Espiar amb Pegasus és il·legal, encara que ho autoritze un jutge

  • Reconeixent que fa servir Pegasus, el CNI ha posat l’estat espanyol dins la cova

Vicent Partal
05.05.2022 - 21:40
Actualització: 06.05.2022 - 08:31
VilaWeb
La directora del CNI, Paz Esteban, ahir al congrès espanyol. (Fotografia: Juan Carlos Hidalgo)

La compareixença, ahir, de la directora del CNI a la comissió de Secrets Oficials ha aprofundit més encara el fossar que s’ha obert entre el govern espanyol i Catalunya per l’espionatge amb el Pegasus.

Malgrat el secret oficial, els uns i els altres, espanyols i catalans, han acabat explicant prou coses, algunes ben sucoses, per a fer-nos càrrec del que ha passat. I la cosa principal en què totes les fonts, espanyoles i catalanes, sembla que coincideixen és que el CNI ha reconegut que va fer servir el programari Pegasus per a espiar. Entre més, una part, com a mínim una part, de les persones que Citizen Lab va certificar que havien estat atacades. I que les va espiar, i això és molt important, sota control judicial. És a dir, que un jutge va autoritzar l’operació d’espionatge.

Acostumats a la impunitat amb què fan anar les coses dins el seu estat, i a la impunitat de què gaudeixen facen el que facen, les autoritats espanyoles han comès ací una sèrie d’errades monumentals.

La primera i principal és haver reconegut de manera oficial, després de fer voltes mirant de negar-ho, que l’estat espanyol ha comprat Pegasus i l’ha fet servir. Sembla que ni això entenen, aquesta gent: l’alarma mundial i, en particular, l’alarma europea per l’ús de Pegasus es basa en les capacitats d’aquest programa que van molt més enllà del que es pot considerar un espionatge legal en qualsevol legislació, i molt en particular en l’europea.

La segona és una proclamació coneguda però que en aquest context, enmig d’aquest escàndol i en el punt en què es troben les relacions entre els governs català i espanyol, és molt important: el govern espanyol, el govern socialista i de Podem, considera com a enemics perillosos seus tots els dirigents independentistes. No tan sols el president Puigdemont, que això ja ho sabíem, sinó fins i tot el president Aragonès, que com va dir dimecres no pot haver fet més esforços per arribar a una entesa amb Pedro Sánchez que encarrile la via negociadora que tant ha defensat el seu partit. Ni així.

Finalment, hi ha una tercera constatació que té un valor polític incalculable per al procés d’independència. Aquesta operació amb Pegasus és la prova definitiva i irrefutable que l’estat espanyol és capaç de passar per alt els seus límits legals i violar totes les seues pròpies lleis per combatre la dissidència política, en aquest cas l’independentisme. Amb la qual cosa es pot demostrar de manera fefaent que el famós “imperi de la llei”, aquell que ells han provat de contraposar a les lleis de desconnexió i la proclamació de la independència, no existeix a Espanya.

I això ho puc afirmar amb aquesta rotunditat perquè el jutge que ha autoritzat aquesta operació, en realitat, ha autoritzat una operació il·legal. L’espionatge, com és lògic, també està regulat, i pot ser legal en casos molt determinats i amb condicions molt concretes i estrictes. Sobre les raons per a autoritzar-lo, supose que alguns podrien discutir-hi encara i malgrat tot, i afirmar si calgués que els presidents Pere Aragonès i Carles Puigdemont són terroristes. Però sobre les condicions amb què s’ha efectuat aquest espionatge no hi ha discussió possible. Ningú, ni un jutge, pot autoritzar coses considerades il·legals explícitament en el marc legal. I en aquest cas, com a mínim, n’hi ha dues: el fet que una empresa privada, i no pas una institució de l’estat, haja estat autoritzada a espiar ciutadans, i el fet que l’espionatge es faça des d’un país estranger i la custòdia del material aconseguit quede fora de l’abast del propi estat. Segurament és cosa dels molts nervis que tenen, però diria que aquesta vegada els han enxampat, de ple i sense excuses a les quals puguen agafar-se, amb les mans al plat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Vilarnau
Joan Vilarnau
05.05.2022  ·  22:14

I jo em pregunto:

– si van adquirir també Candiru això no suposa una segona empresa implicada, un segon software a pagar? Una despesa molt més alta de la reconeguda fins ara?

– la llei espanyola permet que un jutge pugui intervenir les comunicacions d’un ciutadà en certes condicions. Però prendre el control total d’un mòbil no és anar molt més enllà? (De l’editorial és dedueix que això és legal)

– què passa amb els mòbils dels advocats espiats? Crec que aquí també es van cometre diverses il·legalitats (segons el mateix Boye)

Josep Almar
Josep Almar
05.05.2022  ·  22:21

Espanya se sent prou forta per plantar Europa, així ho manifesten els seus euro representants que justifiquen, en seu europarlamentària l’espionatge.
L’hi tenen la mida presa a les institucions europees, o van errats?
Aviat sortirem de dubtes .

Josep Usó
Josep Usó
05.05.2022  ·  22:21

Van sumant les errades i encara no entenen que el partit no es juga dins del seu estat. Qui està espantada és Europa. O qualsevol, perquè amb aquests programes, qualsevol amb prou diners, només diners, pot arribar a suplantar qualsevol persona. Siga qui siga. Això, és el que fa por. Però ells encara no ho saben. M’ha agradat molt l’expressió “els han enxampat amb les mans al plat.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
05.05.2022  ·  22:48

Hem de suposar
@KRLS
@AlbanoDante76
@boye_g
@LauraBorras etc.
que sabeu cert que a més del Pegassus ses clavegueres han fet servir el Candiru (que passat poc temps després ja és indetectable) i,per tant,que han fabricat proves falses que no podreu rebatre. Cal denunciar-ho, ja.

joan rovira
joan rovira
05.05.2022  ·  22:55

Des del Tractat d’Utrecht (1713) que l’estat borbònic de Castella sotmet barbarament a la Península d’Espanya, amb la indiferència del continent, a cada generació. Un total de tretze o catorze.

Per tant, l’oportunitat d’aquesta generació és el canvi de paradigma planetari que ens ofereix la gran oportunitat d’organitzar-nos des de nosaltres mateixos d’una altra manera.

Són els reptes de la globalització i la revolució tecnològica amb una cultura, unes estructures empresarials i una organització territorial que ens haurien d’esperonar.

Tan evidents com que fins i tot les xarxes oligàrquiques actuals del país s’adonen que han de canviar per tal de no perdre el seu paper dominant als Països catalans.

PS. En aquest sentit, lamento que les notícies que considero rellevants pel conjunt del país real són desplaçades i sectoritzades com si no fossin el motor de la societat i de tot el país.

Perquè, mentre l’escenari autonòmic ocupa les capçaleres i molts editorials, ningú posa en relació el territori, l’economia, la societat i la cultura que són el motor de la nació sencera. Proves recents:

*La Generalitat obtindria 47.300 milions d’euros més de recursos amb la independència. (IEA)
*El projecte, integrat per una seixantena d’empreses, comportarà l’electrificació de la planta de Martorell i la creació d’una fàbrica a Sagunt.(SEAT)
*El Col•legi d’Enginyers Industrials demana que l’hidrogen encapçali la transició energètica amb projectes a Barcelona i Tarragona.(CEI)

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
05.05.2022  ·  23:18

Saps què passa Vicent?
Que els parlamentaris europeus són tan maltreballes que han demanat a l’estat español a que s’autoinvestigue.

És com si encarregaren a l’assassí investigar el crim.

Nosaltres, la cultura catalana, tenim culturament una base calvinista.

Els españols, la cultura españolocastellana, tenen una base catòlica (que ni tan sols cristiana), i mentiran i s’autoexculparan.

Una altra característica important que els caracteritza és que allà on van ho podreixen absolutament tot.

Guaiteu com van colonitzar Amèrica, i esbrineu com estan deixant les institucions europees, on un terç del funcionariat que s’ha “colat” és español profund.

I per això, on van, “ho fan tot a banderes”.

Ho destrueïxen tot, xe !

Per això tinc seriosos dubtes de que si no els lliguem els peus a una mola del fons encara puguen treure el cap a respirar sobre la immensa defecació que produeixen des de l’entrada al Mercat Comú ençà (Me’n recorde del filldeputisme quan tancaren Forns Alts de Sagunt) a canvi del vot favorable de Sandro Pertini.

Josep Blesa (València)

Joan Mollà
Joan Mollà
05.05.2022  ·  23:36

Si no fos que tenim uns dirigents qualificables de “tros de quòniam”, que formen un autèntic govern de Vichy (i esbravat, si em permeteu l’acudit fàcil) , el que tocaria seria fer un cop de cap, tirar endavant la declaració d’octubre del 2017 i sortir al carrer a aturar els tancs. Més vergonya i humiliació no, si us plau. Deixeu-vos de taules de diàleg, de comissions d’investigació, de jocs pseudo-olímpics, de reculades del català a les escoles i d’altres carallotades. Que, certament, ara sí que “Tot està per fer i aviat tot serà impossible”. No desaprofitem, una vegada més, una ocasió que el femer espanyol ens posa en safata.

José de
José de
05.05.2022  ·  23:52

No creo que el CNI no sepa, de todo los españoles, no por espiar, que son cosas feas, sino por inteligencia (esa es una de sus iniciales) de qué color es los calzoncillos de cada uno.
No obstante hay excepciones. Porque en un caso, muy especial, ha pedido permiso.
Se entiende, en el caso de “los calzoncillos” la importancia es mínima. Aunque cree desconfianza. A no ser que la perdamos todos.
Pero el caso excepcional es diferente. Pide autorización.
Se entiende. El que pierdan la “confianza mutua” los estratos sociales más altos es cosa grave. Es cosa que no se puede perder (la confianza mutua).
Aunque todos los demás, perdamos simplemente:
LA CONFIANZA.

Josep Jallé
Josep Jallé
05.05.2022  ·  23:56

“L’imperi de la llei” … senyor, quanta barroeria i estupidesa sempre hem de sentir. Surten noms i noms del poder (poder?) executiu però … i del judicial?. Qui és, com es diu, el jutge que, diuen, ho ha autoritzat?. L’imperi de la repressió és el que tenim a sobre, a sota i als costats del camp de concentració, mental, on seguim. Quan farem alguna cosa conjunta per sortir d’aquest guinyol circular?. Salut!.

Jaume Riu
Jaume Riu
06.05.2022  ·  00:43

Per treure ferro al CNI, ara els acòlits del govern de Madrid ens diuen que es tractaria d’uns elements decontrolats de l’estat els que han comès el despropòsit il·legal de l’espionatge amb Pegasus a l’independentisme, i no s’adonen que reconèixer aquest descontrol de l’estat encara és molt pitjor.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
06.05.2022  ·  06:04

Estic amb el comentari del senyor Rovira. Li donarem gaires voltes més al tema?
Ells fan la seva feina i molt ben feta.

Marià Puig
Marià Puig
06.05.2022  ·  06:34

I ara, què? Per més que quedi demostrat, passarà com amb l’Emèrit? Europa ja hem vist que mira cap altra banda i dirà que és un tema intern. Ho allargaran tant com puguin per utilitzar (com sempre) el típic “qui dia passa, any empeny? Si no aprofitem ara, que ens ho posen en safata, quedarà clar que als nostres polítics, no els interessa fer-ho. Buuuufff

PAU BOLDU
PAU BOLDU
06.05.2022  ·  07:11

Franco es viu, arriba Sanchez155. España estat terrorista, estat franquista

Agustí Delgado
Agustí Delgado
06.05.2022  ·  07:45

Així definía fa mig segle el poeta José Bergamín l'”imperi de la llei” espanyol:
El imperio de la ley. ¿De qué ley? De la de su imperio, claro es. Mala ley si lo es imperante. Ley a la que llamó un poeta catalán: “común cobardía”. Una imposición de la fuerza por el terror. Una impostura.

Albert Miret
Albert Miret
06.05.2022  ·  08:09

Em sembla completament infantil, que un dia diguin que no es pot investigar a ningú si no és amb autorització judicial i l’endemà surtin amb que no eren 65 sinó que eren només 18 i “oh sorpresa” aquest divuit havien estat autoritzats per un jutge desconegut. És que el nom del jutge també ha de ser secret? Els periodistes en ple ho comuniquen amb alegria per tots els mitjans, oblidant-se de què eren 65 + segurament 200 abans de la sessió secreta en què es va presentar que eren només 18. Quan jo era petit, a l’escola explicavem un acudit que ens feia molta gràcia pel ridícul que era: “Els quatre apòstols eren tres: Caín i Abel”… no s’assembla molt? Senyors periodistes, no ens mamem el dit: No podeu presentar com a cert un joc de mans fet per a curtets de gambals, i si ho feu, passareu a ser tant delinqüents com els del gobierno ehhhhpañol.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
06.05.2022  ·  08:12

La UE sap perfectament com és Espanya i el taranna antidemocràtic dels seus representants, però no farà gaire bé res que posi en perill la Unió, ja prou tocada després de la marxa de UK. Els renyarà de nou, dirà que s’han d’acabar certes pràctiques, bla, bla, bla, com han fet en els temes de corrupció i tants d’altres. I Espanya seguirà passant-se aquestes recomanacions per l’arc del triomf. No en podem esperar res d’aquest teatre dolent. La solució està a casa. Hem de tirar endavant la declaració d’independència. És un bon moment perquè el món entendria bé els nostres motius i això facilitaria el reconeixement internacional. El principal problema, i ben gros, és la nostra acomodada classe política. Els hem de fotre fora el més aviat possible.

Mª CARME ESCAPA
Mª CARME ESCAPA
06.05.2022  ·  08:17

Completament d’acord amb el comentari de Joan Mollá.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
06.05.2022  ·  08:29

Tot el que dieu a l’article és cert, Vicens. Però vos imagineu un final i jo, personalment, n’albiro un altre. Tan de bo sigui jo la que s’equivoca!

La regressió dels valors (entre ells, els democràtics) és un fet aci, a Europa i al mon sencer. De veritat es replantefaran tot plegat per culpa d’una minoria dins un estat insubstancial on s’hi pot anar a prendre el sol per quatre rals i menjar pernil?

Em direu pesimiste… El get és que estic cansada, avorrida de tot plegat. I la politica em fa fàstic.

Judith Albets
Judith Albets
06.05.2022  ·  08:35

Qui és, el jutge?

Salvador Molins
Salvador Molins
06.05.2022  ·  08:44

Que el “Catalangate” segueixi el seu curs i que nosaltres, els catalans, seguim el camí de la Independència:

https://blocs.mesvilaweb.cat/smolins9/la-segurerat-i-la-salut-dels-nostres-fills-depen-de-la-nostra-independencia/

L’entrevistada, Diana Riba, ens parla d’una negociació amb el PSOE …, de quina negociació ens parla? De la “taula de diàleg” tal vegada? Perquè diàleg no és negociació! Ens parla, tal vegada dels tractes que es tenen entre ER i PSOE?

Quan ER i CUP van pactar la investidura van quedar que en dos anys s’examinarà el compromís d’Aragonès i els resultats d’aquella “Taula de Diàleg” que tots sabem fantasma i falsa.

Veig molt interès del MHP català de dir que hi ha coses que s’han trencat per part del PSOE, però que ells ER* no han abandonat ni abandonaran la “negociació” (?)

Aquest espionatge, en el nostre cas, de catalans que vam votar i guanyar la decisió de separar-nos d’Espanya i esdevenir la República Catalana Independent, és una nova acció de guerra d’Espanya contra nosaltres per a mantenir-nos permanentment sotmesos. Motius sobrats de separació i divorci.

Aquest cas de l’espionatge no ha de servir ni al MHP ni al seu partit, ni a la CUP, ni a Junts per encallar el pacte de la legislatura actual i condicionar-ne la valoració i actuació que en correspongui de la inutilitat i falsedat d’aquesta “Taula de Diàleg”.

El poble català que vam votar el 1-O el Referèndum i vam fer la DUI al Parlament, no acceptarem ni excuses ni dilacions falses que disculpin a ningú amb obligat coneixement de causa, amb el pretext que és el PSOE qui ha trencat la confiança de no sé quines negociacions.

No valen excuses Molt Honorable President, ni Diana Riba, tots sabem i hem de saber, havíem de saber amb qui ens les fèiem quan vam pactar aquesta legislatura traïda del 52%. Espanya és Espanya, els catalans, cap, no podem al’legar ignorància. Sabíem de segur, o hauríem d’haver sabut de segur que aquesta falsa “Taula de Diàleg” esdevindria falsa, una vulgar excusa per encimbellar-se en la Generalitat, donant suport al sempre demostrar enemic a canvi d’interessos de poder espuris.

Donant suport a l’enemic, fent grans escarafalls, però mai trencar-hi cap pacte dels pactes agenollats, res que li sigui incòmode a l’Amo, res que restitueixi la dignitat i faci tornar els catalans independentistes a la unitat estratègica del 1r d’octubre i la DUI, per complir el Mandat del seu Poble

Pep Agulló
Pep Agulló
06.05.2022  ·  08:48

¿ON SERÀ EL LÍMIT PER EUROPA?

Dues consideracions.

El catalangate evidencia amb claredat la nul·la voluntat de negociar res amb cap polític independentista per part del govern espanyol, el govern socialista i de Podem, ni que siguin amb els autonomistes més llepaculs. L’estratègia és zero ponts amb Catalunya dissident. El fet de ser català és prou motiu per ser espiat. La realpolitik és la repressió i l’espoli. Espanya contra Catalunya.

L’altra consideració ve de l’actitud dels espanyols al Parlament Europeu. Com diu Josep Almar, sembla que li han agafat gust a l’exabrupte, al hooliganisme parlamentari i des d’allà n’hi ha que ja els està bé… S’han desinhibit i estan tibant la corda. Potser aquests valors democràtics europeus que tant preuem, s’estan espanyolitzant. Veurem que dona tot plegat.

Miquel Martí
Miquel Martí
06.05.2022  ·  08:54

Font-volor:blavk;

Belén Solé
Belén Solé
06.05.2022  ·  08:54

Potser es comença a esquerdar la impunitat judicial.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
06.05.2022  ·  08:57

“prova definitiva i irrefutable que l’estat espanyol és capaç de passar per alt els seus límits legals i violar totes les seues pròpies lleis per combatre la dissidència política”. Seguim repetint el què sabem des de sempre. Seguiran els escàndols i seguirem dient el mateix, passaran els mesos i els anys i seguirem dient el mateix. Des del sofà, com aquell que mira un partit de futbol i està indignat amb el joc del seu equip, direm … que malparits que són i no ens aixecarem.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
06.05.2022  ·  08:59

Hereus de la tesi de Rubalcaba:
Tot és “legal” i tot s’hi val per la unitat d’españa.

Joan López
Joan López
06.05.2022  ·  09:11

Visca catalunya lliure !!!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
06.05.2022  ·  09:16

Per tot plegat del que se sap només, és tan gros, que sobren motius per a dir, adéu Espanya. I demanar explicacions al Parlament Europeu per la seua sospitosa passivitat.

Adrià Guixà
Adrià Guixà
06.05.2022  ·  09:21

País de la merda suprema, de la prepotència castellana, de la inquisició governamental i de la monarquia corrupte. I això no hi ha qui ho aturi perquè la societat de l’altre costat de l’Ebre ja està amarada de tot aquest sistema de país corrupte i ja accepta que “Madriz és España y España és Madriz” i el que es fa i es decideix allà és del tot justificable i permissible i més si va contra Catalunya i els catalans. Allà son verdaders súbdits i nosaltres ens sentim ciutadans…, però sotmesos !. El que he dit: País de la gran merda suprema.

Jesus manuel Núñez
Jesus manuel Núñez
06.05.2022  ·  09:31

Tenim uns polítics molt incompetents, i així ens va, però al final ho aconseguirem.

Alexandre Pallarès
Alexandre Pallarès
06.05.2022  ·  09:38

No hi ha pitjor violència que la que es disfressa amb aparença de legalitat

Manuel Viladevall
Manuel Viladevall
06.05.2022  ·  09:40

Putin es l estat Rus i fa el que vol, el consejo amb el Lesmes es l estat espanyol i fa el que vol colocant jutges al suprem. Don Pablo del TS fa el que vol en el CNI i per tant estem debant d una dictadura del TS i CGPJ i TC, soportada per l UE. Hi ha molta feina a fer

Mireia Costa-Pau
Mireia Costa-Pau
06.05.2022  ·  10:08

(Soc Daniel Bonaventura)

Pàgina 20 de la novel·la “Judita” (1930), de Francesc Trabal (1898-1957):

“Catalans i jueus només l’odi poden suscitar”.

Fa dècades, segles que estem advertits. Si no donem resposta, és culpa nostra. Prou de fer el ploramiques!

Pere Roca
Pere Roca
06.05.2022  ·  10:13

El jutge Garzón no va tenir q dimitir per un assumpte similar ?

Gerard Palacín
Gerard Palacín
06.05.2022  ·  10:25

Evidentment Partal té tota la raó. No podem oblidar que el Pagasus es va comprar en temps del PP (Rajoy, Soraya…) i que tan embolicats estan el PSOE com el PP. Però cenyim-nos al cas actual. El PSOE, amb la ministra de la guerra, son responsables del mal ús d’aquesta tecnologia. És evident que ni uns ni els altres han entès el seu funcionament, perquè d’altra manera no se si s’haurien atrevit a permetre que els resultats de la investigació, i el seu ús (que tan d’una forma com de l’altra son delictius) pugui estar en mans d’una empresa privada, tutelada pel seu estat (Israel). Continuant amb la part política no entenc com se’n pot encarregat una persona que no te coneixement del que té encarregat (N.P.I.). La Margarita també és responsable d’haver posar com a cap una dona quin currículum desconec, però objectivament és massa gran per ocupar-se de qüestions tecnològiques (tot i que segur és més jove que no pas el soca que fins ara era el cap). I ara toca parlar del legislatiu. ¿Com pot ser que encara estigui vigent una llei franquista que d’una hora lluny es veu que és una llei perversa per afavorir la delinqüència dels Governs de torn? I com pot ser que ens anem assabentant que el secret -segons aquesta llei- estarà en els llimbs per segles dels segles? Els Governs del PSOE i els del PP en son responsables i interessats en que continuï.
I per últim, els jutges. Els jutges avui, tenen encara el seu cervell -suposant que en tinguin- ancorat en els temps franquistes, i la seva comprensió lectora està sota mínims, lectora de les lleis i de la decència.

David Badia
David Badia
06.05.2022  ·  10:34

Es com si el lladre investigui el seu robatori, encara el que ha sigut robat sera el culpable, per tots els mitjans de comunicació de Madrid, i La Vanguardia i El Periodico cada dia mes espanyolitzats, avui a RAC1 en Victor Amela tertulia d’en Jordi Baste n’era un exemple

Josep Soler
Josep Soler
06.05.2022  ·  11:12

El comentari del Pep Agulló -com de altres- m’agrada.
Quan en una cosa ni hi ha res a fer, diria que no cal seguir-hi perdent el temps, mal ens ho vulguin fer creure, aquells que abans deien:
“Negociar amb l’estat espanyol no té cap sentit, perquè l’estat espanyol sempre incompleix tots els acords a què arriba, no és de fiar. Declaracions a l’ARA 08/11/2012”.
Excepte -es clar- que ells (els d’ERC) no siguin una raça especial, que doblegui voluntats, només que s’ho proposin.
Tampoc em quedaria a comprovar el comportament dels espanyols a Europa – que també sabem quina es la seva capacitat de fer la pena – sinó l’interlocutar directament amb Europa i el mon, que en definitiva son (crec) els únics que, almenys en potencia, tenim i ens queden per ajudar-nos.
Per cert que al marge de que els venedors del programa Pegassus siguin jueus -el qual demostren, malgrat tot, la seva capacitat d’innovació – que l’amistat i col·laboració amb aquest país, ens seria molt útil – en contra del que molta esquerra ens vol fer creure- per a la nostra emancipació definitiva com a país.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
06.05.2022  ·  11:16

Per totes les raons exposades a l’editorial i més, la democràcia fa aigües no sols a l’estat dels castellans sinó a la consentida Europa. Aquesta EspaÑa, com la Roma de Viriat, els utilitza i espia però no es fia de traïdors, tot i que els manté l’almoina. I la UE fent la puta i la Ramoneta, com ja és habitual.

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
06.05.2022  ·  16:11

Em repeteixo, Espanya és un Estat il.legal.
Europa no anirà mai bé tenint en el seu si aquest estat lladre, gandul i estrafolari.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
06.05.2022  ·  17:14

Una raó més que tenim per a ficar al nostre sac carregat de raons.
Europa es pot mostrar molt indignada però difícilment farà res que ens ajudi a nosaltres (pot posar una sanció i poca cosa més, i encara perquè l’afer ha implicat eurodiputats de diversos estats) si aquí no passa res.
No podem esperar que algú de fora faci la feina que hem de fer nosaltres.

Pere Planella
Pere Planella
06.05.2022  ·  23:24

Tots els implicats l’espionatge per part del CNI i jutges ja haurien d’estar en presó preventiva tal com varen fer amb els polítics catalans.

Josep Gualló
Josep Gualló
07.05.2022  ·  00:26

ESTAN TANT ACOSTUMATS A FER ELQUJE VOLEN QUE CADA VEGADA LA FAN MÉS GROSSA

I Europa no sapcom fer complir les ordrs dels diferntas tribunals han dictat contra Espanya´

per això segueixen i seguiran fent el que volen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes