Empreses de l’Ibex-35 incideixen en la necessitat de comptar amb seguretat jurídica per atreure la inversió

  • Directius del BBVA, Telefónica, Repsol, IAG i Abertis reivindiquen els esforços d'Espanya i demanen un paper internacional més significatiu per al país

VilaWeb
Redacció
03.10.2017 - 12:39

Directius del BBVA, Telefónica, Repsol, IAG i Abertis reivindiquen els esforços d’Espanya i demanen un paper internacional més significatiu per al país

MADRID, 3 (EUROPA PRESS)

El BBVA, Telefónica, Repsol, IAG i Abertis han incidit en la importància que existeixi seguretat jurídica i confiança en un país, perquè és un element fonamental per crear una marc estable que atregui els inversors i generar així riquesa i benestar per a tota la societat.

El president del BBVA, Francisco González, ha remarcat que la seguretat jurídica és “un bé indispensable” perquè la societat progressi i està directament relacionada amb la creació de riquesa i benestar, així com amb la inversió, perquè és un factor a l’hora de prendre decisions per part dels inversors.

En aquesta línia, el president de IAG, Antonio Vázquez, també ha assenyalat que la seguretat jurídica a un país és “absolutament fonamental” a l’hora d’oferir un marc estable d’actuació i ha incidit que actualment “els grans sobresalts” en matèria de seguretat s’estan donant als països del primer món.

El president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha remarcat que l’estabilitat del marc jurídic i la reducció d’incerteses són factors “fonamentals” a l’hora de decidir on invertir i en quina quantitat. “La confiança expressada des del punt de vista d’un marc jurídic predictible, estable i confiable és fonamental per a la inversió”, ha afegit.

Referent a això, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha incidit en la importància de generar confiança perquè un país sigui atractiu per als inversors i tingui èxit en un món amb poques barreres”. “La clau per ser reeixit i atreure inversions i generar un entorn d’innovació és ser atractiu, i això es diu confiança”, ha remarcat.

En aquest sentit, ha incidit que Repsol, que contempla la confiança com un element clau a l’hora de fer inversions que tenen un durada de 25 o 30 anys, ha invertit en els darrers deu anys a Espanya més que en cap altre dels gairebé 30 països en els quals es troba present, superant els 10.000 milions d’euros.

Referent a això, el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés, ha remarcat que la negociació al voltant de la presa de decisions d’inversions i la modificació de contractes és “més jurídica que econòmica”. A diferència de Repsol, les seves inversions al país han estat “residuals” en els darrers anys a causa que la seguretat jurídica ha d’anar lligada a un model estable a llarg termini, cosa que, segons ha remarcat, en el negoci de l’autopistes no existeix a Espanya.

En aquest sentit, el també vicepresident d’Abertis ha reclamat que es defineixin els models i s’adapti la legislació en funció del que es vol implementar i que sigui conforme als nous temps per evitar que el model es converteixi en “inoperable”.

Álvarez-Pallete ha afegit que és molt important ser conscient que la disrupció tecnològica que està vivint el món “s’accelerarà”, impulsada per la revolució que portarà la intel·ligència artificial, que canviarà models de negoci i la forma en què vivim i fem les coses, per la qual cosa serà necessari adaptar el marc a aquesta nova realitat.

ESPANYA EN L’ESCENARI GLOBAL

Referent a això, considera que va serà essencial adoptar a nivell global regles de jocs concordes al nou món que s’està creant i ha assegurat que gràcies a la feina dels darrers anys Espanya “té l’oportunitat d’ocupar una posició de lideratge en aquest àmbit”.

Davant el nou repte digital, González ha destacat que “s’estan repartint les cartes del joc” i creu que “la partida encara no està decidida”. “Des del punt econòmic el món va a ser molt més ric, va a haver-hi molta riquesa per a tothom i Espanya ha de participar”, ha afirmat el president del BBVA, qui ha destacat la feina “excepcional” que ha fet el país.

Per la seva banda, Imaz ha recalcat que Espanya ha de tenir més confiança en si mateixa després de tots els esdeveniments que ha superat en els darrers 40 anys, una confiança que també han de transmetre les empreses del país. Com a repte, Imaz ha esmentat el “fort esforç” que ha de fer el país per incrementar el PIB industrial.

En aquest sentit, Vázquez ha insistit en el salt espectacular que ha fet Espanya en els darrers anys en els quals les empreses han donat un salt competitiu espectacular i no només per una gestió adequada dels costos laborals, sinó també per un augment de la productivitat que ha situat Espanya en una “tesitura més adequada” pel que fals seus referents a Europa.

En aquest context, els ponents han coincidit en la necessitat de fer una aposta clara i decidida per l’educació a tots els nivells, tant especialitzada com professional, que serà clau per a competitivitat en els propers anys, així com fomentar el compromís amb el canvi i la millora contínua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any