Espanya és, entre els 28 membres de la Unió Europea, l’estat que acumula més infraccions per incomplir la llei comunitària o aplicar-la malament. Segons un informe fet públic per la Comissió Europea, l’estat espanyol tenia el desembre del 2017 fins a 93 procediments d’infracció pendents. D’aquests, 61 són per transposar de forma incorrecta o aplicar malament les directives europees mentre que 32 són per incorporar-les o adaptar-les a l’ordenament jurídic nacional fora dels terminis marcats.

A banda d’Espanya (93), Portugal (85) i Bèlgica (81) se situen també entre els estats amb un nombre més elevat d’infraccions globals, mentre que Dinamarca és l’estat amb menys assumptes en curs (14). Concretament, pel que fa a la transposició o l’aplicació incorrecta del dret de la UE, després d’Espanya segueixen Itàlia (53) i Alemanya (49). En total, el 2017, la Comissió Europea va obrir 716 procediments d’infracció nous, una dada que implica una davallada del 27% respecte de l’any anterior.

En el cas de l’estat espanyol, els procediments nous l’any passat van ser 27 i gairebé un terç (el 10%) tenen a veure amb directives mediambientals. En un comunicat, l’executiu comunitari assenyala que l’aplicació efectiva del dret és essencial per garantir que els ciutadans i les empreses gaudeixin dels beneficis que aporta el dret de la UE. En aquest sentit, adverteix que qualsevol norma, ‘independentment de la cura amb la qual s’ha redactat i preparat, és tan eficaç com la seva aplicació’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb