Les indústries elèctriques agrupades en l’anomenat Fòrum Nuclear han amenaçat amb aturar les nuclears si el govern estatal no els paga les retribucions corresponents al diòxid de carboni (CO2) no emès.

Al text, el Fòrum afirma que el projecte de llei pel qual s’actua sobre aquesta retribució i la pressió fiscal actual provocarien la finalització de l’activitat de tot el parc nuclear.

La patronal reacciona així a l’anunci que va fer ahir el president espanyol, Pedro Sánchez, segons el qual els 650 milions que s’haurien de pagar a les elèctriques per aquest concepte es desviaran als consumidors per rebaixar-los el rebut de la llum.

El Fòrum Nuclear alerta que en cas que el projecte de Llei s’aprovi i entri en vigor, el preu de venda real de la generació elèctrica nuclear, un cop minorat el preu del CO2, no hauria de ser inferior als 57-60 euros per megavat l’hora amb el nivell impositiu actual. I afegeix: “Si no és així, seria impossible la continuïtat de les centrals nuclears”

De la mateixa manera, l’entitat subratlla que si aquest projecte de llei hagués estat en vigor, no s’hauria sol·licitat la renovació de les autoritzacions d’explotació de les centrals. En tot cas, la patronal afegeix que, si finalment la norma entra en vigor, no s’hauria d’aplicar de forma retroactiva “en cap cas.

El president del Fòrum, Ignacio Araluce, ha advertit que la finalització “anticipada” de la tecnologia de generació “que més electricitat produeix a Espanya i que més emissions de gasos d’efecte hivernacle evita” duria a un tancament desordenat de la generació nuclear (amb la consegüent pèrdua de llocs de treball i teixit industrial), a una dependència energètica més gran de l’exterior i a un increment de la volatilitat del preu al mercat majorista.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.