El Tribunal Constitucional espanyol ha admès a tràmit per unanimitat el recurs d’inconstitucionalitat que el nou govern espanyol va interposar contra la moció de ratificació dels objectius polítics del 9-N aprovada per Junts per Catalunya, ERC i la CUP. Només l’admissió a tràmit ja implica automàticament la suspensió de la moció.

L’executiu espanyol considera que la moció ‘vulnera les sentències del Tribunal Constitucional i l’estatut de Catalunya, com han recordat els lletrats de la cambra’. Per això, justifica el recurs com una manera d’actuar en ‘defensa de la constitució espanyola i de l’estatut de Catalunya’. El govern espanyol no hi ha inclòs la petició en què s’adverteix personalment els membres de la mesa del parlament i del govern de les conseqüències penals que poden afrontar en cas d’incompliment de la suspensió, com sí que passava al govern de Mariano Rajoy.

A més de la suspensió cautelar, el tribunal estableix que el Parlament de Catalunya té un termini de vint dies per a personar-se en el procés i formular les al·legacions pertinents.

La moció de ratificació dels objectius polítics del 9-N va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 5 de juliol a instàncies de la CUP. Mitjançant aquesta moció, es reiteraven els objectius polítics de la resolució del 9-N de 2015, com a conseqüència dels resultats del 27 de setembre, legitimats pel referèndum del primer d’octubre i les eleccions del 20 de desembre. L’anterior resolució del 9-N ja havia estat suspesa pel mateix òrgan i els lletrats del Parlament de Catalunya ja havien advertit que calia ‘no tramitar la moció’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb