L’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), que agrupa els familiars dels presos polítics independentistes o a l’exili, ha presentat la campanya ‘Europe, make a move’, amb què espera omplir els despatxos dels caps de govern de cinc estats europeus de cartes de catalans demanant ‘auxili’ i ‘ajuda’ per la situació que viu el Principat i la ‘vulneració de drets’ que s’hi cometen. L’entitat ha preparat una missiva en les cinc llengües oficials d’Alemanya, Finlàndia, França, Irlanda i Portugal perquè els ciutadans la signin i l’enviïn als primers ministres respectius de manera massiva i concentrada en el temps.

PDF: Us podeu descarregar els models de carta en alemany, francès, finès, anglès, portuguès i català.

L’objectiu és que rebin la mateixa carta moltes vegades en un temps breu, concentrat, per tal d’aconseguir un ‘impacte per saturació’. Entitats i partits independentistes col·laboraran per distribuir les cartes durant la diada de Sant Jordi, de manera que la majoria arribin durant l’abril.

A la carta, presentada avui a Barcelona, s’hi fa un ‘crit d’auxili’ de part de tots aquells qui estan ‘compromesos amb els valors democràtics i de defensa dels drets humans’. ‘No podem obviar ni mirar cap a un altre costat, amb les coses que passen a Catalunya’, diuen, i per això demanen ‘ajuda’ als dirigents i les institucions europees.

Expliquen tots els fets que s’han succeït a Catalunya, des d’abans de l’1 d’octubre, i denuncien ‘l’onada d’actuacions policíaques, judicials i governamentals greument vulneradores de drets fonamentals reconeguts a la Convenció Europea dels Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la UE i la constitució espanyola mateixa’. Igualment, recorden que l’aplicació de l’article 155 ‘incompleix de manera flagrant’ les lleis constitucionals, i denuncien l’ús de la ‘violència física contra la ciutadania per participar en un referèndum’ i la persecució judicial contra batlles i polítics, amb les ‘desproporcionades presons preventives’ als diputats i membres del govern, a més de l’atribució del delicte de rebel·lió sense que hi hagi hagut cap violència. Recorden que tot plegat vulnera la separació de poders fa perillar l’estat de dret.

Per últim, la carta recorda que la Comunitat Europea va néixer amb el noble objectiu ‘que el verí de l’autoritarisme i el feixisme no tornés mai més a apoderar-se dels estats que la conformen’. ‘Avui la missió i l’ànima fundacionals de la Unió Europea estan en risc, des del moment que permet la deriva autoritària d’un dels seus estats membres, sense cap mena de reacció per a impedir-ho.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb