La militància d’ERC confia avui a Junqueras l’escenari post-sentència

  • La militància d’ERC ratificarà avui Junqueras com a president i Rovira com a secretària general, acompanyats dels 'alter ego' Pere Aragonès i Marta Vilalta

VilaWeb
Les bases voten la nova executiva del partit, que consolida Aragonès i Vilalta a primera línia
Odei A.-Etxearte
14.09.2019 - 21:50
Actualització: 15.09.2019 - 10:32

No s’hi albiren fissures. La militància d’ERC ratificarà avui Oriol Junqueras com a president d’ERC i Marta Rovira com a secretaria general, acompanyats dels alter ego respectius al govern i a la seu nacional del carrer Calàbria: Pere Aragonès com a nou coordinador general i Marta Vilalta com a secretària general adjunta. La seva és l’única candidatura que es presenta per a renovar la direcció. Des de la presó i l’exili, Junqueras i Rovira continuen al capdavant del partit però alhora consoliden el relleu generacional gestat de ja fa temps per entomar els perjudicis organitzatius de la repressió i fer emergir lideratges de futur. Un total de 9.516 militants podran votar la candidatura electrònicament o amb urnes arreu del territori. Com que la seva llista és l’única, només hi ha dues opcions per als qui exerceixin el dret de vot: avalar l’executiva de Junqueras o votar en blanc.

De la presó estant, Junqueras s’ha proposat de culminar el projecte que abandera d’ençà del 2011 per convertir ERC en la força hegemònica de l’independentisme. Amb ell al capdavant, ERC ha obtingut els millors resultats electorals després de la Segona República, a cavall d’un projecte polític fonamentat a eixamplar majories que s’ha concretat en una moderació en les formes i un republicanisme d’identitats compartides, amb l’objectiu d’acostar-se a l’electorat desencisat amb el PSC i els comuns. ERC ha entomat l’etapa posterior de l’1-O, marcada per la repressió i l’exili, aparcant la via de la unilateralitat i readaptant-se als límits de l’acció autonòmica amb l’objectiu d’engrossir els suports de l’independentisme a còpia de bastir ponts amb no independentistes contraris a la repressió i defensors de la democràcia. També optant pel diàleg amb Madrid.

La nova estratègia política, al novembre

Però no serà fins d’aquí a unes quantes setmanes, probablement al novembre, segons fonts del partit, que ERC haurà de redefinir la seva estratègia en la segona part del congrés nacional. El calendari pot condicionar decisivament el debat intern, atès que probablement el Tribunal Suprem ja haurà fet pública la sentència contra els presos polítics i la resta d’acusats i s’haurà concretat la resposta civil i dels partits independentistes. Després de la votació d’avui, l’executiva haurà de nomenar la comissió que elaborarà la ponència que es debatrà en la resta del progrés congressual.

Fa més d’un any, en la darrera conferència nacional, les bases d’ERC van forçar a incloure-hi la no renúncia a la via unilateral mentre que la direcció posava èmfasi en la multilateralitat. Però la concreció d’accions polítiques rellevants, com ara l’abstenció en la investidura de Pedro Sánchez, ha tingut una oposició interna minoritària. El Col·lectiu Primer d’Octubre no va aconseguir forçar una consulta a la militància perquè les bases decidissin el sentit del vot. I això en un partit que tradicionalment havia estat convuls internament i que es va esventrar per última vegada fa més de deu anys, al congrés del 2008. Junqueras va obrir una nova era de pau interna el 2011, després de la dimissió en bloc de l’executiva anterior, encapçalada per Joan Puigcercós, que finalment no va resistir a la davallada electoral a les municipals d’aquell any.

El Col·lectiu Primer d’Octubre ha demanat un vot crític (en blanc o l’abstenció) a l’executiva de Junqueras, tot i que pot ser difícil d’avaluar l’èxit de la crida tenint presents les altres possibles causes de l’abstenció en una votació amb una sola llista. On sí que es podrà veure quin suport tenen és en la votació dels vint consellers nacionals que també s’elegeixen avui. S’hi presenten els membres del col·lectiu Joan Puig i Amèlia Àgueda.

L’executiva de Junqueras i Rovira combina l’ascens de nous dirigents amb alguns altres noms ja consolidats, com Sergi Sabrià, home fort al parlament, que ara assumirà la vice-secretaria general de Comunicació i Estratègia; Lluís Salvadó, que passaria de secretari general adjunt a la vice-secretaria general de Coordinació Interna; Isaac Peraire, candidat a la vice-secretaria general de Vertebració Territorial i Partit Obert; Marta Vilaret a la vice-secretaria general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva; Raquel Sans a la vice-secretaria general de les Dones; i Sara Bailac a la vice-secretaria general d’Acció Política, entre més.

El cap de cartell, per a definir

L’executiva es torna a configurar amb el debat pendent sobre qui encapçalarà la pròxima candidatura electoral en cas que Junqueras sigui inhabilitat per la sentència del Suprem i hi hagi anticipades a Catalunya. Per a prendre’n el relleu, el d’Aragonès no és l’únic nom que és a la primera línia. Com és sabut, també hi ha el president del parlament, Roger Torrent, amb una gran rellevància pública i un marcat perfil polític propi. El cap de files d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, encara va posar damunt la taula un tercer nom: el de Joan Tardà. En tot cas, Aragonès es consolidarà avui com l’home fort del partit i completarà el seu paper d’alter ego de Junqueras que ja exercia en la vice-presidència del govern. L’elecció d’Aragonès per part de Junqueras ve de lluny. El març de l’any passat ja va ser nomenat president adjunt d’ERC en un primer pas d’urgència per a reforçar la direcció arran de la partida de Rovira a l’exili. Si, arribat el moment d’elegir el candidat, hi hagués més d’una candidatura, s’haurien de fer primàries, segons els estatuts del partit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any