Espanya i la impossibilitat de donar més autonomia a les comunitats

  • Les dades del CIS mostren que els últims deu anys el percentatge de partidaris de millorar l'autonomia de les comunitats no ha gairebé variat

VilaWeb
Redacció
05.01.2019 - 21:50

El sondatge del CIS no serveix solament per a conèixer quins són els partits favorits a l’hora de guanyar les pròximes eleccions, sinó que també reflecteix quina és l’opinió pública sobre una qüestió determinada. Hi destaquen les preferències dels ciutadans de l’estat espanyol sobre el model territorial, tema de debat en formacions com el PSC i En Comú Podem, que aquesta setmana proposava que Catalunya tingués una constitució pròpia dins una república espanyola plurinacional. Tanmateix, els resultats històrics de la pregunta que fa referència al model territorial assenyalen que, en gairebé deu anys, el percentatge de favorables a millorar l’autonomia de les comunitats pràcticament no s’ha mogut i és massa petit perquè pugui ser una realitat.

A un 12,5% dels enquestats del CIS els agradaria que les comunitats tinguessin més capacitat autònoma i un 10,6%, preferiria que els fos reconeguda la possibilitat de convertir-se en estats independents. Així doncs, podem afirmar que un 22,5% desitja de millorar la situació de les autonomies. Aquesta xifra gairebé no ha variat en la darrera dècada. Per exemple, el 2010 va arribar a 23,2% una diferència molt minsa.

Ara, la majoria, un 39,2%, vol que l’estat de les autonomies continuï com fins ara. Fins i tot un 31% està d’acord que el model territorial es canviï en detriment de les comunitats. Concretament, un 10,3% troba que haurien de tenir menys autonomia i un 20,6% advoca perquè se suprimeixi el model actual i que l’estat espanyol se centralitzi. Aquestes xifres, comparades amb els trimestres dels últims deu anys, també es mantenen gairebé igual i no s’observa un canvi de preferències que permeti d’instaurar un model plurinacional.

Els partits no tenen tampoc majoria
Però aquesta actitud no és casual, perquè és un reflex de la ideologia dels partits i els votants. Si ens fixem en la mateixa pregunta, però desgranada per partits polítics, podem observar que a Units Podem, la formació que d’antuvi hauria de ser més comprensible amb les demandes dels seus companys d’En Comú Podem, només el 34,3% voldria millorar la situació de les autonomies. Un 41% voldria que tot continués igual i un 20% preferia de reduir el nivell d’autonomia.

Òbviament, aquest comportament també es repeteix al PSOE, on no hi ha tampoc majoria perquè es millori el model autonòmic. Si ens fixem en Ciutadans i el PP, observem que més de la meitat dels seus votants volen suprimir l’estat de les autonomies o bé reduir-los les competències.

Una proposta de recorregut difícil
Així doncs, els partits i per extensió els votants, prefereixen d’evitar un canvi de model territorial. Però això contrasta amb les promeses d’algunes formacions.  En Comú Podem, en els documents estratègics que prepara per al consell nacional del 19 de gener, proposarà que Catalunya tingui una constitució pròpia dins una república espanyola plurinacional. Una demanda que, com hem vist, tindrà poc suport entre els votants.

Al PSC li passa igual, que al programa electoral de les eleccions del 21-D proposava una solució federal com a solució entre Catalunya i Espanya: ‘Un gran acord entre catalans i entre els catalans i la resta d’espanyols per a reformar la Constitució Espanyola i convertir Espanya en un estat federal plurinacional com a culminació de l’actual model territorial autònom’. Però els votants del PSOE, com hem vist, tampoc no compren una reforma com aquesta i s’estimen més de continuar com fins ara.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any