algeria

Desenes de milers de persones han sortit als carrers d’Alger per insistir en canvis fonamentals per al país, durant el que està sent la major concentració a la capital del país nord-africà d’ençà que van començar el mes passat les protestes contra el president, Abdelaziz Bouteflika.

‘Si creuen que estem cansats, s’equivoquen. Aquí no s’atura ningú’, ha declarat un dels assistents a la protesta d’Alger, el doctor Madyid Benzida. També es té constància de pares que han portat els seus fills a una marxa, de caràcter més pacífic que en altres ocasions ‘Volem un futur millor per al nostre país’, asseguren els pares de Mohamed Kemime, de 10 anys.

Malgrat que Bouteflika va acabar cedint a les exigències dels manifestants per retirar la seva candidatura a la reelecció en els comicis – els seus opositors creuen que està incapacitat per governar després de l’infart patit el 2013 -, el cap de l’estat algerià va decidir ajornar les eleccions per donar temps a una ‘conferència nacional’, que s’entén com una ampliació articial del seu mandat.

Des del partit governamental del Front d’Alliberament Nacional (FLN), s’ha assegurat que Bouteflika ‘ja és història’ i que la seva formació ha de mirar cap avança i donar suport als manifestants.

Bouteflika confiava a calmar les protestes amb promeses de canvi polític en un panorama que ha estat dominat pel president i l’elit del seu partit des de fa dècades.
A més, un ex-ministre que forma part del cercle proper a Bouteflika ha assegurat a Reuters que el president no pot sobreposar-se a la creixent pressió social dels algerians. ‘S’ha acabat. Buteika no té més opció de renunciar’, ha afirmat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb