El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha demanat a l’advocat general de l’estat espanyol, Eugenio López Álvarez, que cursi les instruccions necessàries per a emprendre acciones legals contra l’acord de la Generalitat per a crear la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya per les càrregues policials del referèndum del primer d’octubre. ‘És una violació flagrant, insòlita i injustificable d’un dels principis estructurals de qualsevol sistema constitucional mínimament, el respecte a la independència judicial’, retreu Lesmes, que qualifica la comissió de menyspreu.

En una carta que ha enviat a l’advocat general de l’estat espanyol, Lesmes demana de restablir l’ordenament constitucional i legal que considera que s’ha vulnerat amb l’acord del govern del 2 d’octubre per a crear la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya. ‘No és concebible que el poder executiu s’atorgui una funció supervisora de l’activitat que poden desenvolupar els tribunals’, retreu Lesmes. ‘El govern de la Generalitat no pot desenvolupar les funcions de vigilància i control de les actuacions judicials de cap manera’, insisteix.

El president del Suprem i del CGPJ recorda que la Generalitat pot recórrer contra les decisions dels tribunals sempre que ostenti legitimació processal i material, ‘però no pot sotmetre-les a una classe de control polític sota amenaces explícites d’emprendre accions genèriques i innominades de responsabilitat contra els jutges i els tribunals per l’actuació que puguin desenvolupar’. ‘Una vegada més, es fa evident el menyspreu més evident pels fonaments de l’ordre constitucional nacional i europeu de la iniciativa normativa de la Generalitat’, conclou.

L’acord del govern català
Segons que recull l’acord de govern del 2 d’octubre, l’objectiu de la comissió és documentar, determinar i difondre les violacions de drets fonamentals a Catalunya com a conseqüència de les accions i omissions imputables a les institucions i els òrgans de l’estat espanyol. De manera particular, assenyala les actuacions del govern de l’estat espanyol, la fiscalia, el poder judicial i les forces i cossos de seguretat per a aclarir els fets i evitar la impunitat dels òrgans i les persones que en són responsables.

Una de les tasques de la comissió és vetllar perquè el sistema judicial sigui igual de diligent pel que fa a les càrregues del primer d’octubre i utilitzi tots els recursos que ha estat capaç d’utilitzar i de demostrar per perseguir altres fets, amb la finalitat de garantir que també hi hagi equitat i justícia per a aquells que denuncien crims contra els drets fonamentals.

Set associacions de jutges i fiscals ja havien expressat un rebuig rotund a la creació d’aquesta comissió perquè la veien un òrgan innecessari que ‘pretén interferir nítidament’ en la seva funció.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb