En una conferència de premsa feta a Brussel·les i transmesa simultàniament a Santiago de Xile, Xangai, Tòquio, Taipei i Washington, s’ha mostrat la primera imatge que s’ha captat mai d’un forat negre.

El projecte encarregat d’aconseguir aquesta fita és l’Event Horizon Telescope (EHT), una xarxa de vuit observatoris ubicats en diferents punts del món. L’EHT és una col·laboració internacional encaminada a observar el forat negre supermassiu situat a la galàxia M87, a 53.300.000 d’anys llum. Aquesta col·laboració va començar en 2017.

La imatge mostra un anell brillant format quan la llum es corba en la gravetat intensa al voltant d’un forat negre que és 6.500 milions de vegades més massiu que el Sol, d’acord amb els càlculs realitzats a partir de l’observació.

Dos astrònoms valencians han participat en aquesta fita científica. D’una banda, Rebecca Azulay, investigadora postdoctoral finançada per la Generalitat Valenciana a través de la convocatòria APOSTD, i que treballa actualment al Departament d’Astronomia i Astrofísica i en l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, ha participat en les observacions des del telescopi IRAM situat a Sierra Nevada (Granada). Azulay, a més, ha format part de l’equip de treball encarregat de configurar l’equipament tècnic d’aquesta antena.

D’altra banda, Iván Martí-Vidal, de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), va dissenyar els algoritmes que van permetre combinar les dades d’ALMA (l’element més sensible de l’EHT) amb la resta de radiotelescopis. Martí-Vidal és a més coordinador del grup de polarimetria (el principal objectiu és estudiar el paper dels camps magnètics en les proximitats del forat negre).

Així mateix, també és l’investigador principal del projecte ‘Generació Talent‘ d’excel·lència investigadora, subvencionat per la Generalitat Valenciana, que iniciarà al juny d’aquest any a l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb