El conseller d’Afers estrangers, Ernest Maragall, es reunirà avui amb el seu homòleg espanyol, Josep Borrell. Tots dos mantindran una trobada de treball, la primera d’ençà que han accedit als càrrecs respectius. Damunt la taula hi ha qüestions com la reobertura de les delegacions catalanes a l’exterior, el compromís de Catalunya amb la Unió Europea o la presència de la llengua catalana a les institucions de la UE, entre més. La reunió s’emmarca en el restabliment de les relacions entre el govern català i l’espanyol després de la trobada entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, i dels vice-presidents Pere Aragonès i Carmen Calvo.

En una entrevista recent a 8tv, el conseller Maragall ja va assegurar que estava disposat a trobar-se amb Borrell i que voldria traslladar-li que cal ‘garantir i assegurar que l’acció exterior de Catalunya és respectada i acceptada’ per l’estat espanyol.

De fet, Afers estrangers vol garanties de Borrell que no posarà impediments a la seva feina. La conselleria ja ha anunciat la reobertura de sis de les delegacions tancades pel 155: la del Regne Unit i Irlanda, la d’Alemanya, la d’Itàlia, la de França, la de Suïssa i la dels Estats Units.

Maragall va dir recentment que també traslladaria a Borrell la seva voluntat de ‘participar en els àmbits de decisió europeus i internacionals’ amb una vocació europeista. ‘Hem de poder estar als debats europeus sobre el futur del continent’, va dir el conseller, remarcant que això també inclou els debats sobre ‘democràcia’ o drets fonamentals.

Un altre dels temes que interessen a l’equip del conseller d’Afers estrangers és la situació del català a les institucions europees, una qüestió que, com a ex-president del Parlament Europeu, Borrell sap com va.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb