ERC i Junts presenten per separat propostes de resolució sobre l’autodeterminació

ERC vol que el parlament manifesti el compromís inequívoc per treballar i assolir la República Catalana · Junts diu que només un mandat sorgit d'un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'estat espanyol podria substituir el del referèndum del Primer d'Octubre

VilaWeb
El president de Junts al parlament, Albert Batet, passa per davant del president del govern, Pere Aragonès (fotografia: ACN / Job Vermeulen)
Redacció
28.09.2022 - 13:06
Actualització: 28.09.2022 - 13:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les desavinences que s’han fet visibles entre ERC i Junts en el debat de política general s’han concretat en les propostes que tots dos grups han presentat. Perquè contràriament a allò que és habitual, els dos socis de govern han registrat propostes diferents, en solitari, sobre el procés d’independència.

ERC vol que el parlament manifesti el compromís inequívoc per treballar i assolir la República Catalana a partir de l’exercici democràtic. En aquest sentit, pretén que la cambra catalana reconegui que hi ha una majoria de ciutadans de Catalunya que vol decidir de manera democràtica el futur polític del país i que el referèndum del Primer d’Octubre és una fita clau. “Es reafirma en què els valors de l’1-O, així com el 3-O, com són l’empoderament ciutadà, la complicitat entre institucions i ciutadania, la capacitat mobilitzadora, l’estratègia compartida i la fermesa en la defensa de les urnes i la democràcia, marquen la direcció a seguir per construir definitivament la República Catalana”, manifesten.

Junts exposa que el referèndum fou possible gràcies a la força i determinació del poble: “Va ser, en conseqüència, un referèndum legal i legítim, així com el resultat a favor de convertir Catalunya en un estat independent en forma de república”. El partit de Borràs diu que només un mandat sorgit d’un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’estat espanyol podria substituir el del referèndum del Primer d’Octubre. Expressa que cinc anys després les raons del poble català de decidir sobre la independència no només romanen intactes: “S’han reforçat atesa la resposta de l’estat espanyol, que combina la política de repressió amb l’absència de projecte polític per Catalunya que no passi per la dilució de la seva identitat nacional, la reculada de la llengua catalana i la retallada del minso autogovern de què disposem.”

Junts també ha presentat una proposta de resolució perquè el parlament insti el govern a desplegar plans específics per tal de reduir la dependència política i econòmica amb l’estat espanyol. I una altra, entre més qüestions, centrada a denunciar en tots els àmbits la persecució política i judicial, recordar en l’àmbit nacional i internacional el mandat del Primer d’Octubre i exigir a totes les instàncies la investigació, denúncia i restitució a les víctimes de l’espionatge amb Pegasus.

La CUP, amb la seva proposta de resolució sobre la independència, pretén que el parlament constati l’atzucac de la taula de diàleg: “Per la negativa del Govern Espanyol a incloure-hi una negociació real sobre l’autodeterminació i l’amnistia.” Entre més qüestions, també vol que es constati la manca de voluntat per part de l’estat espanyol de resoldre democràticament el conflicte polític i que la resolució democràtica haurà de produir-se en un marc de negociació internacional i com a resultat d’una ruptura democràtica prèvia amb l’estat espanyol. Per tot plegat, insta el govern a donar per acabada i tancada l’actual fase de la taula de diàleg, a actuar amb sobirania i a aturar la participació i col·laboració dels mossos en la repressió política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes