El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per l’expulsió de dos marroquins residents a Catalunya. El tribunal amb seu a Estrasburg ha constatat que l’estat espanyol va violar el dret ‘al respecte per la vida privada i familiar’ de dues persones de nacionalitat marroquina expulsades per haver estat condemnades penalment per tràfic de drogues. De manera ‘unànime’ els magistrats han considerat que les autoritats espanyoles van errar a l’hora d’examinar la naturalesa i seriositat dels crims comesos. A més, creuen que la justícia espanyola no va tenir en ‘consideració’ el temps de residència, els llaços familiars, socials i culturals dels demandants a l’estat espanyol i al Marroc.

Aziz Saber i Hamza Boughassal van ser condemnats per tràfic de drogues el 2008, motiu pel qual la policia espanyola i la Guàrdia Civil van iniciar un procediment d’expulsió. 

Posteriorment, les subdelegacions del govern espanyol a Catalunya van ordenar l’expulsió de Saber i Boughassal, a més d’imposar una prohibició per entrar a l’estat de quatre i deu anys, respectivament.

Aquests van apel·lar la decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i després al Tribunal Constitucional espanyol, però totes dues instàncies van refusar les seves demandes. El 2013 i 2014 els dos demandants representats per l’advocat gironí Benet Salellas van presentar les seves queixes al TEDH que ara els hi ha donat la raó.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb