Metges, a la vaga: guia de l’aturada sanitària

  • Repassem on es mobilitzaran, quines reclamacions fan i quins serveis mínims s'aplicaran

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'una protesta de Metges de Catalunya, el maig del 2021.
Redacció
30.01.2023 - 21:00
Actualització: 30.01.2023 - 21:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nova setmana de vagues als carrers de Catalunya. Aquesta vegada, de metges. El sindicat Metges de Catalunya ha convocat vagues parcials i protestes. Repassem on es mobilitzaran, per quins motius i quins serveis mínims hi haurà.

Quan comença la vaga?

La vaga de sanitaris va adreçada a milers de metges que treballen al sistema sanitari públic català en tots els àmbits assistencials. Metges de Catalunya ha convocat vaga del personal facultatiu dimecres (1), dijous (2) i divendres (3).

El primer de febrer, hi haurà una vaga parcial de 8.00 a 11.00 i de 17.00 a 20.00 als hospitals. A l’atenció primària, l’aturada serà de 11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00. Hi haurà concentracions a les portes dels centres sanitaris.

El 2 de febrer, la vaga als hospitals i a l’atenció primària serà de les 8.00 a les 00.00.

El 3 de febrer, l’horari de la vaga parcial serà el mateix que el primer de febrer: de 8.00 a 11.00 i de 17.00 a 20.00 als hospitals; de 11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 a l’atenció primària. També hi haurà concentracions a les portes dels centres sanitaris.

A més de la vaga, el sindicat ha organitzat una gran concentració el 2 de febrer a les 11.00 a davant de la seu corporativa de l’Institut Català de la Salut (ICS), a Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes, 587.

Per què fan vaga i què reclamen?

Els col·lectius sanitaris fa mesos que reclamen una millora de les condicions a causa de l’esgotament a què es troben sotmesos. Recorden que tenen sobrecàrrega assistencial, que manquen metges, que hi ha llargues llistes d’espera i que treballen en condicions precàries. Per això demanen que s’ampliï la contractació de personal per a reduir la pressió i recuperar la jornada laboral de 35 hores setmanals. També reclamen un mínim de 12 hores de descans entre jornada i jornada i 36 hores de descans setmanal ininterromput.

Per una altra banda, demanen un augment salarial de 10.000 euros l’any per als metges adjunts i 7.000 per als residents. Alhora, exigeixen 5.000 euros anuals més en complements i una millora de la retribució de les guàrdies.

Hi haurà serveis mínims?

Els serveis mínims per a la vaga sanitària d’aquesta setmana garanteixen l’assistència sanitària urgent al sistema públic. En concret, l’ordre del Departament de Treball fixa el funcionament normal dels serveis d’urgències i de les unitats especials. Quant als centres d’assistència extrahospitalària, s’ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia i amb un terç a partir del segon. També s’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l’atenció d’emergències al 061.

Entre les unitats especials que han de garantir el funcionament normal hi ha les unitats de vigilància intensiva, les coronàries i les d’hemodiàlisi, a més de les destinades als parts i als tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.

A les residències de gent gran i empreses que fan funcions d’assistència també s’hauran de prestar els serveis urgents, necessaris i inajornables d’atenció domiciliària, el servei habitual en règim de festiu en residències de gent gran i discapacitat, els serveis de comunitats infantils i juvenils i el servei habitual de teleoperadors i personal de teleassistència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes