[DADES] Els registres civils detecten un excés de 60.000 morts a l’estat espanyol durant la pandèmia

  • Segons les xifres registrades, hi ha 23.802 morts més que les dades publicades pel Ministeri de Sanitat espanyol

VilaWeb
Alexandre Solano
30.10.2020 - 21:50
Actualització: 31.10.2020 - 11:26

La covid-19 ha causat molts més morts a l’estat espanyol de les que es comptabilitzen oficialment. Els registres civils calculen que entre el 10 de març i el 25 d’octubre hi ha hagut 59.268 morts més que no pas les previsions inicials, una xifra molt superior a les 35.466 morts que recull oficialment el Ministeri de Sanitat espanyol.

L’excés de la mortalitat s’ha esdevingut en tres períodes. El primer i més intens va ser durant els primers mesos de la pandèmia, del 10 de març al 9 de maig, amb un excés de 44.592 morts. La majoria de la sobremortalitat va ser en la franja d’edat de setanta-cinc anys o més, amb 37.227 morts més del que estimaven les previsions inicials.

En negre, les morts reals; en blau, les esperades a començament d’any. Dades del Sistema de Monitorització de la Mortalitat diària (MoMo) de la Universitat Carlos III.

Després d’una millora generalitzada, el segon període d’excés el trobem entre el 20 de juliol i el 29 d’agost, quan empitjora la situació epidemiològica i s’endureixen les restriccions. L’excés en aquest interval és de 4.735 morts més del que es preveia, abans de la pandèmia, durant aquests dies.

Finalment, ara mateix ens trobem immersos en el tercer període d’excés, amb una sobremortalitat de 9.941 persones entre el primer de setembre i el 28 d’octubre, el darrer dia amb dades disponibles. Però la incidència i l’estrès hospitalari fan preveure que augmentin les setmanes vinents.

Les morts sempre s’anoten al registre sense indicar quina n’ha estat la causa, i per tant, no es poden atribuir netament a la covid-19, però un auge tan elevat, i que coincideix amb els pitjors moments de la pandèmia, indica que el volum de morts a causa del coronavirus és molt superior del que diuen les xifres del govern espanyol.

Catalunya registra més morts per la covid que l’excés detectat

Mentre que a l’estat espanyol hi ha una diferència molt gran entre l’excés de mortalitat detectat i la xifra oficial de morts per la covid, a Catalunya les xifres són molt similars, i de fet, Salut ha registrat més morts, 14.008 actualment, que no pas l’excés de mortalitat que trobem respecte de les previsions inicials, que és de 13.543 morts.

La sobremortalitat a Catalunya la trobem en cinc períodes. El primer és el més llarg i important, del 13 de març fins al 8 de maig, amb un excés de 11.922 morts. Trobem dies puntuals amb un excés de mortalitat, com el període entre el 21 i el 22 de maig, amb 69 morts de més. El mes d’agost, entre els dies 8 i 28, hi va haver un excés de 476 i entre el 9 i el 12 de setembre de 94 morts de més. El darrer és a partir del 6 d’octubre fins ara. El període actual ja acumula 982 morts i molt possiblement augmentarà les setmanes vinents.

Al País Valencià hi ha un excés de 2.639 morts segons els registres civils, mentre que la Conselleria de Sanitat ha notificat 1.815 defuncions. Durant la primera onada de la pandèmia, del 20 de març al 25 d’abril, es va comptabilitzar un excés de 1.612 morts; en canvi, Sanitat en va registrar força menys, un total de 1.194.

Entre el 27 de juny i el 15 d’agost la sobremortalitat va ser de 406 morts, del 26 d’agost al 6 de setembre va ser de 354 i en el període actual, d’ençà del 14 d’octubre, ja hi ha un excés de 267 morts.

A les Illes hi ha dos períodes d’excés de mortalitat, sense que hi hagi un gran pic de mortalitat durant la primera onada si ho comparem amb Catalunya i el País Valencià. Tot i això, entre el 25 de març i el 3 d’abril hi va haver una sobremortalitat de 70 morts; i entre el 9 i el 10 de maig també es van detectar 19 morts més de les que preveien les estimacions.

De moment, no s’ha detectat un excés de mortalitat els darrers dies, tot i que han augmentat els pacients a les UCI i s’han endurit les restriccions per a controlar la covid-19.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor