Espanya és, entre els 28 membres de la Unió Europea, l’estat que acumula més infraccions per incomplir la llei comunitària o aplicar-la malament. Segons un informe fet públic per la Comissió Europea, l’estat espanyol tenia el desembre del 2017 fins a 93 procediments d’infracció pendents. D’aquests, 61 són per transposar de forma incorrecta o aplicar malament les directives europees mentre que 32 són per incorporar-les o adaptar-les a l’ordenament jurídic nacional fora dels terminis marcats.

A banda d’Espanya (93), Portugal (85) i Bèlgica (81) se situen també entre els estats amb un nombre més elevat d’infraccions globals, mentre que Dinamarca és l’estat amb menys assumptes en curs (14). Concretament, pel que fa a la transposició o l’aplicació incorrecta del dret de la UE, després d’Espanya segueixen Itàlia (53) i Alemanya (49). En total, el 2017, la Comissió Europea va obrir 716 procediments d’infracció nous, una dada que implica una davallada del 27% respecte de l’any anterior.

En el cas de l’estat espanyol, els procediments nous l’any passat van ser 27 i gairebé un terç (el 10%) tenen a veure amb directives mediambientals. En un comunicat, l’executiu comunitari assenyala que l’aplicació efectiva del dret és essencial per garantir que els ciutadans i les empreses gaudeixin dels beneficis que aporta el dret de la UE. En aquest sentit, adverteix que qualsevol norma, ‘independentment de la cura amb la qual s’ha redactat i preparat, és tan eficaç com la seva aplicació’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb