Confirmada l’existència d’ones gravitacionals, l’última predicció d’Einstein

VilaWeb
Redacció
11.02.2016 - 16:30
Actualització: 12.02.2016 - 17:44

Els científics de l’Observatori d’Inferometria Làser d’Ones Gravitacionals (LIGO), als Estats Units, han anunciat que havien pogut confirmar l’existència de les ones gravitacionals a l’espai, la darrera predicció de la teoria de la relativitat d’Einstein que encara s’havia de confirmar.

Cents anys després de la predicció d’Albert Einstein, encara no s’havien pogut detectar directament. Però els científics de l’experiment LIGO han explicat en una conferència de premsa a la National Science Foundation (de Washington) que les ones gravitacionals causades per un gran col·lapse còsmic havien travessat el seu detector i hi havien deixat un senyal visible. El Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears és l’únic equip científic del país que participa d’aquest experiment.

Ja s’havia filtrat que el senyal detectat corresponia a la radiació emesa durant la col·lisió de dos forats negres en un sistema d’estrelles binari.

Aquest vídeo mostra d’una manera molt didàctica què són les ones gravitacionals.

Els físics Umberto Cannella i Daniel Whiteson hi expliquen què són i per què causen arrugues en l’estructura de l’espai-temps, com funciona el detector LIGO i per quina raó la detecció d’aquestes ones tan dèbils i esquives obrirà la porta a una nova astronomia: l’astronomia gravitacional.

La detecció de les ones gravitacionals pot donar més informació sobre alguns fenòmens de l’univers, com per exemple la formació de forats negres supermassius i la connexió d’aquests forats amb el naixement de les galàxies; en definitiva, poden donar-nos informació sobre la història del cosmos.

Una explicació sobre les ones gravitacionals

Ara fa un mes, al programa ‘L’internauta’, Vicent Partal entrevistava Miquel Nofrarias, del grup d’investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya que va col·laborar amb l’Agència Espacial Europea (ESA) amb l’objectiu d’analitzar les ones gravitacionals. ‘Fins ara tot allò que sabem de l’univers ho hem après a través de la llum: tenim telescopis, antenes de ràdio, satèl·lits que miren raigs X… Tot això és un espectre de les ones electromagnètiques, veiem i entenem l’univers a través seu. El fet de detectar unes altres ones, com les gravitatòries, implicaria utilitzar un sentit diferent, el de l’oïda, per a descobrir i explicar moltes coses més de l’univers’, comentava.

I explicava: ‘Les ones gravitacionals són una predicció de la teoria general de la relativitat, que va publicar Einstein fa cent anys. Aquesta teoria ens explica la gravetat, com interacciona. I la particularitat de la teoria d’Einstein és que va introduir aquesta novetat que relaciona la massa i l’energia amb la geometria de l’espai i del temps; va enllaçar aquests dos conceptes que abans, des de Newton, no es relacionaven. És a dir, per una banda hi havia el temps, i per una altra l’espai. Einstein els va unir i, a conseqüència d’això, si hi havia masses que es movien molt de pressa, l’una al voltant de l’altra en processos molt energètics, aquest teixit, que és el que anomenem espai-temps, es veuria pertorbat. I les ones gravitacionals són precisament aquestes pertorbacions que surten d’un sistema on hi ha masses en moviment. Unes masses que produeixen unes radiacions que es propaguen per l’espai i que són aquestes ones gravitacionals.’

Vegeu l’entrevista sencera:

La Universitat de les Illes Balears

 

 

 

Seguiu en directe la conferència de premsa:

Més informació al bloc ‘Pols d’estels’ d’Enric Marco: Les ones gravitatòries descobertes?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any