Elpidio Silva, sobre l’operació Catalunya: ‘L’estat espanyol és un estat de caràcter autoritari’

  • L'ex-jutge fa una dura crítica a l'estructura de l'estat espanyol, denuncia que no hi ha separació de poders i que el poder judicial és només un 'ritual' que no vol trobar la veritat

VilaWeb
Redacció
30.05.2017 - 21:49
Actualització: 30.05.2017 - 23:12

El jutge inhabilitat Elpidio Silva ha assegurat al parlament que si cap jutge no investiga l’operació Catalunya és perquè el Ministeri d’Interior espanyol i la fiscalia no han portat el cas al jutjat, ja que el govern espanyol coneixia el cas i n’és responsable. Silva, inhabilitat 17 anys per prevaricació en empresonar l’ex-director de Caja Madrid Miguel Blesa, s’ha centrat bàsicament en criticar durament l’estructura de l’estat espanyol, que veu hereva del franquisme. ‘Si a algú que ha estat 40 anys al desert, li dones aigua bruta, se la beu’, ha dit, en referència a les mancances de la constitució espanyola.

En aquest sentit, ha criticat sobretot la falta de divisió de poders. ‘L’estat espanyol és un règim, no totalitari, però sí de caràcter autoritari. No és pròpiament una democràcia sòlida, som en el postfranquisme’, ha defensat. Sobre el poder judicial ha dit que és un ritual, que no cerca la veritat, i ha lamentat la politització del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la poca autonomia de la fiscalia espanyola.

Sobre l’operació Catalunya ha dit que s’ha utilitzat la llei contra enemics polítics, i que és molt preocupant que investigacions policials no es portin davant dels jutjats immediatament. Això suposa que determinats policies ‘de confiança’ van actuar fora de la llei i això podria derivar en investigacions contra els independentistes però també contra altres suposats enemics de l’estat espanyol.

Drets i els antecedents des del 2010
Per la seva banda, dos representants de l’entitat jurídica Drets, Sergi Blázquez i Agustí Carles, també han posat en dubte la democràcia espanyola. Carles ha fet un exhaustiu repàs cronològic de l’operació Catalunya, que tindria antecedents l’any 2010, quan la Banca Privada d’Andorra (BPA) va comprar el Banco Madrid, passant pel dinar de la Camarga o els acords en matèria fiscal entre Andorra i l’estat espanyol.

Carles ha insinuat que l’estat espanyol va pressionar els Estats Units i Andorra per a intervenir la BPA i obtenir dades compromeses dels comptes de la família Pujol Ferrusola, cosa que va provocar la indignació dels germans Cierco, responsables del banc, i que ha tingut com a conseqüència diversos girs en algunes investigacions judicials basades en informacions aportades per ells. Segons Carles, Mariano Rajoy coneixia les maniobres policíaques contra polítics catalans perquè –ha recordat– ‘quatre policies no podien tancar un banc’.

Per a ell, alguns informes policials atribuïts a la UDEF en realitat eren responsabilitat de certs comandaments policíacs que actuaven sota les ordres de l’ex-ministre d’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz. La UDEF ‘no va voler jugar, perquè hauria judicialitzat la investigació’, ha dit, i això no hauria convingut al PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any