Un estudi de l’Institut de Mètrica i Avaluació sobre la Salut de la Universitat de Washington (IHME) estima que els morts arreu del món per la covid-19 són uns 6,9 milions, és a dir, més del doble de les xifres oficials. L’institut assegura que aquesta estimació es fonamenta en dos factors: la manca de proves diagnòstiques els primers mesos de la pandèmia i els grans excessos de mortalitat que han registrat molts països.

Malgrat l’aparença terrible de l’actual pandèmia de la covid-19, aquesta anàlisi mostra que la factura és molt pitjor“, ha dit el director de l’IHME, Chris Murray, que considera cabdal comprendre el valor real d’aquestes dades. “Aquestes xifres no solament ens ajuden a entendre la magnitud real d’aquesta crisi global, sinó que ens donen informació valuosa sobre les polítiques de resposta i els plans de recuperació”, ha afegit.

Segons l’estudi, els Estats Units es manté com el país amb més morts per la covid-19, tot i que la xifra real serien 905.289 víctimes mortals, en comptes de les 574.043 oficials. En segon lloc hi hauria l’Índia, actual epicentre de la pandèmia, amb 654.395 morts, gairebé el triple de les notificades.

De què parlen els morts de l’Índia, si els volem escoltar 

Entre els quinze estats més afectats hi ha el francès i l’espanyol. El primer ha notificat 105.506 víctimes mortals, però l’IHME diu que són 132.680, un 25,75% més. La diferència s’accentua més en el cas de l’estat espanyol, que ha registrat 85.365 morts, un 45% menys que els 123.786 estimats.

La diferència entre els morts notificats i els reals a l’estat espanyol ja s’havia palesat. Fins l’octubre del 2020, els registres civils van notificar un excedent de mortalitat de 60.000 persones –no necessàriament tots atribuïbles a la covid-19–, una xifra que va créixer fins a 70.703 morts a final de l’any passat, segons un estudi de Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo) de lInstitut de Salut Carlos III.

Vegeu les estimacions de l’IHME en els quinze estats més afectats:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.