El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha citat el pròxim 23 de maig l’ex-consellera de Turisme Milagrosa Martínez, els caps de la trama Gürtel Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, així com la resta de condemnats per comunicar-los el seu ingrés en presó, que es produirà l’endemà. Així consta en les dues resolucions facilitades pel TSJ valencià després que la passada setmana el Tribunal Suprem confirmés les condemnes a penes de presó d’entre tres i 13 anys per als onze acusats d’irregularitats en els contractes per a la participació de la Generalitat Valenciana en la fira de turisme entre els anys 2005 i 2009.

La sala tercera del Suprem va confirmar de manera íntegra la sentència del TSJ en el que es tracta de la primera sentència ferma de la causa relacionada amb la trama. L’exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, va ser condemnada a 9 anys de presó per delictes de prevaricació, malversació i suborn. En la mateixa sentència es condemnava a 13 anys de presó el responsables de les empreses, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez ‘El Bigotis’ així com al cap de gabinet de la conselleria de Turisme, Rafael Betoret, condemnat a 6 anys de presó.

El funcionari de l’Agència Valenciana de Turisme, Isaac Vidal, està condemnat a 7 anys de presó; a l’ex-administradora d’algunes societats de Gürtel, Isabel Jordá, a 6 anys de presó; a Cándido Herrero, exempleat de l’empresa Orange Market, a 4 anys i 4 mesos; Jorge Guarro, ex-cap de Promoció de l’Agència Valenciana de Turisme, a 4 anys; i Mónica Magariños, ex-empleada d’Orange Market, i Ana Grau, ex-coordinadora de Fires de l’Agència Valenciana de Turisme, a 3 anys cadascuna.

A la sentència es remarca que les relacions entre les empreses de la trama Gürtel i la conselleria de Turisme eren ‘tan fluïdes’ abans i després dels contractes que es va produir ‘un desembarcament’ i ‘una substitució’ de l’administració per les empreses de la trama, que confeccionaven i redactaven els contractes, dissenyant els criteris de valoració de les propostes. Així mateix, assenyala que això va ser possible gràcies a les relacions personals d’amistat entre Correa, Pérez i Crespo amb l’ex-consellera Martínez i els funcionaris.

Entre altres multes, Correa, Crespo i Pérez han d’abonar 3,9 milions cadascun pel delicte de tràfic d’influències. A més, la sentència estableix que els tres esmentats més Isabel Jordán, Milagrosa Martínez, Betoret, Vidal i Guarro, indemnitzin de forma solidària a la Generalitat Valenciana en la quantitat de 271.636 euros, amb responsabilitat solidària parcial també de Mónica Magariños i Cándido Herrero.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb