MINUT A MINUT

Catar confirma l’excarceració de trenta presos palestins en canvi de deu ostatges israelians

  • Seguiu ací tota la informació actualitzada sobre la guerra de Gaza

VilaWeb
Redacció
28.11.2023 - 20:15
Actualització: 28.11.2023 - 22:47
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Fa més d’un mes que va començar la guerra de Gaza, amb l’atac sorpresa d’Hamàs al sud d’Israel. Israel hi va respondre amb una invasió de la franja de Gaza, tot i que ara ha començat una treva de quatre dies amb un intercanvi d’ostatges i presos. Avui, el primer ministre israelià ha entrat per primera volta a la franja d’ençà que va esclatar la guerra amb Hamàs.

Aquest directe cobrirà tot allò que passi avui en el conflicte. Si voleu, podeu consultar la informació dels dies anteriors.

20.04h

Catar confirma l'excarceració de trenta presos palestins a canvi de deu ostatges israelians

Catar ha confirmat que trenta presos palestins seran excarcerats avui a canvi de l'alliberament de deu ostatges israelians retinguts a la franja de Gaza gràcies a l'acord entre Israel i el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs).

"Entre els alliberats de Gaza hi ha un menor d'edat, i nou dones, un ciutadà austríac, dos argentins i una ciutadana filipina", ha indicat el portaveu del Ministeri d'Exteriors de Catar, Majed a l'Ansari, a Twitter.

L'exèrcit israelià ha indicat que, segons informació proporcionada per la Creu Roja, almenys dotze israelians ja es troben camí a Israel, incloent-hi dos ciutadans estrangers més.

15.12h

Israel i Hamàs s'acusen mútuament d'incomplir la treva

L'exèrcit d'Israel i Hamàs s'han acusat mútuament de violar la treva temporal pactada a la franja de Gaza.

L'exèrcit d'Israel ha dit que tres artefactes explosius han estat llançats al nord de la franja, a prop d'on es troben les forces israelianes, fet que consideren una violació dels acords. Uns quants militars han resultat ferits.

Hamàs ha acusat l'exèrcit d'Israel de disparar amb uns quants carros de combat contra el barri de Sheikh Radwan a primera hora del matí. "Estem compromesos amb la treva a condició que l'enemic també hi estigui. Demanem als mediadors que pressionin l'ocupació perquè Israel en respecti els termes", ha afirmat un portaveu d'Hamàs a l'agència palestina de notícies Shehab, vinculada al grup armat.

Ahir, totes dues parts van acordar d'ampliar-la dos dies més.

13.26h

L'exèrcit d'Israel diu que està llest per qualsevol escenari a la frontera amb el Líban

· El cap de l'exèrcit d'Israel, Herzi Halevi, ha dit que les forces armades estan preparades per a qualsevol escenari a la frontera amb el Líban, després de setmanes d'enfrontaments amb el partit-milícia xiïta libanès Hezbol·là. "Durant les últimes vuit setmanes, els militars i els seus comandants han estat lluitant amb determinació i protegint la nostra llar. Continuarem combatent i estem preparats per a escenaris en altres llocs, incloent-hi el nord", ha dit durant una reunió amb batlles de ciutats al nord del país.

13.22h

Catar diu que treballa per una treva permanent a Gaza

· El govern de Catar ha destacat que continua treballant per aconseguir "una treva permanent" a la Franja de Gaza després de l'acord assolit ahir entre Israel i el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) per a prorrogar dos dies la treva temporal. "L'estat de Catar ha estat treballant d'ençà del primer dia per reforçar el seu paper de mediació, primer per aconseguir una treva i després una treva permanent a Gaza", ha dit el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, Mayed al Ansari.

08.40h

El govern francès habilita un vaixell de la Marina com a hospital per als ferits a Gaza

· El govern francès ha anunciat que un vaixell de la Marina, amarrat en un port egipci, esdevindrà un hospital per als ferits a la Franja de Gaza, que han estat evacuats a Egipte. El president, Emmanuel Macron, ha anunciat que el Dixmude, un vaixell amfibi portahelicòpters, és a uns cinquanta quilòmetres de Gaza, per "donar suport als esforços per respondre a l'emergència humanitària", i ha destacat la "solidaritat" dels militars, metges, diplomàtics i socis francesos.

27.11.2023
21.02h

Israel no confirma l'ampliació de la treva

El portaveu de les forces armades israelianes, Daniel Hagari, ha dit que l'ampliació de la treva dos dies més "no és definitiva". Malgrat això, ha reconegut que l'acord és a prop: "Estem treballant amb mediadors sense parar. Res és definitiu fins que passa realment. Les coses avancen avui també, però cal tenir paciència".

En canvi, sí que ha confirmat que el quart intercanvi de presoners està "en marxa", segons recull el diari The Times of Israel en la seva edició digital.

Hamàs ha publicat a Telegram el llistat dels trenta presos palestins que seran alliberats aquest dilluns a canvi dels ostatges retinguts a la franja de Gaza.

19.30h

El govern de Gaza xifra el nombre de morts pels atacs israelians per sobre dels 15.000

El govern de Gaza, controlat per Hamàs, ha elevat la xifra de morts a la franja a conseqüència dels atacs israelians per sobre dels quinze mil. A més, ha xifrat el nombre de ferits per sobre dels trenta-sis mil.

El comunicat també assegura que un milió i mig de persones s'han hagut de desplaçar per culpa de la guerra i que set mil continuen desaparegudes.

El mateix recompte diu que hi ha hagut cinquanta mil habitatges destruïts i 266 escoles damnificades pels bombardaments de l'exèrcit israelià.

18.29h

La Casa Blanca desitja que la treva s'ampliï encara més

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, ha celebrat l'acord entre Israel i Hamàs per a l'ampliació de l'alto el foc a Gaza. A més, ha assenyalat que espera que la treva s'allargui encara més: "Esperem que les pauses es prorroguin més. Això dependrà del fet que Hamàs alliberi més ostatges".

També ha defensat el posicionament diplomàtic dels Estats Units al conflicte entre, assegurant que s'està proporcionant ajuda a la franja de Gaza i evacuant els ciutadans estatunidencs.

Preguntat sobre si els Estats Units condicionaran l'ajuda militar a Israel a la limitació de les baixes civils durant els bombardejos a Gaza, Kirby ha dit: "Continuarem instant els israelians, mentre fan operacions militars, a fer-ho amb el màxim respecte cap a la vida innocent dels civils".

15.30h

Hamàs assegura que ha arribat a un acord per a ampliar la treva a Gaza dos dies més

· La milícia palestina d'Hamàs ha confirmat que ha arribat a un acord amb l'estat d'Israel per a ampliar dos dies més la treva humanitària a Gaza.

El govern de Qatar ha dit que també hi haurà un nou intercanvi de presoners: la milícia palestina alliberarà vint ostatges i el govern israelià deixarà en llibertat trenta presoners palestins. Els governs d'Egipte i Qatar han exercit de mediadors en les converses.

L'alto el foc iniciat divendres passat ha permès alliberar una cinquantena d'ostatges d'Hamàs a canvi de la posada en llibertat de més d'un centenar de palestins detinguts per Tel-Aviv. Alhora, ha facilitat l'arribada d'ajuda humanitària per a la població civil.

11.08h

Borrell: "No hi haurà pau ni seguretat per a Israel sense un estat palestí"

· L'alt representant de la UE per a Afers Estrangers i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha assegurat que "no hi haurà pau ni seguretat per a Israel sense un estat palestí". Ho ha dit en la seva intervenció al començament del VIII Fòrum de la Unió pel Mediterrani (UpM) a Barcelona. "Per superar la ideologia de Hamàs, els palestins necessiten una bona idea d'estat basat en paràmetres internacionals", ha afegit.

10.58h

Albares reclama a la comunitat internacional de "no perdre més temps" per establir un estat palestí

· El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha defensat que la comunitat internacional no pot "perdre més temps" i ha de donar suport a l'establiment d'un estat palestí al costat d'Israel per tal garantir la pau i la seguretat a tot el Llevant. Així s'ha pronunciat en el començament del VIII Fòrum de la Unió pel Mediterrani (UpM) a Barcelona, una reunió que comptarà amb una presència rècord de 27 ministres dels 43 països que conformen aquesta organització.

08.56h

Els EUA capturen els atacants del petrolier de l'empresa israeliana Zodiac Maritime

· L'exèrcit dels Estats Units ha anunciat la captura dels atacants d'un petrolier gestionat per l'empresa Zodiac Maritime, de propietat israeliana, que va ser assaltat ahir al golf d'Aden, davant les costes del Iemen, on aquests darrers dies hi ha hagut atacs d'aquest mena per part de les milícies houthis, que s'han posicionat a favor d'Hamàs en el conflicte amb Israel.

26.11.2023
22.03h

Els EUA advoquen per prorrogar la treva a Gaza més enllà del dilluns

L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha assegurat que els Estats Units estan treballant perquè la treva de quatre dies pactada per a la franja de Gaza es prorrogui més enllà del dilluns, però ha assenyalat que la decisió final depèn d'Hamàs.

"Podria ser que la pausa s'ampliï un dia més o dos, o tres o fins i tot més. La pilota està en la teulada d'Hamàs perquè el que ha dit Israel és que està disposat a parar un dia addicional per cada deu ostatges que alliberi Hamàs", ha apuntat Sullivan en declaracions a la cadena estatunidenca ABC. "Si la treva acaba, la responsabilitat serà d'Hamàs, no d'Israel", ha argumentat.

Sullivan ha dit, a més, que el Comitè Internacional de la Creu Roja podria visitar els ostatges que continuen retinguts per Hamàs per a informar del seu estat. "És part de l'acord pactat amb la Creu Roja i esperem que es compleixi", ha recordat. El CICR no ha confirmat que se li hagi notificat aquesta part de l'acord, però insisteix en la seva disposició per a visitar als ostatges si totes dues parts l'acorden.

21.20h

Israel excarcera trenta-nou palestins a canvi dels disset ostatges alliberats per Hamàs

Les autoritats israelianes han excarcerat trenta-nou presos palestins que eren a la presó militar d'Ofer, als afores de Ramallah, a Cisjordània, i en la Presó Russa de Jerusalem Est, en resposta a l'alliberament de disset ostatges per part d'Hamàs.

Un autobús i uns quants vehicles del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) han traslladat els presos des d'Ofer fins a la plaça Màrtir Yasir Arafat, en el centre de Ramallah, mentre que altres vint-i-un presos han estat alliberats a Jerusalem i han estat rebuts pels seus familiars, segons que informa el diari palestí Al Quds en la seva edició digital.

Centenars de palestins han rebut als presos corejant consignes i felicitant-los per la seva excarceració. Altres càntics demanaven la llibertat de tots els presos palestins tancats en les presons israelianes.

Durant la tarda, les forces de seguretat israelianes han intervingut contra els familiars i periodistes concentrats prop de la presó d'Ofer que esperaven a l'alliberament. Ahir ja va haver-hi disturbis entre els palestins concentrats i les forces israelianes prop de la Presó Russa de Jerusalem Est.

Testimonis presencials han assegurat que les forces israelianes han emprat munició real i pilotes de metall cobertes de goma, així com gasos lacrimògens i bombes de so contra les persones concentrades junt a la presó d'Ofer. Unes quantes persones han hagut de rebre atenció sanitària, inclòs un periodista.

En el llistat de presos alliberats s'inclou per primera vegada a un veí de la franja de Gaza, Alaa Fathi Abdulhadi Abú Sunima, de divuit anys. Abú Sunima és resident de Rafà, en el sud de la franja. Va ser detingut al juny de 2022 per entrar il·legalment a Israel i per possessió d'armes o material explosiu.

En el llistat hi ha vint-i-un veïns de Jerusalem Est, tres de Ramallah, tres d'Hebron, tres de Tulkarem, dos de Betlem, dos de Jericó, dos de Jenín, un de Nablús i un de Qalquilia.

18.23h

Un atac israelià deixa fora de servei l'aeroport de Damasc

Les Forces Armades sirianes han denunciat un atac de l'aviació israeliana que ha deixat fora de servei l'Aeroport Internacional de Damasc. "L'enemic sionista ha perpetrat una agressió aèria amb míssils procedents del Golán sirià ocupat aproximadament a les 16.50", han explicat fonts militars citades pel portal de notícies Syria News.

"Han atacat l'Aeroport Internacional de Damasc i alguns punts de la província de Damasc. Les nostres defenses antiaèries han respost als míssils enemics i n'han destruït la majoria. L'aeroport és fora de servei i hi ha danys materials", han dit.

L'Aeroport Internacional de Damasc havia tornat a funcionar ahir. Havia estat un mes sense trànsit aeri, d'ençà del 22 d'octubre, quan un altre atac israelià va matar-ne dos treballadors i va danyar-ne les pistes. Els vols es desviaven a l'aeroport de Latakia.

L'Observatori Sirià per als Drets Humans ha informat que l'atac ha estat d'avions de combat israelians, que han bombardat les pistes de l'aeròdrom. L'Observatori ha recollit enguany quaranta atacs aeris i quinze atacs amb coets israelians contra objectius sirians. El resultat són danys materials importants, cent dos morts i cent disset ferits.

17.45h

Netanyahu entra per primera vegada a Gaza d'ençà que va començar la guerra amb Hamàs

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netayahu, ha entrat avui a Gaza per primera vegada d'ençà que va esclatar la guerra amb Hamàs, el 7 d'octubre. Ha dit que les seves tropes reprendrien l'ofensiva fins a "eliminar" al grup islamista quan s'acabés l'alto-el-foc temporal.

"Continuarem fins al final, fins a la victòria. No ens aturarà res i estem convençuts que tenim el poder, la força, la voluntat i la determinació per a aconseguir tots els objectius de la guerra", ha continuat.

"Tenim tres objectius per a aquesta guerra: eliminar Hamàs, retornar tots els ostatges i garantir que Gaza no torni a convertir-se en una amenaça per a l'estat d'Israel", ha acabat.

17.33h

L'exèrcit israelià confirma el lliurament a la Creu Roja de catorze ostatges israelians i tres d'estrangers

Les Forces Armades israelianes han informat que Hamàs ha lliurat al Comitè Internacional de la Creu Roja catorze israelians i tres estrangers que eren retinguts a Gaza.

No hi ha hagut incidents. L'alliberament d'ahir va ser a última hora de la nit i Israel va amenaçar de reprendre l'ofensiva militar si no es s'alliberaven els ostatges abans de la mitjanit.

16.21h

Hamàs anuncia l'alliberament d'un ciutadà rus en reconeixement de la posició de Putin

Hamàs ha anunciat l'alliberament d'un ostatge amb nacionalitat russa en agraïment de les gestions del president rus, Vladímir Putin. Taher al Nunu, cap de premsa del dirigent d'Hamàs, ha informat del lliurament de l'ostatge al Comitè Internacional de la Creu Roja en declaracions a l'agència de notícies russa TASS.

Hamàs ha destacat en un comunicat publicat a Telegram el reconeixement de la posició russa en suport de la causa palestina. Es creu que hi havia dos ciutadans russos segrestats per Hamàs d'ençà del 7 d'octubre.

14.40h

Nova manifestació per Palestina a Barcelona, hores abans de la cimera d'Unió per la Mediterrània

Milers de persones s’han manifestat avui al centre de Barcelona per donar suport al poble palestí. Han demanat que s’aturi el genocidi a Palestina i que s’acabi el comerç d’armes de nombrosos països amb Israel. La concentració s'ha fet abans de l’inici de la cimera d’Unió per la Mediterrània, que serà demà. Un fòrum en el qual Israel ha declinat participar.

Les entitats convocants han celebrat que recentment l’Ajuntament de Barcelona hagi interromput les relacions institucionals amb el govern israelià així com la postura de Pedro Sánchez envers el conflicte. Creuen que és una demostració de que la pressió social als carrers està donant els seus fruits.

14.32h

Israel autoritza l'entrada de dos-cents camions amb ajuda humanitària per a la franja de Gaza

El Coordinador d'Activitats del Govern en els Territoris (COGAT), l'autoritat militar israeliana encarregada dels territoris palestins, ha autoritzat l'entrada avui de dos-cents camions amb ajuda humanitària des d'Egipte a la franja de Gaza, alguns dels quals arribaran al nord de l'enclavament palestí.

Els camions han estat registrats i han rebut el vistiplau de les autoritats militars israelianes en el pas de Nitzana i després han entrat en la franja a través del pas de Rafà.

En els camions hi ha aliments, aigua i subministraments mèdics en un enviament que s'emmarca en l'acord de treva pactat entre Israel i Hamàs, amb la mediació d'Egipte i Qatar.

14.27h

Un agricultor palestí mort en un atac israelià en el centre de la franja de Gaza, malgrat la treva

Un agricultor palestí ha mort i un altre més ha resultat ferit en un atac de les forces militars israelianes en el camp de refugiats de Maghazi, en el centre de la franja de Gaza, segons que ha denunciat la Mitja Lluna Roja Palestina.

"Malgrat la treva humanitària que entra en el seu tercer dia, les forces d'ocupació israelianes han atacat a dos agricultors a l'est del camp d'Al Maghazi. Un d'ells ha rebut martiri i l'altre està ferit", ha afegit la Mitja Lluna Roja Palestina.

Les Forces Armades israelianes de moment no han donat cap informació oficial. Divendres passat, també amb la treva en vigor, altres dos palestins van morir en atacs israelians quan intentaven tornar al nord de la franja de Gaza, objectiu principal de la primera fase de l'ofensiva militar israeliana.

13.10h

El braç armat d'Hamàs confirma la mort d'un alt comandant durant els atacs israelians

Les Brigades Izz ad-Din al-Qassam, braç armat de Hamàs, ha confirmat la mort de l'alt comandant Ahmed al Gandur durant l'ofensiva israeliana sobre la franja de Gaza, que deixa ja 14.800 morts.

Al Gandur estava al càrrec d'aquestes brigades en el nord de Gaza, detalla la nota del grup en el seu compte de Telegram. També s'hi informa de la mort d'altres tres militars durant els combats, interromputs d'ençà del divendres fins demà, com a part d'un acord d'intercanvi de presoners.

En 2017, Al Gandur va ser inclòs en la llista negra de terroristes globals elaborada pel govern dels Estats Units.

12.47h

Israel rep un llistat amb els ostatges que seran alliberats per Hamàs avui

El Govern d'Israel ha informat que ha rebut una llista amb ostatges retinguts en la franja de Gaza que previsiblement seran alliberats avui per Hamàs. L'oficina del primer ministre israelià ha assenyalat que els funcionaris de seguretat estan revisant-la.

25.11.2023
22.19h

Hamàs fa mitja volta i allibera 20 ostatges més després de la mediació de Catar i Egipte

Després de dir aquest migdia que no alliberaria la segona ronda d'ostatges prevista per avui perquè Israel no havia complert amb els termes de la treva, Hamàs ha accedit finalment d'alliberar els vint ostatges que havia de lliurar avui a Israel en intercanvi de trenta-nou presoners palestins.

El canvi de postura arriba enmig dels esforços diplomàtics de Catar i Egipte, que segons l'agència Reuters han treballat per assegurar al grup que Israel compliria els termes de l'acord.

Vora les deu de la nit (hora catalana), Catar ha confirmat que els ostatges eren en mans de la Creu Roja, el pas previ a ser lliurats a les autoritats israelianes pel pas de Rafà, al sud de Gaza.

21.14h

Biden diu que hi ha "possibilitats reals" d'allargar la treva

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat aquesta tarda que hi ha "possibilitats reals" d'allargar la treva entre Hamàs i Israel, que va començar ahir i s'allargarà fins demà passat.

"Això d'avui és només el començament, però fins ara tot ha anat bé", ha dit. Benjamin Netanyahu, el primer ministre israelià, també s'ha mostrat disposat a allargar la treva fins a sis dies més a canvi que Hamàs alliberi més ostatges israelians.

17.52h

Hamàs diu que no alliberarà més ostatges fins que Israel no permeti l'entrada de més ajuda humanitària a Gaza

Hamàs ha dit aquest migdia que no alliberaria la segona ronda d'ostatges prevista per avui fins que Israel no es comprometés a permetre l'entrada de més ajuda humanitària al nord Gaza, on aquest matí ha entrat un comboi per primera vegada en més d'un mes com a part de l'acord amb Tel-Aviv.

"Endarrerim l'alliberament del segon grup de presoners fins que l'ocupació compleixi els termes de l'acord relacionats amb l'entrada de camions d'ajuda humanitària al nord de Gaza, i a causa de l'incompliment de l'acord per a l'alliberament de presoners", ha dit el braç armat d'Hamàs, les Brigades al-Qasan, en un comunicat. Avui era previst que, en el marc de l'acord de treva que començà ahir, Hamàs alliberés catorze ostatges retinguts a Gaza i Israel quaranta-dos presoners palestins.

16.49h

Arriba ajuda humanitària al nord de Gaza per primera vegada en més d'un mes

Avui arribat al nord de Gaza un comboi de l'ONU amb ajuda humanitària, el primer que accedeix a la zona en més d'un mes a causa de l'ofensiva militar israeliana.

El grup ha pogut arriba a dues instal·lacions de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins a l'Orient Pròxim (UNRWA), on es refugien civils desplaçats.

"S'ha lliurat farina i s'ha fet una avaluació primerenca. És el primer lliurament d'ajut a un refugi del nord en més d'un mes", ha remarcat l'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) en un comunicat.

En concret, han arribat tres camions, segons fonts locals citades per l'agència de notícies turca Anatolia.

09.38h

Israel alliberarà avui 42 presos palestins en el marc de l'acord amb Hamàs

Les autoritats israelianes posaran en llibertat avui 42 presos palestins en el marc de l'acord assolit amb Hamàs, que haurà de fer el mateix amb 14 ostatges retinguts a Gaza per complir així amb la proporció d'u a tres fixada en el pacte.

El Servei de Presons d'Israel ja ha rebut a primera hora d'avui el llistat amb els 42 presos palestins que seran alliberats. Els palestins seran traslladats a la presó d'Ofer, situada a Cisjordània, perquè la Creu Roja els faci exàmens mèdics abans de ser alliberats.

Les autoritats israelianes han incidit que els presos palestins tan sols seran alliberats una volta els ostatges posats en llibertat per Hamàs hagin abandonat Gaza i siguin identificats degudament, segons informacions recollides pel diari The Times of Israel.

Aquesta és el segon dia en què es faran intercanvis entre presoners i ostatges després que, ahir, Hamàs alliberés 13 persones i Israel 39 més, complint amb la proporció acordada entre les parts en el marc d'un acord que també garanteix una treva de quatre dies.

Israel i la milícia palestina es van comprometre a l'alliberament de 150 i 50 persones, respectivament. En cas de complir-se l'intercanvi d'avui, amb prou feines s'haurà superat el 50 % de la xifra acordada, per la qual cosa s'esperen nous alliberaments d'ostatges i presoners durant els pròxims dies de treva.

24.11.2023
21.30h

Xoc diplomàtic

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha anunciat que ha convocat l'ambaixadora d'Israel a Madrid perquè doni explicacions per les "inacceptables i falses" acusacions del govern israelià contra Pedro Sánchez, i el primer ministre belga, Alexander De Croo.

19.10h

Albares rebutja les "inacceptables" acusacions d'Israel contra Pedro Sánchez

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha titllat de "falses i inacceptables" les acusacions d'Israel contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre belga, Alexander De Croo. El ministre israelià d'Afers Estrangers ha dit en un piulet de Sánchez i De Croo donaven suport al terrorisme d'Hamàs.

"Les rebutgem taxativament. Estem analitzant la resposta oportuna a aquestes acusacions falses, fora de lloc i inacceptables", ha explicat Albares en una declaració oficial.

A més, ha assenyalat que les acusacions d'Israel són encara més greus tenint en compte que Sánchez representa actualment la presidència de la Unió Europea i De Croo ho farà d'ençà de l'1 de gener.

18.24h

Israel convoca l'ambaixadora espanyola per fer-li una "dura reprimenda" per les declaracions de Sánchez

Israel ha convocat l'ambaixadora espanyola, Ana María Salomón, per fer-li una dura reprimenda per les paraules del president Pedro Sánchez durant la visita oficial a Israel i a Gaza.

En una compareixença conjunta amb el primer ministre belga, Alexander De Croo, els dos han exigit que s'acabi el "cicle interminable de violència" al Pròxim Orient i han demanat a Israel que compleixi el dret humanitari internacional.

Ahir, Sánchez es va entrevistar amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i li va demanar que no confongués "innocents" amb "terroristes". Avui ha fet una crida a la comunitat internacional perquè reconegui Palestina i no ha descartat que Espanya ho faci de manera unilateral.

Les paraules de Sánchez i de De Croo han rebut una resposta immediata del govern israelià a través del ministre d'Exteriors, Eli Cohen. En un piulet ha indicat: "Condemnem les afirmacions falses dels primers ministres d'Espanya i Bèlgica que donen suport al terrorisme i, com a conseqüència de les seves paraules, els seus ambaixadors seran convidats a una dura conversa de reprimenda".

18.14h

Hamàs allibera vint-i-quatre ostatges i Israel trenta-nou dones i nenes empresonades

El ministeri d'Afers Exteriors de Qatar ha confirmat que Hamàs ha alliberat avui vint-i-quatre ostatges, tretze dels quals israelians, deu tailandesos i un de les Filipines. De la mateixa manera, trenta-nou dones i nenes que estaven tancades en presons israelianes també han sortit en llibertat.

La Creu Roja Internacional ha explicat que els vint-i-quatre ostatges alliberats ja han sortit de Gaza a través del pas de Raffah cap a Egipte. Els tretze israelians ja són sota custòdia les autoritats del seu país, segons ha confirmat l'exèrcit.

15.36h

Hamàs allibera dotze ciutadans tailandesos

· El Moviment de Resistència Islàmica (Hamas) lliurarà dotze ciutadans tailandesos segrestats a Israel en els atacs del 7 d'octubre, de manera que en total vint-i-cinc persones creuaran aquest divendres el pas de Rafah, que connecta la Franja de Gaza amb territori egipci.

15.09h

El ministre de Defensa d'Israel diu que la guerra no s'aturarà

· Yoav Gallant, que encapçala el ministeri de Defensa israelià, ha reiterat la posició del govern, afirmant que la treva de quatre dies és només una pausa breu. A més, ha assegurat que, un cop s'acabi, Israel reprendrà les operacions militars.

"No ens aturarem fins que aconseguim els nostres objectius: la destrucció d'Hamàs i el retorn dels segrestats de Gaza a Israel. Hi ha 240 segrestats i això no ho podem acceptar ni tolerar", ha dit en una conversa amb el seu homòleg italià, que estava de visita a Tel-Aviv.

Segons els recomptes de víctimes elaborats per les autoritats de Gaza controlades per Hamàs, els atacs d'Israel han causat la mort de més de 14.850 palestins, incloent-hi uns 6.150 nens.

12.54h

Israel comença els procediments per alliberar 39 presos palestins

· Les autoritats d'Israel han començat els procediments per alliberar un grup de 39 presos palestins, després del començament de la treva de quatre dies pactada amb el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs), que inclourà l'alliberament de 50 persones segrestades durant els atacs del 7 d'octubre.

Segons el diari israelià Haaretz, un total de 24 dones i 15 homes palestins ja han sortit de les presons de Damon i Megiddo i han estat traslladats la presó d'Ofer, des d'on seran finalment alliberats dues hores després de l'arribada a territori israelià del primer grup de tretze segrestats. El procés començarà a les 16.00.

11.49h

Hezbol·là diu que s'afegeix a la treva

· El partit-milícia xiïta libanès Hezbol·là, encapçalat per Hassan Nasral·là, ha afirmat que se sumarà a la treva de quatre dies pactada entre Israel i el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) a la Franja de Gaza, sempre que l'exèrcit israelià no porti a terme atacs contra el sud del Líban, després de setmanes d'enfrontaments a la frontera.

10.55h

Egipte, Espanya i Bèlgica demanen una "treva sostinguda" entre Israel i Hamàs

· El president egipci, Abdelfatah al-Sisi, el president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre belga, Alexander De Croo, han demanat una "treva sostinguda" en el conflicte entre Israel i Hamàs. En el primer dia d'alto-el-foc, Al-Sisi ha confiat que duri més de quatre dies, tal com està previst inicialment. "La treva s'ha de mantenir", ha afegit el president espanyol, mentre el primer minstre belga ha remarcat que aquest alto-el-foc és un primer pas per aturar la guerra. D'altra banda, Al-Sisi ha demanat a la comunitat internacional seriositat per abordar la resolució al conflicte amb l'establiment de dos estats independents. Per aconseguir-ho, el president egipci ha plantejat la intervenció de l'ONU.

08.03h

Comença la treva de quatre dies entre Israel i Hamàs

· L'alto-el-foc de quatre dies entre Israel i Hamàs ja ha començat. L'aturada de les hostilitats, negociada gràcies a la intermediació de Catar i pactada en canvi de l'intercanvi d'ostatges i presoners, arriba després de gairebé set setmanes de dur conflicte arran dels atacs del 7 d'octubre. Tot i l'entrada en vigor de l'alto-el-foc, l'exèrcit d'Israel ha avisat en un vídeo a les xarxes socials que la pausa humanitària era temporal i que la guerra no s'havia acabat.

Segons el pacte, els primers tretze ostatges d'Hamàs –previsiblement, dones i nens– seran alliberats a primera hora d'aquesta tarda, i un grup de presoners d'Israel ho seran poc després.

En el piulet, l'exèrcit d'Israel diu en àrab als ciutadans de Gaza que està prohibit moure's cap al nord, que descriu com una "perillosa zona de guerra".

"Només és possible moure's del nord de la franja cap al sud per la carretera Salah al-Din. El moviment de residents del sud cap al nord no és permès i és perillós", afegeix l'exèrcit israelià.

L'aturada en les hostilitats també ha de permetre una intensificació de l'entrada d'ajut humanitari a Gaza, on l'ONU i les organitzacions humanitàries adverteixen de fa setmanes que la situació és desesperada.

23.11.2023
16.39h

Hamàs anuncia que deixa de col·laborar amb l'OMS per la detenció del director de l'hospital d'Al-Xifa

Les autoritats de la franja de Gaza, controlades per Hamàs, han anunciat que aturen la col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'ençà de la detenció del director de l'hospital d'Al-Xifa per part de militars israelians durant l'evacuació del centre mèdic.

El portaveu del Ministeri de Salut, Ashraf Al-Qidra, ha recalcat que l'OMS coordinava l'evacuació de les persones internades a l'hospital mentre es produïa un setge per part de l'exèrcit d'Israel.

Al-Qidra també ha dit que se suspenen les evacuacions de ferits gestionades per l'OMS fins que s'enviï un informe explicant què ha passat a l'hospital d'Al-Xifa i que els detinguts siguin alliberats.

15.36h

Catar diu que la treva començarà demà a les sis del matí

El ministre d'Afers Estrangers de Catar ha anunciat que la treva acordada entre l'estat d'Israel i Hamàs començarà demà a les sis, hora catalana.

A més, els primers ostatges seran alliberats a les 17.00. L'alto-el-foc durarà quatre dies, en què la milícia palestina lliurarà cinquanta empresonats i, en canvi, Israel alliberarà cent cinquanta palestins, entre els quals hi ha mares i joves.

Durant la treva, les autoritats israelianes, que s'han compromès a no empresonar ni atacar ningú a Gaza, deixaran de sobrevolar completament la zona sud de l'enclavament i la zona nord durant sis hores diàries.

12.43h

Gaza suspèn la col·laboració amb l'OMS després de la detenció del director de l'hospital d'Al-Xifa

. Les autoritats de Gaza han anunciat que aturaran tota col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) després de la detenció del director de l'Hospital Al Xifa per part de militars israelians durant el procés d'evacuació del centre mèdic, el més gran de l'enclavament.

El portaveu del Ministeri de Sanitat de Gaza, Ashraf al Qidra, ha recalcat que l'organització internacional estava coordinant l'evacuació de les persones que es troben a l'hospital, "sotmès a l'encerclament, l'assalt i la destrucció per part de les forces d'ocupació, que van privar als presents d'aliments, aigua, medicines, electricitat i seguretat".

Així, ha recalcat que "un comboi de Nacions Unides, representat per l'OMS, es va traslladar ahir per a evacuar a part dels pacients i el personal mèdic, sotmesos a les pràctiques nazis més horribles". I ha afegit: "Ens va sorprendre que el comboi fos interceptat durant unes set hores en un lloc de control de l'ocupació que separa el nord del sud de la Franja de Gaza, on va haver-hi casos d'extrema violència contra pacients, acompanyants i personal mèdic".

Al Qidra ha remarcat que "l'ONU té total responsabilitat en aquest succés i esperem mesures apropiades i urgents per la seva part per a abordar la situació", al mateix temps que ha criticat que "l'OMS no ha lliurat cap informe al Ministeri (de Sanitat de Gaza) per a aclarir el que ha passat, inclòs el número i noms dels detinguts".

Finalment, ha dit que "se suspèn tota coordinació amb l'OMS sobre l'evacuació de la resta de ferits i equips mèdics fins que s'enviï un informe explicant què ha passat i que els detinguts siguin alliberats", sense que l'organisme internacional s'hagi pronunciat ara com ara sobre el succeït.

09.09h

Desenes de palestins morts en bombardaments israelians

· Desenes de palestins han mort en una nova onada de bombardaments executats per l'exèrcit d'Israel contra uns quants punts de la Franja de Gaza, arran dels retards en l'entrada en vigor de la treva acordada entre el govern israelià i el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs).

08.31h

Catar diu que el començament de la treva s'anunciarà aviat

· El portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers de Catar, Majid bin Mohamed al-Ansari, ha dit que l'entrada en vigor de la treva entre el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) i Israel s'anunciaria en aquestes hores vinents.

Ho ha explicat en un comunicat a l'agència QNA, en què també ha dit que les converses entre Catar i Egipte sobre els detalls de la treva avançaven positivament.

A més, ha informat que Catar, Egipte i els Estats Units continuaven treballant per "assegurar el començament ràpid de la treva" i garantir el compromís d'Hamàs i Israel de respectar-la.

22.11.2023
21.15h

Les autoritats de Gaza eleven a més de 14.500 els morts pels atacs israelians

· Les autoritats de la franja de Gaza, controlades per Hamàs, han elevat a 14.532 la xifra de víctimes mortals pels bombardaments de l'exèrcit israelià d'ençà del 7 d'octubre.

Segons les dades publicades, més de 6.000 morts són menors i unes 7.000 persones continuen desaparegudes entre les runes causades pels atacs aeris.

11.39h

L'ultradretà Ben-Gvir refusa el pacte amb Hamàs

· El ministre de Seguretat Nacional israelià, l'ultradretà Itamar Ben-Gvir, ha refusat l'acord entre Israel i el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) per a una treva de quatre dies a Gaza. En aquest sentit, ha alertat que el pacte estableix un "precedent perillós".

El dirigent del partit Otzma Yehudit ha indicat que l'acord significa "repetir errors passats", en una clara referència a l'intercanvi del soldat israelià Gilad Shalit el 2011 a canvi de l'alliberament de més de mil presos palestins.

09.55h

Jordània confia que la treva serveixi per a posar punt final a la guerra

· El govern de Jordània ha celebrat l'acord que facilitarà l'alliberament d'ostatges en mans del Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) a canvi d'una pausa temporal de l'ofensiva militar israeliana a la franja de Gaza, i confia que posi les bases per al final de la guerra i del "desplaçament forçós" dels habitants de Gaza.

El Ministeri d'Afers Estrangers jordà, que ha agraït la tasca de mediació encapçalada per Catar, en col·laboració amb Egipte i els Estats Units, ara reclama l'entrada de "prou ajut humanitari" a tot arreu de la franja de Gaza.

08.20h

Israel alliberarà 150 presos palestins

· Hamàs ha afirmat que, "després de difícils i complexes negociacions durant molts dies", les parts han assolit un acord de treva humanitària, que exigeix la suspensió de les accions militars de l'exèrcit israelià. L'alto-el-foc durarà quatre dies i que s'ha aconseguit amb els "incansables esforços de Qatar i Egipte".

La milícia palestina lliurarà cinquanta ostatges i, a canvi, Israel alliberarà 150 presoners palestins, entre els quals hi ha mares i joves. Durant la treva, les autoritats israelianes, que s'han compromès a no empresonar ni atacar ningú a la Franja de Gaza, deixaran de sobrevolar completament la zona sud de l'enclavament i la zona nord durant sis hores diàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any