Els familiars dels presos polítics fan una crida a omplir de cartes els dirigents europeus demanant-los auxili

  • L’ACDC demana als ciutadans que enviïn les missives als caps de govern d’Alemanya, França, Irlanda, Portugal i Finlàndia, i esperen un impacte 'per saturació'

VilaWeb
ACN
04.04.2018 - 12:08
Actualització: 04.04.2018 - 18:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que agrupa els familiars dels presos polítics independentistes o a l’exili, ha presentat la campanya ‘Europe, make a move’, amb què espera omplir els despatxos dels caps de govern de cinc estats europeus de cartes de catalans demanant ‘auxili’ i ‘ajuda’ per la situació que viu el Principat i la ‘vulneració de drets’ que s’hi cometen. L’entitat ha preparat una missiva en les cinc llengües oficials d’Alemanya, Finlàndia, França, Irlanda i Portugal perquè els ciutadans la signin i l’enviïn als primers ministres respectius de manera massiva i concentrada en el temps.

PDF: Us podeu descarregar els models de carta en alemany, francès, finès, anglès, portuguès i català.

L’objectiu és que rebin la mateixa carta moltes vegades en un temps breu, concentrat, per tal d’aconseguir un ‘impacte per saturació’. Entitats i partits independentistes col·laboraran per distribuir les cartes durant la diada de Sant Jordi, de manera que la majoria arribin durant l’abril.

A la carta, presentada avui a Barcelona, s’hi fa un ‘crit d’auxili’ de part de tots aquells qui estan ‘compromesos amb els valors democràtics i de defensa dels drets humans’. ‘No podem obviar ni mirar cap a un altre costat, amb les coses que passen a Catalunya’, diuen, i per això demanen ‘ajuda’ als dirigents i les institucions europees.

Expliquen tots els fets que s’han succeït a Catalunya, des d’abans de l’1 d’octubre, i denuncien ‘l’onada d’actuacions policíaques, judicials i governamentals greument vulneradores de drets fonamentals reconeguts a la Convenció Europea dels Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la UE i la constitució espanyola mateixa’. Igualment, recorden que l’aplicació de l’article 155 ‘incompleix de manera flagrant’ les lleis constitucionals, i denuncien l’ús de la ‘violència física contra la ciutadania per participar en un referèndum’ i la persecució judicial contra batlles i polítics, amb les ‘desproporcionades presons preventives’ als diputats i membres del govern, a més de l’atribució del delicte de rebel·lió sense que hi hagi hagut cap violència. Recorden que tot plegat vulnera la separació de poders fa perillar l’estat de dret.

Per últim, la carta recorda que la Comunitat Europea va néixer amb el noble objectiu ‘que el verí de l’autoritarisme i el feixisme no tornés mai més a apoderar-se dels estats que la conformen’. ‘Avui la missió i l’ànima fundacionals de la Unió Europea estan en risc, des del moment que permet la deriva autoritària d’un dels seus estats membres, sense cap mena de reacció per a impedir-ho.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes