El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat avui la demanda de tres presos d’ETA contra l’estat espanyol per haver sumat condemnes ja complertes a França als anys de presó a què havien estat condemnats per la justícia espanyola. El tribunal, amb seu a Estrasburg, ha sentenciat per unanimitat que ‘no s’ha vulnerat el dret d’aplicació retroactiva de la llei’ ni el dret de llibertat i de seguretat als demandants, Santiago Arrozpide, àlies ‘Santi Potros’, Alberto Plazaola Anduaga i Francisco Mugica Garmendia. Sí que considera, en canvi, que els van vulnerar el dret d’accedir a un tribunal quan el Tribunal Constitucional espanyol va declarar inadmissible la seva demanda d’empara.

Després d’haver exhaurit les vies judicials, el 2016 els tres demandants van denunciar l’estat espanyol al TEDH, perquè la justícia espanyola reconegués les penes que ja havien complert a França en el còmput total de les seves sentències a la presó a Espanya. Si Estrasburg hagués considerat que l’acumulació de penes violava els drets humans, la decisió hauria obert la porta a recursos de molts altres presos a qui l’estat espanyol no ha descomptat condemnes complertes a França.

Els casos denunciats
Santi Potros va ser condemnat a deu anys de presó per delictes comesos a França el 1987. El 2000 va ser lliurat a les autoritats d’Espanya, on fou condemnat a més de 3.000 anys de presó per diversos actes, entre els quals l’atemptat d’Hipercor a Barcelona. Amb tot, la condemna màxima que li imposaren fou de trenta anys. Més tard, va reclamar que li descomptessin els dotze anys de la sentència francesa d’aquesta trentena d’anys.

Tant en el cas de Santi Potros com en el de la resta de demandants, l’Audiència espanyola va acceptar que les penes a l’estat francès es tinguessin en compte en el càlcul d’anys, però el fiscal de l’estat va recórrer contra aquesta decisió al Tribunal Suprem, que la va denegar. Finalment, tots tres van acabar al Tribunal Constitucional, que va desestimar els recursos d’empara al·legant que eren ‘inadmissibles’. Per això, aquests presos van portar el cas a Estrasburg el 2016 amb el propòsit de denunciar que la justícia espanyola havia violat el seu ‘dret d’accedir a un tribunal’, l’únic dret que el jurat que ha examinat el cas troba que s’ha vulnerat. El TEDH fa pagar les despeses processals, de dos mil euros en el cas de Santi Potros i de mil euros en els altres dos casos.

Consulteu ací el text íntegre de la sentència:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb