Un equip del CSIC i la UPV crea el primer aparell de ressonància magnètica portàtil

  • L'aparell redueix dràsticament el cost dels dispositius d'imatge per ressonància magnètica, passant del milió d'euros a uns cinquanta mil

VilaWeb
Redacció
14.09.2022 - 17:09

Un equip del CSIC i de la Universitat Politècnica de València han creat el primer aparell de ressonància magnètica de baix cost i verdaderament portàtil que ja s’ha provat en el domicili d’un pacient i que radiòlegs de la Fe han confirmat que obté imatges de qualitat diagnòstica.

El dispositiu ha estat desenvolupat per un grup d’investigació de l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (i3M), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV). Es tracta d’un escàner per a prendre imatges de braços i cames, lleuger i de baix consum, la meitat que un forn microones. El dispositiu, que usa tres patents desenvolupades per l’i3M i en el desenvolupament de la qual col·labora la seva spin-off PhysioMRI Tech SL, ha obtingut les primeres imatges per ressonància magnètica fora d’àmbits clínics amb utilitat per al diagnòstic. Els resultats es publiquen a Scientific Reports.

Sobre aquest tema, l’investigador del CSIC que encapçala el projecte, Joseba Alonso, explica que l’aparell redueix dràsticament el cost dels dispositius d’imatge per ressonància magnètica, passant del milió d’euros a uns cinquanta mil. A més, és molt més lleuger, només dos-cents cinquanta quilos enfront dels milers dels dispositius actuals, per la qual cosa “és el primer model que s’ha pogut portar a la casa del pacient”. El cost i el pes es redueixen en passar d’un imant superconductor, com els que s’utilitzen en els grans experiments de física de partícules, a un basat en una matriu d’uns cinc mil petits imants permanents com els que hi ha en les neveres.

“La contrapartida és que açò baixa la intensitat del camp magnètic, i, per tant, la resolució màxima de la imatge”, reconeix Alonso. No obstant això, aclareix que hi ha moltes aplicacions on no fa falta tota la resolució que donen les màquines caríssimes dels hospitals, i alhora obre tot un nou ventall de possibilitats.

Així, explica que reduir el camp magnètic permet que el sistema desenvolupat per l’i3M sigui compatible amb situacions en els quals la imatge per ressonància magnètica quedava automàticament descartada, com és l’ús en quiròfan o el cas de pacients amb marcapassos o tatuatges.

A més, baixar el pes del dispositiu permet de muntar el sistema en un carret i tenir un escàner portàtil, que es podrà utilitzar en els domicilis dels pacients, residències de gent gran o persones amb mobilitat reduïda, ambulatoris i petites clíniques, àrees de vigilància intensiva, emergències, quiròfans i vehicles mèdics. També podrà ampliar-se el seu accés en països en vies de desenvolupament, hospitals de campanya, i esdeveniments esportius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any