El Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo) de l’Institut de Salut Carlos III ha xifrat l’excedent de mortalitat a l’estat espanyol durant tot el 2020 en 70.703 defuncions, el 63% de les quals entre març i maig, coincidint amb la primera onada de la pandèmia, i la resta entre juliol i desembre.

El primer tram, entre el 10 de març i el 9 de maig, van morir 44.599 persones més que no pas les previstes. El que suposa un excedent de gairebé del 70%. El segon tram, que s’estén del 20 de juliol al 20 de desembre, quan van morir 26.104 persones més de les previstes, un 16,6% més.

Durant el primer tram van morir més homes que dones. I l’afectació es va concentrar especialment en els majors de 74 anys (78%), mentre que el segon grup d’edat fou el que abasta dels 65 a 74 anys. Pel que va fa al segon tram, l’excés de mortalitat també va ser superior entre les dones i també va afectar majoritàriament als majors de 74 anys (19%).

El MoMo utilitza la informació de mortalitat per totes les causes que s’obté diàriament de 3.929 registres civils informatitzats del Ministeri de Justícia espanyol, el que correspon al 93 per cent de la població de l’estat.

Les estimacions de mortalitat esperada es calculen mitjançant models restrictius de mitjanes històriques basats en la mortalitat observada dels últims deu anys.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.