L’ex-president Artur Mas, les ex-conselleres Joana Ortega i Irene Rigau i l’ex-portaveu del govern Francesc Homs han estat citats a declarar pel Tribunal de Comptes espanyol el 25 de setembre. Els demanen que facin efectiu l’import de les sancions que els havien imposat arran de l’organització del 9-N, i que pugen a 5,12 milions d’euros.

A més de fixar aquest termini, el Tribunal de Comptes ha ampliat el nombre d’encausats amb set alts càrrecs de la Generalitat.

Segons l’informe de la fiscalia del Tribunal de Comptes del juliol, és un cas de responsabilitat comptable perquè es pot constatar l’existència de nombrosos pagaments amb càrrec als fons públics amb la finalitat de fer la consulta del 9 de novembre del 2014, una finalitat ‘radicalment aliena a la funció pública’ i, per tant, ‘sense justificació’.

La jurisdicció comptable preveu aquesta figura, la malversació comptable, que és independent de la que es fa servir en l’àmbit penal. A més, segons la fiscalia, la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que el Tribunal de Comptes és l’òrgan encarregat d’exigir aquesta responsabilitat comptable, per mitjà dels procediments de reintegrament i de judici de comptes.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb