Els barons crítics del PSOE, escridassats a l’entrada de la seu del partit

  • Malgrat el PSOE havia demanat un dispositiu de seguretat, diversos militants assetgen els integrants del comitè federal

Redacció
01.10.2016 - 09:12
Actualització: 01.10.2016 - 11:17

“Traïdors”, “vergonya” i crits de “Pedro, Pedro” són alguns dels missatges que han d’escoltar els barons díscols abans d’entrar a la seu de Ferraz, on aquest dissabte se celebra el Comitè Federal del PSOE. Malgrat que el PSOE havia demanat a la militància que no acudís a les immediacions de la seu, una trentena de simpatitzants de Pedro Sánchez assetja els crítics a peu de carrer, on també hi ha concentrats un centenar de periodistes. Ho han viscut, de moment, Eduardo Madina, Javier LAmbán, Micaela Navarro, José Blanco i José María Barreda. La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ha entrat pel garatge. Per contra, alguns dels membres del Comitè Federal que donen suport a Sánchez, com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, han estat rebuts amb aplaudiments.

Pugna entre crítics i oficialistes per la composició de la mesa del comitè federal
Crítics i oficialistes pugnen a hores d’ara al Comitè Federal del PSOE per imposar l’ordre del dia de la reunió, un aspecte clau perquè marca les votacions que es faran i que té com a camp de batalla la Mesa del Comitè Federal, que encara no està formada. Tradicionalment han ocupat aquest òrgan l’andalusa Verónica Pérez –la representant del sector crític que dimecres va assegurar que era l’única autoritat del PSOE- el basc Rodolfo Ares i la catalana Núria Marín, tots dos últims considerats pròxims a Sánchez. La Mesa és qui ha d’ordenar el debat i, per tant, qui marcarà si s’imposa el full de ruta dels oficialistes –que volen que es convoqui primàries pel 23 d’octubre i un Congrés Extraordinari els dies 12 i 13 de novembre- o el dels crítics, que volen fer una votació sobre el lideratge de Sánchez.

Segons fonts del PSOE de moment no hi ha acord sobre qui formarà part d’aquesta mesa, que està integrada per un president, un vicepresident i un secretari, i que es constitueix abans de l’inici de cada Comitè Federal.

Mentre no es constitueix no es pot iniciar el debat al Comitè Federal, on Sánchez no ha demanat parlar el primer –com passa tradicionalment- i podria prendre la paraula en primera instància la presidenta andalusa, Susana Díaz, màxim càrrec institucional del partit.

Els dos sectors assisteixen al Comitè amb voluntat d’imposar ordres del dia diferents. Els crítics amb el que va aprovar l’Executiva del PSOE abans de la dimissió dels 17 díscols amb la direcció, i els oficialistes –que en un comunicat d’aquest divendres es declaraven ‘en funcions’- amb el calendari de primàries i Congrés que va anunciar l’Executiva reduïda dels fidels a Sánchez.

Cap dels dos sectors reconeix la legitimitat del contrari. Els crítics asseguren que l’Executiva de Sánchez està ‘de facto’ dimitida en aplicació del que diuen els estatuts, i els oficialistes apunten que els membres de l’Executiva dimitits –com l’andalusa Verónica Pérez, que es va proclamar l’única autoritat del PSOE a les portes de Ferraz- ja no tenen cap càrrec al partit.

Formen el Comitè Federal prop de 300 persones. Són secretaris territorials, portaveus a les cambres, delegats, càrrecs orgànics del partit i la direcció. També hi poden assistir, sense dret a vot, els antics secretaris generals del PSOE i altres òrgans.

De fons, la batalla pel vot a una hipotètica investidura de Mariano Rajoy. Bona part dels crítics aposten per la sortida de Sánchez –que conduiria a aquesta abstenció- tot i que no tots ha expressat públicament aposta postura. Sánchez manté el seu ‘no’ i la seva aposta per un govern ‘alternatiu’, però el seu grup parlamentari al Congrés està profundament dividit, i els crítics podrien no acatar la disciplina de vot.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any