MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Salut xifra en un 22,4% el seguiment de la vaga mentre que MC ho eleva fins al 72%

  • El sindicat Metges de Catalunya calcula que el seguiment de la segona jornada de vaga és del 70%, i Salut ho rebaixa al 27%

VilaWeb
Milers de metges en vaga es dirigeixen cap al Parlament de Catalunya
Redacció
26.01.2023 - 18:43

Continuen les mobilitzacions en l’àmbit sanitari. Avui és la segona jornada de la vaga convocada per Metges de Catalunya per a reclamar millores laborals i salarials, després de fracassar les negociacions amb el Departament de Salut. Aquest matí, el sindicat ha situat el seguiment de la protesta en el torn de matí en el 70%, mentre que la Generalitat ho ha rebaixat al 27%.

Què reclamen els sanitaris? Més contractació de personal per a reduir la pressió i recuperar la jornada laboral de trenta-cinc hores setmanals. També demanen un mínim de dotze hores de descans entre jornada i jornada i trenta-sis hores de descans setmanal ininterromput. Per una altra banda, volen un augment salarial de 10.000 euros l’any per als metges adjunts i 7.000 per als residents.

18.43h

La vaga convocada per Metges de Catalunya ha tingut un seguiment en el torn de tarda del 22,4% dels facultatius, segons han comunicat el 63% de les entitats proveïdores al Departament de Salut.

Salut ha donat xifres específiques només dels Centres d’Atenció Primària (CAP), on el 32,1% dels facultatius han secundat l’aturada a la tarda. En canvi, Metges de Catalunya eleva el seguiment fins al 72%.

13.48h

Més imatges de la protesta davant del parlament

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

13.47h

Desenes de sanitaris es concentren als serveis territorials de Salut a Lleida

Desenes de treballadors de la sanitat pública s'han concentrat davant dels serveis territorials de Salut a Lleida per a reclamar millores laborals, tant econòmiques com assistencials. "Hi ha dèficit de professionals i no tenim un temps de visites adequat", diu Neus Pociello, pediatra de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, que tampoc no entén per què costa tant arribar a un acord. Pociello recorda a directius i polítics responsables de millorar la situació que "ells també són pacients". La concentració ha estat encapçalada per una pancarta on es podia llegir: "Personal sanitari en vaga. Condicions dignes per a totes les categories".

12.32h

Més de 400 persones es manifesten a Girona per a defensar el sistema educatiu i sanitari

Més de 400 persones s'han manifestat pels carrers de Girona en una protesta conjunta entre personal sanitari, mestres i docents. L'objectiu era defensar un sistema educatiu i sanitari "públic i de qualitat". La protesta ha sortit del davant de la delegació del govern a Girona i ha passat per Jaume I, plaça de la independència, el carrer de Santa Clara i ha tornat a la seu de la Generalitat, on s'han fet els parlaments. Entre les reivindicacions dels sanitaris hi ha l'equiparació de convenis laborals entre les empreses públiques i els mestres i docents han reivindicat que el govern reverteixi les retallades.

11.43h

Salut xifra en el 27% el seguiment de la vaga de sanitaris

La vaga convocada per Metges de Catalunya ha tingut un seguiment del 27,3% dels facultatius en el torn del matí, segons que han comunicat el 67% de les entitats proveïdores al Departament de Salut. Al torn de nit el seguiment ha estat pràcticament nul, amb un 0,6%.

11.07h

"Sense metges no hi ha sanitat"

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha fet un breu parlament en la concentració davant del Palau de la Generalitat. "Hem de fer entendre al Departament de Salut que sense metges i metgesses, i sense tots els professionals del col·lectiu mèdic i del sistema sanitari, no hi ha sanitat", ha dit.

10.38h

Més imatges de la protesta de sanitaris a Sant Jaume

Centenars de sanitaris s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume en la segona jornada de la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya. Posteriorment, es manifestaran cap al parlament, on faran una acció simbòlica amb les bates blanques per a denunciar l'abandonament de la professió per part de molts facultatius per les males condicions laborals i professionals.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

09.56h

La vaga té un seguiment del 70%, segons Metges de Catalunya

Metges de Catalunya assegura que el 70% dels facultatius han fet vaga durant el torn de matí. Es tracta de la segona jornada d'aturada convocada pel sindicat, que va xifra el seguiment de la primera, ahir, en un 75%.

09.26h

Quines protestes es preveuen?

Metges de Catalunya ha convocat una concentració a les deu del matí a la plaça de Sant Jaume i, posteriorment, marxaran fins al parlament. Ahir, els metges van protestar davant del Departament de Salut i, posteriorment, es van manifestar fins a l'estació de Sants.

25.01.2023
19.39h

La vaga convocada per Metges de Catalunya i la Intersindical-CSC ha tingut un seguiment en el torn de tarda del 23,8% dels facultatius i un 2,9% en la resta del personal, segons han comunicat fins a les 18.00 el 70% de les entitats proveïdores al Departament de Salut. Només als Centres d’Atenció Primària (CAP), el seguiment entre el personal facultatiu ha estat del 34,1% i del 6,1% en la resta de la plantilla. En canvi, Metges de Catalunya eleva el seguiment global fins al 75%.

12.39h

Algunes imatges del tram final de la manifestació de metges i personal sanitari

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
 

12.34h

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en unes 8.000 persones els assistents a la manifestació convocada per Metges de Catalunya (MC), mentre que els Mossos d'Esquadra ho eleven en 9.500.

12.29h

Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya, valora positivament el seguiment de la vaga: "S'ha demostrat que el metge està emprenyat, que el metge està tipi i que vol fer arribar un missatge clar als polítics i els gestors sanitaris: així la sanitat se'n va en orris"

11.46h

Els sanitaris també participen de la manifestació dels docents

Milers de sanitaris i docents es manifesten pel centre de Barcelona per a reclamar millores professionals i salarials i més recursos per als serveis públics. Són 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Convocats per uns quants sindicats, s'han concentrat a la plaça Sant Jaume i es dirigeixen cap al parlament. La portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, Anna Alcalà, ha alertat que la situació és "penosa" i que treballen "sota mínims".

11.35h

Imatges de la capçalera de la manifestació

VilaWeb
VilaWeb

10.19h

El Departament de Salut rebaixa substancialment el seguiment de la vaga

El Departament de Salut ha rebaixat substancialment el seguiment de la vaga als hospitals, tot i que no disposa de les dades de tots els centres. Segons un comunicat, amb un 31% de les entitats proveïdores reportades incloses les de l'ICS, el seguiment en el torn de nit entre el personal facultatiu és d'un 0,0% i en la resta de personal d'un 0,2%. Pel que fa al torn de matí, amb un 47,0% de les entitats proveïdores reportades, el seguiment dels facultatius ha estat d'un 17,5% i en la resta de personal un 0,8%.

09.36h

Metges de Catalunya estima que el seguiment de la vaga és del 75%

Metges de Catalunya estima que el seguiment de la vaga, en les primeres hores, és del 75%. L'aturada ha començat a les 8.00 del matí i hi estan cridats 25.000 facultatius de l'Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats al sistema integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat). Per àmbits assistencials, el seguiment ha estat del 79% a l'atenció primària i del 73% als hospitals.

09.35h

Quines mobilitzacions es faran?

Avui hi haurà una concentració a les deu del matí a Barcelona, al Departament de Salut. Tot seguit els manifestants es desplaçaran fins a l'Estació de Sants per la Gran Via de Carles III, la rambla del Brasil i la plaça de Sants. El trajecte durarà unes dues hores. Demà, dia 26, la concentració tornarà a arrencar a les deu del matí, però a la plaça de Sant Jaume i s'acabarà a les dotze del migdia al parlament.

09.34h

Quins són els serveis mínims?

Els serveis mínims garanteixen l'assistència sanitària urgent al sistema públic. En concret, l'ordre del Departament de Treball fixa el funcionament normal dels serveis d'urgències i de les unitats especials. Quant als centres d'assistència extrahospitalària, s'ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia i amb un terç a partir del segon. També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l'atenció d'emergències al 061.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor