L’esquerra ‘abertzale’ fa un reconeixement a les víctimes d’ETA i reclama una solució per als presos

  • Deu anys després de la fi de l'activitat armada d'ETA, presenten la Declaració del 18 d'octubre

VilaWeb
Redacció
18.10.2021 - 11:20
Actualització: 18.10.2021 - 11:59

Deu anys després de l’anunci d’ETA del cessament de l’activitat armada, l’esquerra abertzale ha fet un reconeixement a les víctimes i ha reclamat una solució per als presos i una via democràtica per a resoldre el conflicte nacional al País Basc. El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodriguez, han presentat avui la Declaració del 18 d’octubre, en què s’han reafirmat en la fi de la violència al conflicte basc i han fet un reconeixement a totes les víctimes, especialment a les causades per la violència d’ETA. A més, reclamen una solució per als presos, tal com ja recollia la declaració d’Aiete, després de la Conferència Internacional de Pau de Sant Sebastià, en què van participar Kofi Annan, Bertie Ahern, Gro Harlem Brundtland, Pierre Joxe, Gerry Adams i Jonathan Powell.

Deu anys després de l’anunci de la fi de la violència, l’esquerra abertzale en constata el compliment íntegre: “El fi de l’activitat ha estat total i complet. A més, s’ha fet de manera satisfactòria, tal com estipulen els estàndards internacionals, amb el desarmament i posterior desaparició.” En aquest sentit, han destacat la unanimitat amb la qual ETA va prendre les decisions, fet que, segons que diuen, ha evitat problemes greus posteriors tal com hi ha hagut en uns altres processos de característiques similars. “Aquells que van optar de manera decidida, valenta i arriscada per les vies exclusivament pacífiques han tingut un èxit rotund i incontestable. Van demostrar un lideratge sòlid. En tot cas, l’èxit correspon, sens dubte, al conjunt del poble basc”, diuen.

Recalquen que prendre exclusivament la via pacífica no va ser per cap càlcul tàctic: “El compromís amb les vies exclusivament pacífiques i democràtiques per part de l’independentisme d’esquerres responia i respon a conviccions ètiques i polítiques profundes. És una decisió inamovible i per sempre.”

Així mateix, deixen clar que per a transitar cap a una pau justa i duradora cal el reconeixement i reparació a les víctimes: “D’absolutament totes les víctimes. No ens n’oblidem de cap.” I afegeixen: “Avui volem fer una menció específica a les víctimes causades per la violència d’ETA. Volem traslladar-los el nostre condol i dolor pel patiment rebut. Sentim el seu dolor, i des d’aquest sentiment sincer diem que mai no s’hauria d’haver produït, a ningú no pot satisfer-lo que tot allò passés, ni que s’hagués prolongat tant en el temps. Hauríem d’haver arribat abans a Ariete.” Desgraciadament, diuen, no es pot canviar el passat. “Res del que diguem pot desfer el mal causat, però estem convençuts que almenys és possible d’alleugerir-lo des del respecte, la consideració i la memòria. Volem dir-los de tot cor que sentim enormement el seu patiment i ens comprometem a mirar de mitigar-lo en la mesura de les nostres possibilitats. Sempre ens trobaran disposats a fer-ho.”

També recalquen que cal resoldre la situació dels presos: “És un repte ineludible per a tothom, que passa necessàriament per acabar amb la política penitenciària d’excepció i donar-li una solució integral. Volem reivindicar el paper actiu, decidit i decisiu dels presos en la superació de l’estratègia armada i el seu compromís definitiu amb les vies pacífiques i democràtiques. Sense ells i elles no hauria estat possible.”

Finalment, l’esquerra abertzale es reafirma en el compromís de la defensa del diàleg, la negociació i l’acord com a mètode més eficaç i democràtic per a dirimir i solucionar les diferències polítiques, segons que expliquen. I acaben: “Continuem tenint una assignatura pendent amb la resolució de les causes del conflicte. La resolució democràtica d’aquest problema nacional continua essent imperativa. Som un poble, una nació, que com a tal ha de ser respectada i reconeguda. El respecte a la nostra identitat nacional és el primer i necessari pas per a construir un futur diferent en què les decisions corresponguin a la ciutadania del nostre poble.”

Podeu llegir a continuació la Declaració del 18 d’octubre, en castellà:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor