els nostres politics sense baralles pero sense pendre decisions fortes, com per exemple tallar el transit des de Madrid.
Potser que es barallin i quedi clar qui vol ser estat i qui no, que de fet es del que es tracta.
Srs Politics es tracta de defensar els seus “ciutadans” no els privilegis de la cort.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
13.03.2020  ·  19:17

A España tot el que es fa per “controlar” qualsevol emergència fa molt mala ferum. Ferum de centralisme i de autoritarisme; poc a poc es va acollant el cargol i limitant cada cop més les llibertats i els drets amb qualsevol excusa. Alerta doncs amb les excuses que es fan servir, que d’netrada semblen lògiques però que amaguen o poden amagar proposits antidemocràtics. Es va començar per la seguretat i el terrorisme com a excusa i va servir per a que la NSA dels USA investigués i registrés la vida i miracles de milions i milions de ciutadans de tot el món (vegi’s el darrer llibre de Snowden); ara és el coronavirus i demà passat pot ser qualsevol altre cosa, per exemple el canvi climàtic. La qüestió és fer por, tenir als ciutadans atemorits i pendents de les decisions de les autoritats, i incapaços de prendre cap iniciativa per a solucionar de veritat els seus problemes. Aquestes emergències s’inflen adequadament a través dels mitjans de informació que els poders controlen quasi totalment, i ja tenim en marxa un altre “incendi del Reichtag”…..

Per tant siguem molt critics amb les emergències en sí mateixes i com solucionar-les. Exigim rigor en valorar el seu veritable abast, per començar, cosa que ha faltat en el cas del coronavirus. I desconfiem sempre de totes les mesures excepcionals, perquè sempre tenen i inclouen finalitats “secundàries” que ajuden molt als poders establerts, ves per on….

Felicitats i gràcies Partal.

Josep Salart
Josep Salart
13.03.2020  ·  19:19

A.nosaltres ens costarà molt prendre mesures polítiques. Per culpa d’ERC no hi ha unió per aprofitar fer com el 17A. un bon cop i deixar-los. De res ens serveix aquesta editorial si tenim mig govern esperant una taula i asaltar de ple la Generalitat per fer-la autonòmica.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
13.03.2020  ·  19:21

Calia haver-nos avançat a aquesta decisió de Sánchez d’avui… les xarxes bullien ja demanant aïllar el Principat. I ara potser serà massa tard per esmenar-ho.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
13.03.2020  ·  19:21

Una vez más Pedro Sanchez lo ha petado: decir que hace .. Y no hacer nada (aviso a los “tauleros”) y mientras tanto se inunda la costa mediterránea, como si fuera un anticipo de la Semana Santa.
La independencia es una cuestión vital. Los próximos dîas lo veremos.
Porque la metrôpoli ha dejado pasar dias críticos sin hacer nada. Se le ha escapado el virus de las manos y nos inundará a todos.
Qué falta más ingente de “control efectivo del territorio”.
Qué ocasiôn más impresionante para “ampliar la base” incluso en sabadell amic Rufian.
Ya se ve, que los medios, incluida TV3, aunque están todo el tiempo hablando de lo mismo, apenas dicen nada.
De todas formas los “diagnosticados”, las colas de las urgencias, el colapso de 900xx ése, no se puede disimular …
Avant.
Objetivo Independencia.

Anton Alabau
Anton Alabau
13.03.2020  ·  19:22

Massa dies esperant que el Govern de la Generalitat exerceixi de plè les seves competències autonòmiques, però ni tan sols això s’està fent. Les compareixences dels nostres gestors polítics són d’un perfil tan baix que fa pena, sense cap mena de lideratge, anunciant mesures insuficients a remolc dels esdeveniments que sempre ens sobrepassen. No controlem els viatgers dels vols i trens que arriben de Madrid ni els vehicles que entren a Catalunya per carretera però tots tranquils, que el 061 ja és de franc.
Potser demà, amb l'”estado de alarma” declarat, ni això tindrem.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
13.03.2020  ·  19:26

Quin panorama!.

joan rovira
joan rovira
13.03.2020  ·  19:31

Què ha de passar més perquè els votants unionistes i els autonomistes desperten a la incapacitat i ineficàcia del sistema colonial espanyol?

A què esperen els polítics de la Nació catalana de l’arc mediterrani i illenc a protegir els seus ciutadans de l’estultícia de l’altiplà castellà?

Mentre l’ONU reconeixen que els catalans som una minoria nacional com les instàncies jurídiques europees a Luxemburg o el TJUE veuen que estem oprimits.

Espanyols i catalans viuen en universos mentals diferents. Com ho demostra el món jurídic espanyol aplicant presó i exili als catalans i la seva inoperància actual.

Mitjançant -el nucli de les quatre-centes famílies, l’alt funcionariat, la cort del monarca, l’Ibex 35 i la zona VIP del Bernabéu- com descriu l’esplèndid editorial.

Cal avançar amb fermesa i determinació el desplegament del primer d’octubre perquè és imprescindible per desenvolupar el nou paradigma vital en curs.

De la societat policèntrica, la comunicabilitat, la transversalitat, el respecte, etc. tal com vivíem a la Nació catalana abans de la invasió castellana-espanyola.

Hem d’afrontar els reptes del nostre temps d’una vegada; plegats i amb determinació, perquè ens va la vida que és l’únic que tenim i cal defensar-la!

Eduard Samarra
Eduard Samarra
13.03.2020  ·  19:35

Primer de tot: VERGONYA!!!

Un cop desfogat, parlant en clau nacional, que és del que va l’editorial, crec que és un bon moment per recordar aquest altre editorial (enllaç al final del comentari) en què el director ens parlava de Fukuyama i de com el professor deia, en paraules agafades de l’editorial que “de vegades l’única manera de desencallar un problema polític molt greu és que passe alguna cosa molt forta, que la societat explote.”

I tant si està explotant la societat! Ja amb una reflexió de collita pròpia, és obvi que aquestes situacions tan extraordinàries en què tot es paralitza, generen més conscienciació col·lectiva que qualsevol pedagogia que es pugui fer. Comparem si no, l’1-O i 14-O amb els 7 anys entre la sentència de l’Estatut i el referèndum. Anys i anys de programes electorals, mitings, debats televisius, proclames sobre els beneficis de la independència i arriba l’1-O i una sèrie de veïns s’adonen que la cosa anava de debò, que el Règim existia i que anaven a hostiar sense contemplacions ni pretextos.

Evidentment el que està passant ara amb el covid.19 va molt més enllà de la qüestió de la independència, però en el tema que ens ocupa aquí, és evident que tot això generarà una onada d’indignació brutal cap a la indecència amoral de la bèstia, règim, búnquer, deep state, digueu-li com us vingui en gana. Molts ja ho sabíem, però potser servirà per a que ho sàpiga més gent. Al referir-me a això que s’ha de saber no només parlo del règim, sinó també d’una de les seves potes fonamentals: l’autonomisme pusil·lànime català servil que viu per la pagueta i que se sent molt còmode fent el xantatge emocional victimista als seus votants. Ha de quedar clar que quan parlem de “Espanya” això va dins el pack.

Hi haurà dolor, molt dolor, però potser també es generaran oportunitats, tant per construir un món millor com per desfer-nos d’aquesta casta, la putrefacció de la qual porta uns quants segles macerant-se.

https://www.vilaweb.cat/noticies/espanya-tjue-editorial-vicent-partal/

Quim Paredes
Quim Paredes
13.03.2020  ·  19:40

Vinc de l’aeroport de Barcelona, es pot dir que un de cada dos vols venia de Madrid. L’estat d’alarma és l’Estat que tenim …

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
13.03.2020  ·  19:54

SANCHEZ DIMISION … YA BASTA DE TU INCAPACIDAD DE GOBERNAR LA REALIDAD … YA BASTA SUCIA RATA REACIONARIA QUE SOLO SABES IMPONER EL TOTALITARISMO DE TU ASQUEROSA INADECUACIÓN

La primera cosa bonita del día de hoy que cada uno de nosotros tiene que interiorizar y hacer propia es una palabra. Y esta palabra se llama Coraje … Es una palabra que tiene de transmitirse de boca en boca y unirnos en la fortaleza de una piña.

Hoy es viernes 13 de marzo, así que, queridas Amigas y queridos Amigos, os voy a desear un feliz fin de semana.

Estamos viviendo una situación dramática que no se habia averiguado nunca y que no podíamos imaginar … Delante de esta situación tenemos el deber de abrir muestras mentes y nuestros corazones porque solo con esta abertura mental y de los sentimientos podemos entender la brutal amenaza que nos está encima y tomar cada uno de nosotros y todos juntos en modo consciente y responsable unas medidas que son necesarias e imprescindible.

Nos enfrentamos a un enemigo que no podemos ver con nuestros ojos, un enemigo solapado que lleva consigo una capacidad destructiva catastrófica.

Vamos por la calle, estamos en un ambiente con muchas personas y sin que nos demos cuenta podemos quedar infectados y transformarnos en portadores de contagio a otra gente.

También que el taso de letalidad no sea extremadamente alto cierto es que si somos algo mayores o padecemos otros problemas de salud entonces el coronavirus covid-19 tiene alta probabilidad para ser mortal.

El problema es la alta capacidad de transmisión e infección, la capacidad de difundirse como se dice en matemáticas a nivel exponencial.

El problema principal es que esta capacidad de multiplicarse de la infección y llegar a casos de extrema gravedad puede hasta llegar a colapsar toda estructura sanitaria llevando la sociedad a la catástrofe.

Es así queridas Amigas y queridos Amigos que tenemos adelante un enorme desafío … En una situación de gran amenaza donde tenemos que hacer mucho cuidado a intercambiarnos unos besos, darnos unos abrazos y obviamente en juntarnos en espacios encerrados con mucha otra gente tenemos el deber moral de fortalecer nuestra conciencia, nuestra empatía, nuestra razón, nuestra inteligencia, nuestra capacidad de entender y sentir, porque

El bien de cada uno es el bien de todos y el bien de todos es el bien de cada uno.

Hay un coeficiente R, numero reproductivo, que indica el numero de individuos que vienen contagiados por cada persona ya infectada … La grandeza de este numero depende de la capacidad de aislar los focos de infección y mucho del cuidado personal de cada uno de nosotros.
Tenemos que reconocer que China supo desde el principio reconocer la extrema peligrosidad de la enfermedad … Y tuvo el coraje de imponer condiciones de gran restricción de la movilidad … Medidas que han llevado a bajar en modo drástico el numero reproductivo R … Ayer los nuevos afectados de coronavirus covid-19 en China eran solo 8.

Vivo en el Example de Barcelona y asi no me maravillo que desde uno o dos días bares y mercados conducidos por chinos están cerrando sus actividad … El chino propietario del bar bajo casa me ha dicho que por experiencia de sus parientes y amigos que se han quedado en China saben perfectamente mucho mas de tanta otra gente de aquí con que monstruo nos estamos enfrentando con el coronavirus, así que prefieren adelantarse en decisiones que aquí se tarda en ponerse en marcha.

La situación en España es extremadamente preocupante. Y en modo especial la situación en Madrid …

Es vergonzoso que con unos números de contagios que está creciendo en modo espantoso cada día como en Madrid:

782 las personas contagiadas martes 10 de marzo
1024 miércoles 11
1388 ayer jueves 12
1990 hoy viernes 13

El “Gobierno” Sanchez no haya todavía tenido la capacidad mental de entender lo que está montando y no haya tenido el coraje de cerrar la ciudad para contener y evitar el difundirse de la epidemia en toda España.

Les importa un pepino a estos sucios …

Lo que les importa es su nauseabundo egoísmo, su ignorancia, su total inadecuación a guiar hacia el bien un país de millones de habitantes… Quieren dominar e imponer su angustiosa estrechez mental esto si …

Pero dominar no es gobernar … Para gobernar se necesita razón, apertura mental, capacidad empatica de entender los problemas de los demás.

La de Madrid es una progresión extremadamente alta de contagios, mucho mas alta de la que ha habido en Italia y que allí con las medidas tomadas se está reduciendo.

Una vergüenza única la de esta España indecente … Vergüenza la de un “Gobierno”, que una vez más nos pone delante de los ojos la falta de inteligencia, la falta de capacidad de Razón, la falta de Empatía …

En fin el egoísmo y la obtusidad mental monstruosa de un aparado de poder mezquino e ignorante … La “Cultura” de un “Estado”, de su “Magistratura”, de sus medios de información.

Una vez más, también con el coronavirus covid-19, sale a flote la inaguantable podredumbre de siempre … El inaguantable autoritarismo de una España primitiva, obtusa, prepotente e ignorante … Una España que nunca ha aprendido a pensar, entender identificarse en la situación de otras personas y ser solidales con ellas.

Una España indecente donde se vive en sociedad para aprovecharse del bien que la vida social otorga y destruirlo por hacer prevalecer unas individualidades inmaduras y moralmente enfermas…

En España la “cultura” de la chulería y de la criminalidad… Esta “cultura” de prevaricacion, de la destruccion de la sociedad para imponerse con una individualidad enferma y degradada a nivel moral es lo que se considera como Inteligencia…

Eso… La Inteligencia de los criminales… No hay nada de más demente y destructivo… Pero no pueden entenderlo porque falta la auténtica y verdadera Inteligencia que es apertura al mundo, para entenderlo y para construir valor y bienestar para todos…

Una España que piensa solucionarlo todo con la prepotencia, la mentira y la suciedad mental … Reprimiendo la Inteligencia, la Libertad de abrir la mente y la voluntad de progreso de la gente de Catalunya y del País Vasco … Y mantener dominados con la represión más repugnante estos Pueblos que nada tienen que compartir con tanta bestialidad, con tanto demente, tosco, obtuso, cobarde, autoritarismo.

NO HAY QUE MARAVILLARSE QUE SANCHEZ CON SU TOTAL INADECUACION A LA GESTION DE LA SITUACION REAL SALGA CON LA SUYA CON ESTE “ESTADO DE EMERGENCIA” … NO SABE GOBERNAR LA REALIDAD … COMO TODO OBTUSO E IGNORANTE FASCISTA PIENSA DE PODER OBVIAR A LA FALTA DE SOLUCIONES RACIONALES Y ESCONDER SU TOTAL INCAPACIDAD ARROGANDOSE LOS PODERES DE UN ESTADO TOTALITARIO.

Volvemos a Nosotros queridas Amigas y queridos Amigos.

La batalla que con Inteligencia, empatía, coraje cada uno de nosotros y todos juntos vamos a combatir contra el coronavirus es un desafio mas que nos hará todavía mas fuertes y que nos llevará a adquirir una sabiduría y una riqueza mas a nivel de Conciencia individual y colectiva …
Nuestro derecho a la Libertad y a la Republica de Catalunya libre de la pestosa contaminación de la barbarie de una España indecente, obtusa, bestial e inaguantable …

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
13.03.2020  ·  20:00

Dels polítics millor ni hi parlem, son una colla d’ineptes irresponsables que no més van a la seva. El que em preocupa més son els professionals de la salut.

Avui a la meva dona que ha anat al metge per que te símptomes de forta grip, amb tos seca i esternudant sovint i com que es cuida dels seus pares de 92 i 90 anys son persones de risc, i amés la mare te problemes respiratoris i sovint agafa pneumònies, l’hi han dit que no calia fer-l’hi la proba per que ella no te problemes respiratoris (?) si te el covit-19 encara que no tingui problemes respiratoris no pot transmetre la malaltia?

Crec que hi han masses professionals que no fan be la seva feina.

Gerber van
Gerber van
13.03.2020  ·  20:02

Molt d’acord director. Ara és el moment que la Generalitat ha d’exercir la seva responsabilitat sobre la salut dels ciutadans. Ha d’enforçar la seva sobirania per exercir la seva tasca i, si pot ser, totes les tasces d’una Repùblica independent. Perquè el que està fent el president Sánchez no és mala gestió, és comportament criminal pura.

I si no fa el nostre govern, l’hem de fer nosaltres mateixos, com ha sigut sempre: parar els passos dels Madrilens. En tots els sentits

Laura Fernández
Laura Fernández
13.03.2020  ·  20:16

D’altra banda mireu les carreteres de sortida de Barcelona i les retencions cap a la Cerdanya, no som pas cap exemple… Tot plegat, una pena…

Jaume Gras
Jaume Gras
13.03.2020  ·  20:21

La Generalitat ha actuat sempre mirant el retrovisor del seus socis espanyols del PSOE. Entenc que pot semblar molt esquemàtic però no és el moment per floritures retòriques ni autoenganys. Fins que Madrid (Els Sr. Illa) no li devia dir al Bargalló. ..”endavant..ja podeu tancar les escoles”, no ho van fer. És evident que és un Govern autonòmic i actua com a tal. Col·laborant. Cal que ens ho fiquem al cap. Soc partidari de repeterir-ho constantment. Són els representants d’Espanya a Catalunya, això sí, amb una parefernàlia d’institucions com el Parlament i mitjans de comunicació públics, que per ara no servei de gran cosa com hem pogut observar. Al contari. Ajuden a fer veure tintines a la població. En relació als temors del tema de l’Alarma, al meu entendre, no varia absolutament res. Al contrari, es notarà encara més aquesta col·laboració tan infame després del que hem viscut els darrers 10 anys. Molta sort amb el virus i amb el sotrac econòmic. El Banc Central Europeo seguirà faabricant paperets de diners pels de dalt. Recordeu però que són els Estats qui podran incrementar el dèficit. Las comunidades autònomas…ja veurem…si els hi surt dels nassos als qui manen de debó. És a dir, a España!!!….I sobretot…recordeu “hem de canviar el marc mental…”

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
13.03.2020  ·  20:31

Mentre escoltava el comunicat del sr. Sanchez he tingut ganes de plorar. Pensava que era fruit del cansament psiquic i físic d’ahir a l’escola. Però poc abans d’acabar el seu discurset ja he vist el 155 darrere aquella cara de no haver trencat un plat i de fer veure que no sap ni com es trenca.
En nom del covid-19!
No puc ni imaginar-m’ho…

Joan Rius
Joan Rius
13.03.2020  ·  22:39

Gairebé res a afegir a aquest esplèndid editorial d’en Vicent. Sento impotència davant l’abjecta exhibició de força d’un estat de matrui feixista consolidada ja des d’abans de la dictadura de franco. Tal vegada aquesta infame maniobra d’aquell estat – que ja fa temps que no és el meu – serveixi per despertar conciències, eixamplar la base… i declarar la República de forma unilateral i incontestable!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
14.03.2020  ·  00:34

Vist el panorama cuideu-vos tant com pugueu per tal de no resultar infectats o de no infectar els altres perquè si ens hem de refiar de les mesures dels governs malament rai. El cas de Madrid demostra que anem amb retard. Els vols del pont aeri i els AVE continuen arribant com si no passés res. Això sí, grans paraules dirigides a “los compatriotas” per tal que comportin patriòticament el que ha de venir gràcies a la ignorància sistèmica de l’Estat.

Antoni López
Antoni López
14.03.2020  ·  00:47

El que hi ha es una epidemia de mediocritat i, conseqüentment,acolloniment del govern. Certament amb Puigdemont era molt diferent, i em pregunto quin politic,de tota la resma, es prou decidit per no fer el que li manen desde la Metropoli: em temo que cap. Tancarà Catalunya l’Honorable Torra? Irem veient, que diuen els gironins…

Berta Carulla
Berta Carulla
14.03.2020  ·  03:01

El Pedro és un pinxo mafiós i poca-vergonya capaç de treure l’exèrcit al carrer, és molt més cràpula i psicòpata que en Rajoy, i molt més incompetent i inepte. El que ha fet permetent la diàspora de madrilenys carregats de virus hauria de ser motiu per asseure’l al banc dels acusats, perquè costarà vides.

El President Torra no ens ha de decepcionar, ha de donar el màxim del seu caràcter i la seva autoritat. President, que no li tremoli la mà.

Gràcies, Vicent, pel seu far.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
14.03.2020  ·  07:10

Impressiona constatar una vegada més que tots i tots les polítiques són uns inútils, i com se’m fa difícil pensar que aquestes persones siguen tan inútils a la seva vida “No política”, em duu a considerar que és la estructura a al que serveixen el que fa d’ells uns complets inútils. Dit això, és del tot insuportable que sabent com sabien que la correlació entre dos paràmetres com la mortalitat i la gravetat, estan correlacionats amb el nombre de proves de detecció de la infecció, hagin fet un ús més que escadusser dels mitjans diagnòstics. Finalment no haver tancat Madrid quan encara podien és senzillament negligent, amb aquesta inacció els responsables tècnics i polítics,han exposat la nostra població a un risc evitable i per tant han de assumir responsabilitats en quant passe aquesta crisi.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
14.03.2020  ·  07:24

Les gent que copen els partits polítics són persones mediocres que els mou el diner fàcil. Sense valors. En conseqüència, tenim respostes mediocres. I és comptades vegades que apareix un govern de gent competent com el del 17A. Malauradament els tenim a la presó, exiliats O essent jutjats… Ara tenim les segones files i aquests sempre seràn segones files, no serveixen com a primeres files. Cal mirar files més enrere… I tot i així.

Albert Miret
Albert Miret
14.03.2020  ·  08:14

Molt Honorable President. És evident que mai deixaran confinar Catalunya. Amb la gestió de tot el territori estaríem massa a la vora de la independència, o com a mínim seria una mostra pel món de què no ens fa cap falta dependre de cap banda de delinqüents. Però el seu gest és valent i intel·ligent.
A mi, l’hègira de madrilenys cap a la perifèria en saber que el gobierno de espanya instauraria l’estat d’alarma, m’ha corroborat en el que ja he dit mantes vegades: la societat espanyola està absolutament corrompuda. I el “no tots són iguals” i l'”allà també n’hi han de normals” són només mentides pietoses, però la immensa majoria de gent han estat tan malcriats en un estat només bo per a ells, que els ha transformat en autèntics paràsits socials, que no tenen cap rubor d’anar a escampar l’epidèmia per tota la resta del seu país. Poble amoral, que no fa cas ni d’uns dirigents que, paralitzats davant d’una cosa que no depèn de la força ni dels diners, demostren una vegada més la seva dificultat d’adaptació que els fa no haver previst res ni saber ben bé què esta passant, en necessitar una espera de 24 hores per a concretar les mesures que pensen emprendre. Perquè dicten lleis que no saben per a què han de servir? Tenim suficient experiència per saber que el que faran serà blindar-se encara més, centralitzant trot el poder a Madrid impedint que les determinacions dels governs autònoms preses fins ara puguin seguir sent les úniques de l’estat que serveixen d’alguna cosa, i imposant les xorrades seves que, com sempre seran mancades de qualsevol intel·ligència i sentit comú i simplement seran una mostra més del “aqui mando yo” i causaran molts més morts que fins ara. Marxem per favor d’un país del qual només en resta la claveguera, o acabarem tots immersos en aquesta maonesa de merda.

Carles Gil
Carles Gil
14.03.2020  ·  09:05

Que fàcil que és governar! Partal, president!

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
14.03.2020  ·  09:31

Bon dia! Encara que estem en la situació que estem i que malauradament empitjorarà.

Per respondabilitat amb els altres i amb un mateix cal romandre a casa, ho hagin recomanat o ho hagin imposat.

Respecte a l’eficàcia, el coratge dels polítics de Ñ un desastre.
A Catalunya potser ho hem fet una mica millor, vegem el cas d’Igualada i rodàlia.
Finalment, ahir vespre el MHP Quim Torra va declarar el confinament del País. Clar, depenem de Sanchez i Gobierno.

Fa ràbia i molta però toca esperar la resposta que ens donen.

josep soler
josep soler
14.03.2020  ·  09:32

La inoperància d’Espanya és l’ADN d’Epanya des de que existeix. Aquest és el principal motiu pel que és tant urgent fer una república independent.

El motor econòmic de Madrid no és l’economia productiva, és la destructiva, és l’IBEX.

El PSOE, PODEMOS/COMUNS, els TRI FEIXISTES, els Jutges, els mitjans cavernícoles, tots estan en mans de lIBEX35. La FAES és l’instrument de l’IBEX35 que fa d’autentics GESTAPO des de fa 20 anys.
El coronavirus no l’ha fet la GESTAPO/IBEX35 però que ve li ha anat, ara que surt la corrupció del seu rei i l’ONU reconeix que Catalunya és una nació.

Les decisions importants no les pren el President espanyol, les pren l’IBEX35, si no s’ha tancat Madrid es perquè l’autèntic poder no ho ha volugut, pensem doncs: quin benefici en treurà que es mori a Espanya molta gent gran. I mal pensem perquè encertarem…

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.03.2020  ·  09:49

Tot plegat mostra la gran immaduresa i falta de sentit crític de la majoria de la població. Només cal preguntar-se qui en surt beneficiat de tot aques t invent? Qui en va sortir de la crisi del 2007? Els de sempre, el ric cada cop més ric i les classes mitjanes i baixes cada cop més esclavitjades. Però correm que se´ns acaba l´arròs!

David Mascarella
David Mascarella
14.03.2020  ·  11:39

Hi ha causa – efecte entre les 4 hores? immaduresa, mediocritat, receptes a dojo, culte a la persona, i tots formem part, per activa o passiva, de l’engranatge. La distància entre l’exercici de la política i la societat ( d’on surten els polítics) és un regal a l’IBEX.

Des de sempre el gran empresariat ha fet befa sobre allò: qui està a la política és perquè no serveix per altres coses ( per acumular riquesa) i si, hi ha persones de tota mena a tot arreu, també polítics corruptes, no tan brillants com voldríem. Molts de nosaltres necessitem un guia que marqui el camí.
I la política, per als que creuen en el progrés transformador, necessita gent capacitada i honesta, desprovista d’ambició personal. A fora n’hi ha tantes de persones capacitades…

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
14.03.2020  ·  11:41

Espanya només te un virus del que hi han moltes soques diferents: el CoronIbex-35. Depredador amb una gran voracitat que ho contamina tot.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
14.03.2020  ·  11:50

Molt d’acord amb l’editorial, però en la línia d’evitar que el 80-85% de pacients lleus bloquegin els serveis de salut vaig proposar l’atenció domiciliària per part d’infermeria amb un algoritme fàcil i ràpid per discriminar els pacients greus que necessitaran atenció hospitalària. A USA s’està aplicant la telemedicina com alternativa a l’atenció presencial als centres de salut. Veieu aquest article de The New England Journal of Medicine https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2003539?query=featured_home
Al segle XXI i davant d’una crisi d’aquesta magnitud també tenim l’oportunitat de fer canvis de paradigma que ens permetin millorar el sistema i ser més efectius. La República que volem la volem amb les eines del nostre temps.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
14.03.2020  ·  15:09

La decisió de tancar Catalunya es podria haver fet efectiva des del primer moment que s’anunciava, i sense violentar la il·legalitat del naZionalisme espanyol.

A veure, el control de carreteres és nostre? Si, doncs es tanquen.

Aeroports, ports i restacions de tren no?
Doncs no s’impedeix les arribades perquè no ens deixen, però si s’impedeix circular fora dels ports i aeroports i estacions de tren.
Quarantena de 3 setmanes a les vies que duen a aquests punts d’entrada, i tema tancat, deixarà de venir gent o si bé sabrà que te per tres setmanes.

El govern del 1-O, amb el MHP Carles Puigdemont al front, ja ho hagués fet, manava, i no seria il·legal, les carreteres són la nostra competència.

Clar que en aquell govern es manava i els arrivistes de partit no gosaven enfrontar-se.
Ara el MHP Torra està pinçat entre ER (abans ERC), amb el Roger Torrent fugint d’estudi, i els PSOE-Comuns

Rosa Gispert
Rosa Gispert
14.03.2020  ·  18:49

Potser que deixem de tirar totes les culpes a Madrid, que són un irresponsables i poques vergonyes i amb això està tot dit. Però i a casa nostra?.

La conselleria de salut reacciona tard i malament, missatges contradictoris encara ara del que diuen al web i a les rodes de premsa,indicacions obsoletes, falta d’informació i de planificació sobre els objectius i les mesures a adoptar, no ha fet cas dels especialistes que ja feia dies que avisaven, que ens preparem. Això si, la plorera de la consellera és molt feminista i molt “cuidemnos” i amb això ja se li perdona tot. Per favor!

Pel que fa al conjunt del govern i personalment al President. Si no tenen pebrots d’exercir l’autodeterminació en un context com aquest, que han d’anar a pidolar permisos a Madrid, que exerceixin les competències que tenen: tots els que arriben de fora confinats a casa seva si són d’aquí i confinats en poliesportius dispersat o retornats si són de fora.

Nosaltres mateixos els ciutadans hem demostrat que som tant mesquins com els de Madrid corrent cap a la Cerdanya, la Vall d’Aran, les residències de la costa o on sigui, fugint de Barcelona i escampant l’epidèmia arreu.

Hem de tenir clar que ara per ara només podem fer dues coses:
1-evitar escampar la epidèmia i protegir-nos a nosaltres mateixos, quedant-nos a casa.
2-aconseguir que els serveis sanitaris puguin tractar el màxim de casos greus i frenar la mortalitat.

Malauradament ja no hi ha capacitat de fer tests de detecció als que compleixen els criteris de selecció però tenen símptomes lleus. Tampoc no hi ha un tractament diferent al d’un refredat “normal”. Per tant quedem-nos a casa i si tenim símptomes lleus actuem com si estiguéssim encomanats, sense agobiar-nos, amb seny.

Els serveis sanitaris haurien de servir només per discriminar els que estan greus i necessiten hospitalització i això, com diu el sr. Aregall es podria fer fins i tot telemàticament. En canvi, ara per ara el 061, a part d’estar colapsat, i el webs insisteixen en un test que ja no discrimina ni serveix per a res.

Perdoneu la llargada del comentari.

JAUME TERRIBAS
JAUME TERRIBAS
14.03.2020  ·  19:17

Felicitats un cop més Vicent, suscric totalment el comentari del Sr. Joan Puig. Resta clar que inclosa una situació de pandemia (segons l’OMS) el Gobierno español s’ aprofita un cop més per recentralitzar el seu poder corrupte.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes