ERC, més enllà de l’escenificació a Lleida

  • Aquest 2023, malgrat tota l'aparença desplegada a Lleida, podria ser l''annus horribilis' d'ERC

VilaWeb
Fotografia d'Àlex López

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha una vella lliçó que diu que en política els fets són sempre molt més decisius que no les escenificacions, però que corresponen a dos temps distints. Les escenificacions són fugisseres sempre: poden funcionar a curt termini però no aconsegueixen de tapar la rotunditat dels fets a llarg termini. I, per contra, els fets són molt lents en l’arrencada i requereixen molt temps per a arrelar en la societat. Però tenen una força colossal, contra la qual no es pot lluitar, un cop establerts.

Per això una de les arts més difícils de la política és gestionar l’entretemps. Gestionar aquest moment en què les escenificacions encara poden causar un cert impacte a curt termini, sobretot mentre controles l’escenografia amb mà de ferro, però en què també ja és visible l’efecte de la força dels fets.

Esquerra Republicana ha mirat de transitar aquesta línia tan prima en el congrés de Lleida, aquest cap de setmana. I ho ha fet posant-hi molta imatge i poca substància. Presentant molt poc debat, però escarrassant-se en la propaganda, en l’espectacle públic. Més que un fòrum, ha estat un aparador, això que s’ha vist, precisament en la ciutat on aquest partit va tornar-se independentista el novembre de l’any 1989.

La tria l’han feta ells i tan sols ells tenen el dret de decidir què volen fer amb les seues sigles i el seu projecte. Però, vist de fora estant, les costures del model semblen massa tibants per a limitar-se a les fotografies i les abraçades. I no sé si és perquè no ho volen veure o perquè ja no tenen l’oportunitat de veure-ho, però és que per primera vegada en molts anys els sondatges comencen a ser-los desfavorables, és evident que l’acció de govern no funciona i la presa de posició ideològica és simplement tan contradictòria amb tot allò que diuen ser que un simple pas per l’hemeroteca deixa qualsevol bocabadat. Per definició, doncs, aquest seria el moment òptim per a aturar-se i pensar, per a reflexionar profundament abans no es compliquen més les coses, però no ho han volgut fer. 

A parer meu, un dels grans problemes d’Esquerra Republicana és aquest tancament en ells mateixos, com si fossen un colla d’amics que tan sols es pot relacionar amb els qui són amics incondicionals. Un tancament que s’ha anat consolidant i encastellant a mesura que prenien més i més posicions inconsistents amb tot allò que ells mateixos havien dit que eren i que farien abans del 2017. Per a qualsevol partit europeu això seria un problema enorme, però és un problema gegantí en el cas d’un partit que s’ha fet gran movent-se sobre l’onada d’un moviment popular fortíssim, que ara, en canvi, voldria mantenir a ratlla.

Les coses en política no funcionen així, i per això el 2023, malgrat l’aparença desplegada a Lleida, podria ser l’annus horribilis d’ERC. Hi ha indicadors, si més no uns quants de seriosos, que ho fan pensar. I per això sorprèn que, fins i tot partint de l’egoisme lícit del seu projecte privatiu, a Lleida no hi haja hagut ni el debat més mínim.

Perquè ara mateix ja s’ho juguen tot setmana a setmana i la situació és ben lluny de la que imaginaven. Han d’aprovar un pressupost de la Generalitat al preu que siga o el fracàs els deixaria enfonsats –i ja veurem si fins i tot un possible èxit no els deixa també enfonsats de tants gripaus que s’hauran d’empassar. I això implica contorsionismes ideològics que fins i tot els xiquets de pàrvuls veuen –ací teniu el congrés de Lleida votant contra la B-40 malgrat que, pocs dies abans, ERC hi havia votat a favor al parlament i el president de la Generalitat havia fet una solemne compareixença assumint-ho.

Però és que a més han d’encarar la humiliació a què els sotmet el PSC i sobretot un PSOE que els ha fet servir com un kleenex –no sé si aquesta expressió encara es fa servir, però espere que s’entenga. I en canvi a Lleida aproven un projecte que diu que cal augmentar les connexions amb l’esquerra espanyola, precisament en el moment en què l’esquerra espanyola els ha aixecat la camisa amb la reforma del codi penal. I tot plegat ho reblen certificant la seua opció per un projecte de referèndum que no es farà mai –en això, el Junqueras d’abans del 2017 tenia tota la raó–, però que, a més, és inexplicable i devalua el Primer d’Octubre. Sense poder explicar d’una manera comprensible per quina raó el vot d’un unionista val més que el d’un independentista –i en això, el Junqueras del 2017 també tenia tota la raó– i amagant sota la propaganda que l’independentisme montenegrí va denunciar la proposta del 55% de sís com un atac a la democràcia.

(Punt i a part: no deixa de ser intrigant de debò, molt intrigant, que les dues propostes estrella d’ERC avui siguen propostes nascudes contra dos moviments independentistes: l’acord de claredat que el Canadà ha fet servir per a frenar la independència del Quebec, denunciat pels independentistes quebequesos; i el referèndum a la montenegrina que la Unió Europea volia fer servir per a frenar la independència de Montenegro, denunciat pels independentistes montenegrins. És molt xocant.)

Acabe. L’opció per l’escenificació, en tots els països democràtics, té en els processos electorals la pedra a la sabata, i el 2023 és un any electoralment potent. No hi ha cap dubte que avui Esquerra Republicana està en la posició més forta de la seua història i és això que va lluir a Lleida, però això no la salva dels núvols electorals a l’horitzó. Que els té.

Les eleccions municipals podrien no anar-los bé, en bona part perquè les del 2019 els van anar molt bé. Barcelona sembla un objectiu perdut –ahir una tercera enquesta, aquesta vegada d’El Periódico, feia guanyador Xavier Trias. A Tarragona no tindran la batllia, Lleida és una incògnita i Rufián no farà res a Santa Coloma. Però és que, a més, les eleccions espanyoles a Catalunya, novament segons uns sondatges que només són indicacions, les guanyarà el PSC –i aquesta setmana un altre sondatge, aquesta volta d’Electomania, deixava ERC amb onze diputats en un congrés espanyol on n’havia arribat a tenir quinze no fa pas tant. I les autonòmiques? Doncs és evident que el president Aragonès farà tant com siga possible per mantenir-se en el càrrec, però al final em fa l’efecte que tot dependrà de quan el PSC decidesca que li convé fer-lo fora. I, més enllà de l’escenificació, aquest seria el panorama…

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent i oferint-vos tots aquests continguts. La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Com sempre ha fet el millor periodisme arreu del món.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Bonet
Jaume Bonet
29.01.2023  ·  22:04

El cartell amb l’eslogan “la via democràtica del referendum”, mentre parla en Maragall i els mass media l’enregistraven, és un insult pels votants del 1-Oct., implica que ERC considera que al del primer d’octubre no s’hi arribà de manera democràtica, implica declarar inútil l’èpica victòria del poble català el 2017, és un intent d’enterrar la gesta d’un poble a qui ells mateixos (a més d’altres) havien convocat. ÉS UNA PERVERSITAT

Josep Usó
Josep Usó
29.01.2023  ·  22:08

És que es comporten com una colla d’amics que comparteixen sous molt superiors als que guanyarien de no pertànyer a la colla. I és mourien per tal de conservar aquests sous a qualsevol preu.
I si tant ho semblen, poster ho siguen de debò.

joan rovira
joan rovira
29.01.2023  ·  22:13

Endevinalla (1): què són A i B?

A = 155 = 1+5+5 = 11 = 1+1 = (2)
B = 632 = 6+3+2 = 11 = 1+1 = (2)
A + B = (2) + (2) = (4)
A – B = (2) – (2) = (0).

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
29.01.2023  ·  22:20

Aquest trist panorama només se soluciona amb la força de la gent inundant els carrers.

Joan Benet
Joan Benet
29.01.2023  ·  22:21

Tot lo dolent que els passi és poc.
S’ho han guanyat a pols.
A cagar a la via ERC…!

Joan Guasch
Joan Guasch
29.01.2023  ·  22:24

Suposo que la sociologia política ja ho té estudiat, però hi ha una factor a tenir en compte i és la “fidelitat” d’una part significativa dels votants cap als que consideren “els seus” malgrat que les evidències del desgavell siguin tan clares i això pot frenar la imprescindible ensulsiada dels partits dits independentistes per tal que facin net de dirigents obsolets i en busquin de nous i amb idees clares de futur. El purgatori d’estar governats una temporada per un partit com el PSOE (el PSC ja no existeix) no serà pitjor que l’infern actual. Quant a les municipals, penso que són eleccions diferents perquè en general coneixes els candidats i la feina que han fet o no han fet. Cada vegada més, però, sembla que més gent que ha votat amb la pinça al nas s’està decantant pel vot nul o en blanc (personalment penso que l’abstenció és un error perquè encara que només votés el 20% del cens els seria ben bé igual.

Joan Guasch

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
29.01.2023  ·  22:42

Bona anàlisi.

Jaume Riu
Jaume Riu
29.01.2023  ·  22:47

DECLARACIÓ D’INTENCIONS
Les dues propostes estrella dels republicans, l’acord de claretat i el referèndum, són dues propostes ben decidides contra la independència de Catalunya, ni més ni menys.
Partal diu que ho troba intrigant de debò, i en un primer cop de vista sí que ho sembla, però és evident que el pla d’ERC consisteix precisament a escenificar que no són independentistes, per exigències del guió escrit pel PSOE.
Els espectadors de la platea, tenim la sort de poder presenciar en directe aquesta declaració d’intencions.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
29.01.2023  ·  22:48

Em sembla que ERC és al seu moment Txernòbil.

Lluís Pérez
Lluís Pérez
29.01.2023  ·  22:51

Dels. que van assistir a Lleida quants ni deuria haver que no tenen cap sou de Erc, ? Al final van anar a defensar de continuar tinguen els beneficis personals que tenen, ho adornen amb quatre frases i a seguir … , som nosaltres que ens toca parar l’engany. I és pot fer.

Pere Subirana
Pere Subirana
29.01.2023  ·  22:51

Sovint passa que es crea una organització per tal d’aconseguir uns objectius però poc a poc aquesta organització agafa vida pròpia , oblida els objectius fundacionals i el que vol per damunt de tot és mantenir-se, perdurar. Els diners i els llocs de feina guanyen.
Això passa amb partits, entitats i associacions, de forma més o menys dissimulada.
Fa temps que no es detecta patriotisme en cap actor que es fa dir independentista. Cap ideal. Cap il.lusio.
Cap noblesa. La noblesa és en realitat “no-blesa”, és a dir la negació de la indignitat i la baixa moralitat.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
29.01.2023  ·  22:54

Joan Guasch: crec que el vot nul o el vot en blanc es una mena d’abstenció.Es podria dir que’s una abstenció activa,i es el que personalment faré a les eleccions vinents.

Antoni Soler
Antoni Soler
29.01.2023  ·  23:05

Una cosa si q ha assimilat bé Junqueras d Sanches allò castellà ” donde dije digo,digo Diego “

Miquel Amorós
Miquel Amorós
29.01.2023  ·  23:08

I tant senyor Benet. Estic amb vostè amb una expressió molt gràfica i entenedora: ERC a cagar a la via.

carme vilella
carme vilella
29.01.2023  ·  23:12

Encara que els partits m’han decebut, crec que en tots ells hi ha gent que creu em el que defensa, dissortadament, sempre veiem els que van contra el que prediquen, els que no es porten be no passen a ocupar grans càrrecs o no els conserven gaire temps.
Esquerra ha jugat amb la taula de diàleg per entretenir-nos i anar guanyant temps en la primera línia. Ara com que ha perdut, s’inventa un referèndum, ignominiós perquè juga amb un 55% , tot i que sap que mai serà acceptat (al menys en las circumstàncies actuals del govern central) la cosa va per llarg, però ells, entre tan ocupen la poltrona que es el que busquen. Un gran amor a Catalunya o la butxaca?.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
29.01.2023  ·  23:13

Fa uns dies publicàveu una entrevista a Joan Manuel Tresserras. Em sembla un contrapunt molt interessant a l’editorial d’avui. …si és que interessa escoltar l’opinió d’altres persones que també respiren, pensen i paguen els seus impostos.
Tresserras explica, molt millor que Junqueras, l’actualitat d’ERC i les seves importants limitacions i contradiccions en un país dominat pel centre-dreta. ( PSC, Junts, PdCat i anar tirant cap al PP i Vox ).
És responsabilitat de tots no convertir el projecte d’independència en una cortina de fum que amagui els interessos dels que remenen les cireres des de sempre.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
29.01.2023  ·  23:42

A pams:

1. “Fa temps que no es detecta patriotisme en cap actor que es fa dir independentista. Cap ideal. Cap il.lusió.”

Re: Servidor de vós i d’aquesta pàtria nostra ho veu a l’inrevés. Hi veig molt de foc colgat, moltes ganes de reeixir en aconseguir deslliurar el 2n estat català. Molta gent anònima, però no tant d’anonimat a hores d’ara com passava d’antuvi. On no teníem amb què escampar el missatge i l’embolcall. I, segurament, molta més gent proactiva treballant com hem vist recular a empreses de primer ordre com Twitter, Google, i l’emprenyamenta dels mitjans españols que ens tenen sempre en el punt de mira per a acaçar-nos. O la Plataforma per la Llengua i el mantín el català/valencià. Avui hi ha contactes diaris entre ciutadans de totes les regions històriques com mai hi havia succeït abans.

2. “Cap noblesa. La noblesa és en realitat “no-blesa”, és a dir la negació de la indignitat i la baixa moralitat.”

Re: La “noblesa” no és estar tot el jorn amb el fusell a la mà en una societat del segle XXI. La noblesa de les classes mitjanes -i baixes- subalternes és anar funcionant de manera normal sense addir-se als grans corrents d’opinió. I aquesta nació és corulla d’iniciatives i fets que discrepen de les directrius colonials. Diguem que és una “noblesa” sense místics ni grans capitans” com canta Raimon manllevant la idea de Gramsci.

Aquesta antiga noblesa (o noblea) [nobléza] (o [nobléa])

és depassada per un capteniment de masses que apareix en Ateneus, Universitats, Casals, Muixerangues, Colles de Dimonis, televisions nostrades, diaris i revistes on hi ha ciutadans ben nobles i abnegats que voguem contra vent i marea, com vós mateix, Sr. Subirana

1. f. Qualitat de noble. La noblesa de les seues intencions.
2.f. HIST./SOCIOL. Conjunt de nobles.
3. f. ESPORT En pilota valenciana, qualitat atribuïda a la pilota de vaqueta o a les lloses del trinquet quan no descol·loquen el jugador en el bot.

noble [nóble] del Diccionari Normatiu Valencià

1.adj. i m. i f. HIST./SOCIOL. Que pertany (una persona o els seus parents), per herència o per decisió d’un sobirà, a una categoria social que gaudeix de determinats privilegis. Prové d’una família noble. Tots els nobles del regne acudiren a la recepció.

2. adj. Que té grans qualitats morals. Uns sentiments nobles. Un propòsit noble.

3.adj. Lleial, fidel. Ha tingut un comportament noble.

4.m. HIST./NUMISM. Moneda d’or anglesa que estigué en circulació a Castella i Aragó en el segle XV.

Al remat, eixa “noblesa” en xicotet, és la que més fot l’enemic que vol veure’ns ensorrats i desapareguts del mapa.
Aquella que fa nosa i indigna l’enemic per palesar la seua impotència de no acabar-nos de doblegar.

Josep Blesa (València)

Francesc Rosés
Francesc Rosés
30.01.2023  ·  02:30

A mi, sincerament, que ERC perdi bous i esquelles, ja m’està bé. Ha canviat els seus principis, ha enganyat l’electorat, ha pactat amb qui ens vol mal, ha incomplert els pactes amb els seus aliats (JxC i CUP) i és incapaç de gestionar una autonomia, que és al que aspiren.

El que em preocupa és com queda l’independentisme. A l’editorial es parla molt d’ERC i de PSC, de com quedaran segons les enquestes, però no m’ha semblat veure cap referència a com quedaran els altres dos partits suposadament independentistes, Junts i CUP. Si els vots que perd ERC es queden dins de l’independentisme és una cosa, però si se’n van al PSC o als Comuns, que és el que em penso que passarà, l’independentisme quedarà molt tocat. A mi, ERC i la resta de partits no em preocupen massa, em preocupa el moviment independentista que està perdent un llençol a cada bugada.

Junts està desaparegut i a la CUP, ni se l’espera. I Òmnium i ANC, no se sap massa bé a què juguen. Òmnium desinflant el moviment i ANC fent propostes o amenaces vàcues com la de muntar un partit alternatiu.

Així, em sembla a mi, no anem enlloc. Amb aquesta gent, partits i entitats, no anem enlloc. O es comença a treballar seriosament, sense soroll, a favor del moviment o no li veig un futur.

Ed Garrido
Ed Garrido
30.01.2023  ·  02:50

Tot el meu suport al Sr Partal. ER guanya eleccions perque el Toni Cruanyes fa passar bou per bestia grossa cada nit al TN.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
30.01.2023  ·  04:01

Un referèndum acordat amb l’Estat espanyol és un unicorn. A partir d’aquí, posar-nos a parlar del 55% de vots necessaris per guanyar-lo, només li serveix a ERC per tapar o dissimular el seu unicorn.

Cada vegada estic més convençut que refer la unitat d’acció de l’independentisme passa per substituir l’actual direcció d’ERC. Junqueras, Tardà i etc., s’han convertit definitivament en un llast.

És una incògnita quan de temps trigaran els possibles candidats a dirigir ERC a adonar-se’n i donar el cop de gràcia que els substitueixi. No sé si uns mals resultats a les eleccions municipals poden ser el detonant o encara caldrà que la situació es deteriori més. Però les línies estratègiques d’ERC apunten a un empitjorament en tots els sentits. No hi ha estratègia, no hi ha resultats, no hi ha negociació on no es perdi una bugada i la cúpula va allunyant-se de les bases tant que a hores d’ara és impossible dissimular com d’incòmodes estan quan baixen al carrer.

Tard o d’hora tot açò haurà de somoure ERC. Calen nous dirigents, noves estratègies i algú o alguns ho hauran d’acarar i s’hi hauran de ficar. Deixar-ho podrir més no hauria de ser la solució.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
30.01.2023  ·  05:19

Cal pensar en ERC com un partit espanyolista que fa veure que és independentista, de manera cada cop més retorçada. Jo vaig estripar-ne el carnet el 2007 pensant que la cúpula d’aleshores m’havia aixecat la camisa, però res no m’hagués pogut preparar pel que he vist de 2018 cap aquí: allà dins diria que ja no hi queda cap crític, i els militants estan tan desconnectats de la realitat com la cúpula. De fet, és impossible fer-los raonar: ja no pensen ni lògicament, son als mons de iupi. Només sabent això es pot entendre tot aquest cafarnaum.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
30.01.2023  ·  05:35

ERC, ja és un mort cerebral. S´ha reunit amb CIU, IV, Ciudadanos… Ells ho han volgut en trair el mandat electoral i en intentar constantment al poble.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.01.2023  ·  07:17

Sergi el Sol de España.er, ja fa les excelses del pobre Junqueras EL REY ABSOLUT D’ERC.155. Cremat el venut, no hi ha roda de recanvi. Torrent, a on ets? Aragones, pobret? Vilalta, tu vales mucho? Rovira, un rosari.ong? I un deficit fiscal descomunal, com mai, pactat amb el,PSOE PER ARRUINAR ALS CATALANS, COM MAI.

Josep Calbet
Josep Calbet
30.01.2023  ·  07:35

Potser si que Lleida és lluny, a mi em sembla, però, que només 632 votants a favor de la ponència és un símptoma clar que a la direcció de ERC l’ estant abandonant els fidels.
M’ agradaria saber quants dels alcaldes i regidors d’ Esquerra han pensat que deixant-se veure al costat d’ en Junqueras i companyia els farà perdre vots a les municipals?

Òscar Alegret
Òscar Alegret
30.01.2023  ·  07:41

Aquesta bel·ligerància que tens, Vicent, contra ERC m’està molt bé, i la comparteixo, però trobo que també la pots dirigir contra Junts, que, malgrat presentar-se com a almogàvers, aquesta formació és tan autonomista com ERC. N’hi ha prou de veure quin titafluixa presenta com a candidat a l’alcaldia de Barcelona.

Pep Agulló
Pep Agulló
30.01.2023  ·  08:13

ERC, DAVANT DELS FETS CONTUNDENTS, IDEES LÍQUIDES

Quan la gent et porta a la cresta de l’onada independentista i resulta que t’hi situes per frenar-la, això té un pèssim futur.

En política, també hi ha una escenificació que delata la fi propera de la tensió entre els fets i les proclames ideològiques, i sol passar quan els descosits es volen contenir a base de la mà de ferro, de la disciplina, d’una unanimitat pròpia de l’absència d’idees, d’alternatives i de dissidències a dins el partit. A les eleccions vinents això ben segur esclatarà…

Veig amb incredulitat, com de la humiliació per part del PSC-PSOE, gens amagada, en fan virtut de la seva línia política manifestant amb claredat el seu antiindependentisme, un clau roent on agafar-se dels mesells militants que suporten tota mena de retorciments ideològics d’aquest partit de tall estalinista.

Carme Perello
Carme Perello
30.01.2023  ·  08:17

Quan he vist la foto….he tingut un bon deja vu.
M’he traslladat en el temps, en els famoses escenificacions electorals del POSEPSOE, de l’epoca Gonzalez/Guerra:
Aquella americana envellutada, aquell pullóver amb boletes, que aquell mateix matí va treure de l’armari de guardar, protegit amb boles de naftalina.
ERC, va treure el seu vestuari armat, quan estava a l’oposicio.
Només sortir a l’escenari, veient la cúpula d’ERC, que també són la cupula a la Generalitat, és una bofetada a les bases del seu partit.
Intentar tractar als seus, com si fossin els seguidors del PSOE, excitats de veure als seus ídols, és un menyspreu total.
Però al final……………ELS DE LA BASE, ho van donar tot, perquè el conte explicat a l’escenari de Lleida, tingués un final feliç:

En resum: van seguir el fil tradicional:
Sense crítica, sense pensar en el País, només en el Partit.
Més d’un, va anar al llit sense sopar…després de menjar-se tanta merda…i conscientment.

Berta Carulla
Berta Carulla
30.01.2023  ·  08:26

El vot blanc, el nul, o l’abstenció, en el millor dels casos deixarà la cosa repartida tal com està ara. En el pitjor, acabarem d’ofegar-nos entre noves onades de migració i humiliacions.

Ja no cal dir que considero talps, submarins, impostors, la gent que ho proposeu.

Als altres us prego que no us deixeu enganyar. Cal que la nostra veu se senti, que es comptin més vots independentistes que mai. Almenys hi haurà cinc candidatures indepes, i algunes extraparlamentàries. No importa qui governi, mentre siguem sota jou espanyol, i sobretot si seguim entaforats a casa veient-les venir. Importa SABER QUANTS som, comptar-nos, saber que existim, i perseverar.

Victor Serra
Victor Serra
30.01.2023  ·  09:05

Ben vist. També tinc la sensació que les coses no els aniran gaire bé. Però cal que cap vot independentista es perdi. Caldrà votar gent menys dolenta i perseverar. Sino Espanya haurà guanyat i Pedro Sanchez i Salvador Illa podran dir que el procés s’ha acabat amb dades a la mà i tot el poder per destruïr-nos per una bona temporada.

Albert Miret
Albert Miret
30.01.2023  ·  09:21

Crec que ja van apareixent suficients proves que el PSOE dona per pagada la traïció d’ERc a Catalunya. Els mastegots que el PSC a ïllat a Catalunya li està regalant són una prova incontestable que l’estimació s’ha acabat en aquesta relació. Ara només falta el divorci amb el seu repartiment de béns, amb els que ERc no té res per a donar ni per vendre. Venen temps molt difícils per ERc, però sempre els quedarà Càritas per anar a sopar. Però pitjor s’ho passarà el seu president quan sigui abandonat per tota la colla que té a sou (de trair en pot saber tothom si té bons professors) i devorat pel Pantagruel, perquè seguint el seu costum, segur que ja ha ordit un pla per trair-lo en el seu pitjor moment, perquè ja fa molt de temps que li bull el cervellet per fotre-li el lloc.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
30.01.2023  ·  09:58

Si JUNTS fos el partit de diu ser i tingués la llibertat que diu tenir, ja fa tems que estaria fent miques ERC. I no perquè JUNTS tingui una estratègia i un pla guanyador, ben comunicat i uns líders qualificats per fer veure als votants el nivell d’ignomínia en que ERC s’ha instal·lat de fa molt temps. Sinó perquè ERC li està posant en safata a l’oposició que l’enfonsin fins les més fondes tenebres.

Però no, JUNTS tampoc és el partit que diu ser ni és lliure. A JUNTS, com a ERC, també han col·locat de “líders” gent teledirigida amb un seguit d’amenaces (la punteta de l’iceberg són els d’indults condicionats, parcials i revisables) i a JUNTS també hi ha un regiment de professionals (molt viciats amb les relacions “públic-privades” de l’època CiU-Convergència) que tenen com a finalitat vital treure el màxim profit personal i de partit en el si de l’estat espanyol amb les corresponents regles del joc (polítiques, econòmiques i judicials, amb totes les seves derives antidemocràtiques i de corrupció tradicionals).

La CUP no entra a l’anàlisi. espanya mai els deixarà entrar a la zona VIP on es talla el bacallà (encara que ho faci com un pària, a l’estil ERC) perquè el seu ADN no ofereix les garanties mínimes d’adaptació a l’entrellat mafiós de l’estat. Però si que els seguirà atemorint prou per tenir-los sedats al racó de pensar (i no parlar), sent una ombra del que van ser i podrien tornar a ser.

Amb aquest panorama, ERC pot dir i fer el que vulgui. Com fa qualsevol altre partit polític a espanya. Ni més ni menys. Pot contradir-se, mentir, deixar-se humiliar, protagonitzar escenes sense cabuda en l’enteniment de la majoria dels ciutadans, pot fer qualsevol aberració i vendre-la com un èxit fabulós. Pot fer-ho perquè és la forma de fer política a espanya i, en general, la gent ja no s’escandalitza. Ho hem vist ja tot. Estem vaccinats contra les perversions diàries dels líders patris (de qualsevol color i condició). La política, la (in)justícia, la economia, la cultura, qualsevol expressió social se’ns pixa a la cara a diari. I nosaltres, catalans, seguim amb el nostre quefer…

La primera acció per treure’ns el llast putrefacte d’ERC, de JUNTS (i, fins i tot, de la CUP) es castigar-los a les eleccions. Legalment, només ens queda la capacitat de votar i protestar.
Votem amb seny, votem amb la raó del passat i el present. Votem per un futur de llibertat. Votem a una organització desvinculada dels partits fake-indepes i amb gent justa, compromesa i valenta. Que n’hi ha.

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú…)

Carles Serra
Carles Serra
30.01.2023  ·  10:11

Que trist Vicent; t’agrairia de tot cor que un dia fessi’s una descripció d’aquest pajaro de mossèn Junqueres.
Sincerament Vicent, aquest element és una persona malaltissa, el ego com el seu profund creença cristiàna, el fa creure amb la potestat de la raó; podríem posar com exemple en el Fernández Díaz, un element que segons ens diu se li va aparèixer la Verge María; mare meva, quins visionaris.
Cada vegada que se li diu botifler i traïdor pel carrer, es deu creure que és com el temps dels romans que perseguien els cristians.
Aquest mossèn Junqueres té molt a veure amb la divisió de lo que anomenem independentisme.
Vaig poder viure personalment les eleccions municipals a partir del 2017, a Sant Pere de Ribes, Garraf, es va intentar fer una llista conjunta, amb l’objectiu de fer fora a una alcaldessa nyorda del PSO€, l’únic partit que si va negar va ser ER, les enquestes li donaven bons resultats i va preferir anar a la seva, a dia d’avui ER a Sant Pere de Ribes pràcticament ja han desaparegut, evidentment governa la nyorda i segons sembla per anys.
Com molt bé va definir un subcriptor, ER és una secta, que segueixen el seu guia espiritual, el mossèn Junqueres, la diferència amb una secta, és que aquest va repartint les engrunes, menjadora, que els deixa el botxí.
Espero Vicent, com dius a la teva editorial, que les pròximes eleccions ho paguin a les urnes; és un partit que té que desaparèixer O reformar-se totalment, amb valors democràtics i idiologits, no fer servir la mentida per seguir vivint d’aquest sistema franquista i corrupte espaÑol; però sobretot fer desaparéixer aquest malalt de mossèn Junqueres i els seus adoradors.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
30.01.2023  ·  10:29

Votar Junts, ERC o CUP és votar la justificació i, pitjor, el manteniment de la Transició espanyola.

Ara bé, “Sarna amb gust, no pica, però mortifica”.

Bona sort als votants que només volen comptar-se.

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
30.01.2023  ·  10:30

Els suposats “catalanistes” del psc maragall , elena , nadal … q van entrar a l’erc independentista l’han reconvertit en el nou psc-psoe .

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
30.01.2023  ·  10:59

ERC hauria de anar al “Racó de Pensar” amb urgència, i com que ells no hi aniran, li haurem d’neviar nosaltres, els votants. El més esfereidor dels congressos i forums que darrerament fa ERC és l’absència quasi radical de debat. Com pot ser que un partit que fins no fa tant era criticat per ser massa assembleari, ara aprobi les resolucions dels seus dirigents a la búlgara, sense pràcticament cap oposició? Què ha passat? Que el poder els ha dormit a tots?

El més greu és que sense debat ni oposició interna es poden cometre errors garrafals sense ni donar-se’n compte; tan garrafals com la estratègia de “companerisme bonista” amb les esquerres espanyoles i catalanes.

S’ens ha girat feina als votants!!!

Francesc Costa
Francesc Costa
30.01.2023  ·  12:09

Gran invent de ERC. El referèndum on qui guanya, perd. L’historiador, fen història.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
30.01.2023  ·  12:13

No és perquè no ho volen veure ni perquè ja no tenen l’oportunitat de veure-ho, crec que és que han perdut la vista per manca de diòptries polítiques, la independència ni la veuen ni la volen, es conformen amb una autonomia borrosa perquè no sols han perdut la vista sinó també la pròpia ideologia, que nosaltres la gent del 1-O veiem clarament.
Comparteixo el plantejament de la Berta Carulla de què no ens deixem enganyar altra vegada. Cal que la nostra veu se senti, que es comptin més vots independentistes que mai. I que el que importa ara i en les eleccions que vindran SABER QUANTS som, comptar-nos, saber que existim, i perseverar. Cal viure i pensar amb i per l’independència si volem ser independents. 

Joan López
Joan López
30.01.2023  ·  12:20

Erc ara es un niu de personalitats amb dicotomia permanent. dos casos recents
Cimera macron-sanchez,aragones a la cimera,junqueres a la manifestaciò
B-40 aragones diu que endavant al psc.
Al congress de lleida,diu no a la B-40
Doncs això ningù pot fiarse ja de aquesta colla.

Josep Soler
Josep Soler
30.01.2023  ·  13:49

Si com diu Víctor Torguet els de JUNTS (els de la CUP no sé si estan per la feina), sabessin fer l’oposició que es necessita, els actuals mandataris d’ERC tindrien la caiguda cantada, des d’avui mateix.
No és així i caldrà doncs esperar que la inevitable evolució de la societat, situï a aquesta gent tan poc madura d’ERC, als llocs que els correspon (cal pensar però que a mesura que avanci el temps, la caiguda serà força més estrepitosa, que ho va ser per la desastrosa etapa Montilla.
D’acord amb el Vicent que aquest 2023 “podria ser l’annus horribilis d’ERC”.
I és que no només per les enormes contradiccions entre les promesess fetes el 2017, amb les d’ara siguin tan grandioses, sinó perquè a mesura que passa el temps, encara mostren més les seves extraordinàries mancances.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
30.01.2023  ·  13:58

Als d’er els falta talla, generositat i visió politica. Malauradament, arrastren a tothom pel fangar sense ni tan sols haver manifestat un exigu “meva culpa”. Si tots els mals que em toquen son sempre culpa dels demés vol dir que no tinc les regnes del meu destí a la mà. Malament! Sempre seran els altres qui decidiran x mi.

Pilar Ganella
Pilar Ganella
30.01.2023  ·  14:44

Tant de bo per l’independentisme que acabin sent residuals.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
30.01.2023  ·  14:46

Quina decepció amb ERC és volen mantenir al preu que sigui molt malament dient mentides

Eduard Solà
Eduard Solà
30.01.2023  ·  14:52

Touché

Imma Presseguer
Imma Presseguer
30.01.2023  ·  16:19

L’origen de la trajectòria actual d’ERC només té dues explicacions:
-o bé és una secta, comme ja s’ha indicat més amunt
-o bé és una màfia
Jo no soc sociòloga ni psiquiatre, però jo diria que és les dues coses a la vegada.
La primera sembla força evident, amb un gurù i els seus palaganeros ben identificats.
Quant a la segona, s’explica per la quantitat d’interaccions en forma de favors mutus i càrrecs amb sous conseqüents de la majoria de participants al seu darrer circ.
El problema no és tan sols això, sino la quantitat de gent de fora del cercle que els vota.
Mentre sigui així, res d’independència al 55%, ni al 45%.

Joan Royo
Joan Royo
30.01.2023  ·  18:25

Fa una vintena d’anys vaig participar en un altre congrés a Lleida. Volia capir com respirava la militància, feia uns mesos que m’hi havia afiliat, era quan a Carod-Rovira el linxaven per tots els costats. Vaig eixir ben despagat d’aquell congrés, vaig descobrir que ERC era d’esquerres, efectivament, però de nacionalisme i independentisme res de res. Després vingué el tripartit i quan vaig veure un tal Zapatero somrient en el balcó del palau de la Generalitat, vaig enviar ERC a pastar fang.

Salvador Manich
Salvador Manich
30.01.2023  ·  22:36

Gracies Vicenç per aquest editorial tan clarivident.
Penso que ERC ha crescut a l’ombra de Junts. Sempre havia tingut un cap de turc a qui atribuir els desencerts, mentre que es feia partícip dels encerts. Feien servir el Pr. Puigdemont de parallamps. Avui rememorem una de les primeres maniobres brutes, el no nomenament del Pr. Puigdemont, que amb la perspectiva del temps s’entén prou bé la intenció que hi havia al darrere.
Ara, en la primera línia política, sense uns bons aliats, fa molt de fred. Sobretot després que Junts abandonés el govern, molt encertadament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes