Els romeus prenen Monistrol de Montserrat

  • La Festa dels Romeus es renova amb el recorregut guiat ‘El miracle’

VilaWeb
Redacció
26.01.2018 - 02:00

Corria el segle XVI i la pesta assolava el món. Tot just començava el Renaixement i als peus de Montserrat els habitants de Monistrol intentaven desfer-se de la malaltia amb remeis medievals. Com cada any, la Festa dels Romeus il·lustra la realitat històrica del poble una setmana després de la festivitat de Sant Sebastià, patró de qui diuen que va eradicar la pesta a Monistrol.

Demà i diumenge, els pelegrins que visitin el poble seran testimonis d’escenes inspirades en situacions que van succeir durant el segle XVI a Monistrol. Tots els habitants del municipi s’involucraran en aquesta festa històrica en què els personatges i els fets representats combinen rigor i tradició.

Enguany, els Romeus s’han renovat amb la direcció artística de Pepo Flores, que ha augmentat el nombre d’escenes que es representaran, i uns retocs de guió del dramaturg Joan Pozo. Els canvis, que d’altra banda mantenen l’essència de la festa, tenen com a objectiu contextualitzar millor l’època en què se situen les representacions i evitar aglomeracions, ja que per primer cop es representaran diverses escenes a la vegada a diferents punts del poble.

Aquestes escenes, amb una durada de deu minuts cadascuna i d’entrada lliure, s’aniran repetint durant el cap de setmana en diferents espais. Entre les escenes, destaca el mostassaf de Monistrol (a la plaça de la Font Gran), l’amor esquinçat (al passeig de la Canaleta) i l’hospital de Sant Roc (a Can Cavallé-Tómbola).

Una altra novetat és el recorregut guiat ‘El miracle’. Aquesta representació de trenta minuts va destinada a grups de 30-35 persones i es farà demà i diumenge a partir de les 16.00 cada mitja hora. L’activitat transcorrerà pels carrers més rellevants de la història de Monistrol durant l’època medieval, i per assistir-hi caldrà inscriure-s’hi prèviament al punt d’informació de la plaça de la Font Gran.

A més, durant el cap de setmana, els visitants viuran com es vivia fa cinc segles. Veuran malalts als carrers, rebran els metges de la pesta i trobaran predicadors a les cantonades; podran parlar amb remeieres, escoltar músics de carrer i comprar en una fira medieval. Així, les mostres d’oficis i les disfresses dels monistrolencs ajudaran, com cada any, a recrear un ambient del passat més enllà de les escenes populars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any