El TC sentencia que Rajoy s’hauria d’haver sotmès al control del congrés espanyol

  • 'No es pot negar a les càmeres cap exercici de la funció de control', diu el TC

VilaWeb
Redacció
22.11.2018 - 15:10
Actualització: 22.11.2018 - 16:32

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha donat la raó al congrés i ha dictaminat que Mariano Rajoy i el seu govern s’haurien d’haver sotmès a les iniciatives de control de les corts durant l’any en què van estar en funcions. La sentència determina que Rajoy i el seu executiu van esquivar de manera il·legítima la seva obligació de comparèixer durant el 2016, quan van esquivar les peticions dels grups de l’oposició per retre comptes davant la cambra espanyola adduint que el fet d’estar en funcions els eximia de respondre davant els diputats i senadors.

Segons el Tribunal Constitucional, en actuar d’aquesta manera el govern de Rajoy va ‘menyscabar l’atribució constitucional’ del congrés. ‘La funció de control que correspon a les Corts Generals està implícita en el seu caràcter representatiu i en la forma de govern parlamentari que estableix l’article 1.3 de la constitució’, i per tant ‘no es pot negar a les càmeres cap exercici de la funció de control, perquè això afectaria l’equilibri de poders a la nostra constitució’, afirma el TC.

En conclusió, segons el TC, ‘el fet que un govern estigui en funcions no impedeix la funció de control de les càmeres, perquè en la mesura que el govern segueix fent activitat, aquesta no pot quedar exempta del control de les Corts Generals’. Tot plegat data del 2016 quan el PSOE va demanar la compareixença urgent del ministre de Defensa en funcions, Ignacio Morenés, davant la comissió de defensa per informar sobre qüestions tractades a la reunió de ministres de defensa de la OTAN de l’11 de febrer del 2016, i el govern espanyol va comunicar al congrés que no es podia sotmetre a iniciatives de control ‘perquè no existia relació de confiança entre els dos òrgans constitucionals’, ja que el PP s’havia quedat sense majoria absoluta i el seu executiu estava en funcions.

A iniciativa del PSOE, el congrés va plantejar aleshores un conflicte de competències argumentant que el govern espanyol havia vulnerat els articles 1, 9, 23, 66.2, 108, 109, 110 i 11 de la constitució espanyola perquè furtava a la cambra la seva funció de control al govern espanyol, estigués o no en funcions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any